JegVilVentilen

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Resultater fra Multisenterstudien 2015 viser at unge pårørende tar vesentlig mer omsorgsoppgaver og husarbeid enn vanlig. De bruker tid på det og opplever stress og belastning pga det. De blir mye overlatt til seg selv og/eller får mye ansvar for den syke. Foreldre med rusproblematikk har ofte lav inntekt og usikre boforhold, flytter mye og bytter ofte skole. Enslige mindreårige flyktninger har ikke familien sin her og har gjerne dårlig nettverk. JegVilVentilen ønsker å bidra der foreldre ikke strekker til med tilgjengelighet, kunnskap og hjelp med skole og utdanning.

Målsetting for prosjektet

Øke norskkunnskaper og kulturell forståelse i norsk kommunikasjon. Hjelpe med lekser og bedre utbytte av skolegangen. Bidra til videre skolegang. Hjelpe unge til å bli mer selvstendige gjennom relevante kurs og arbeidserfaring. Øke mulighetene for nye venner og integrering.

Målgruppe

Unge pårørende med foreldre som feks er rusavhengige, psykisk syke, voldelige, fattige, alvorlig syke, flyktninger, eller hvor foreldre er i krise/konflikt.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

120

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Navnet JegVilVentilen kommer av opplevelsen av at mange unge pårørende vil få til mer enn de gjør i dag, men de mangler tilstrekkelig støtte og hjelp i form av for eksempel foreldre. Mange strever med språk, traumer og bekymringer, som gjør at de trenger tilrettelagt måte å tilegne seg kunnskapen på. Vi vil bruke de fire fokusområdene i Ventilene (ventilert/tilpasset omsorg, mestring, aktivitet og hjelp i sosiale relasjoner). Tilbudene vil både være for flyktninger og andre unge pårørende, og øke mulighetene for venner og integrering. Johannes Læringssenter er interessert i et samarbeid med oss. Vi har allerede et godt samarbeid med flyktningemottak, barneverntjenester og Bufetat i regionen. Ventilene har biler som gjør at vi kan tilby transport til og fra busstasjon og flyktningmottak. Hver leksehjelpgruppe vil starte med enkel servering. Vi vil dele i små grupper (etter kompetansenivå), og ha undervisning og leksehjelp, samt ekstern hjelp via nettet og telefon. Leksehjelp og undervisning vil i hovedsak foregå med lærere og lærerstudenter. Arbeidstreningen vil være organiserte turer hvor målet er å være i fysisk aktivitet, ha samtaler med eldre på norsk, møte presis, være engasjert og oppleve at de gjør noe positivt for andre.

Fremdriftsplan for prosjektet

2016 Rekruttering frivillige Årshjul Samarbeidsmøter Johannes Læringssenter Opplæring frivillige Engasjere prosjektleder Opprette samarbeid med kommuner ifbm arbeidstrening 2017 Rekruttering ungdommer Oppstart leksehjelp Oppstart arbeidstrening 2018 Utvide med temakurs Øke antall ungdommer og frivillige Utvide arbeidstrening til flere aktiviteter 2019 Utvide leksehjelp i omfang Utvide arbeidstrening til lengre økter og flere arbeidsområder

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Sluttrapporten er utarbeidet i forbindelse med Kirkens Bymisjon, Ventilene sitt prosjekt JegVilVentilen. Prosjektet er et leksehjelp- og arbeidstreningsprosjekt for unge pårørende (unge med foreldre som feks er rusavhengige, psykisk syke, voldelige, fattige, alvorlig syke, flyktninger, eller hvor foreldre er i krise/konflikt. I deler av prosjektet har vi samarbeidet med Røde Kors og Johannes Læringssenter. Vi samarbeider også med eldreomsorgen i Randaberg kommune, barneverntjenestene, Bufetat, NAV og flyktningmottak. JegVilVentilen ønsker å bidra der foreldre ikke strekker til med tilgjengelighet, kunnskap og hjelp med skole og utdanning. JegVilVentilen er en annerledes leksehjelpgruppe med fokus på ventilert (tilpasset) omsorg, mestring, aktiviteter og hjelp i sosiale relasjoner. Her får unge pårørende hjelp til lekser/skolemestring, og arbeidstrening, hvor vi tilbyr integrerende, sosiale og aktive arbeidsoppgaver.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vi opplever at vi har hatt god effekt av prosjektet. Barna og ungdommene er fornøyde, og vi ser resultater, ikke bare forbedrede skoleferdigheter, men økt glede i skolearbeid, større mestring og trivsel, og en opplevelse av å ikke være så annerledes. Vi har elever ned i 10-årsalderen med selvmordstanker fordi skole er vanskelig og foreldre forteller om uendelige kamper hjemme pga lekser. Vi har hjulpet foreldre og barn med grep ifht leksesituasjon hjemme og hjulpet med mobbesaker. Ungdommene får en premie etter leksegruppene (vi har en stor skål med viskelær, morsomme penner ol), de får enkel mat før oppstart. Flere av ungdommene hjelper til på hotellet. De serverer, står i resepsjonen osv. De er stolte av hotellet sitt og liker å få det til. Spesielt spennende er det med brylluper og store selskaper (de håper kongen vil overnatte hvis han kommer til Randaberg). Vi opplever at de unge får et bedre syn på utdanning og arbeid. De trives og føler at de betyr en forskjell.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

180

Prosjektgjennomføring/Metode

Fram til august 2017 hadde vi tett samarbeid med Johannes Læringssenter. Vi hadde samarbeid om leksegrupper med Røde Kors, og ungdommene var med å handle, forberede og servere mat før leksegruppene startet. I mai 2017 inngikk vi langtids leieavtale om Viste Strandhotell fordi vi ønsket flere og mer allsidige arbeidsoppgaver til ungdommene våre. Ungdommene er med på rengjøring, laging av mat, servering, hjelper til når det er kurs, konferanser eller selskaper. Vi forsøker å gjøre felles aktiviteter i tillegg til lekser og arbeid, som for eksempel felles lunsj, trening/turer eller filmkveld, da vi ser at det er et behov og ønske fra ungdommene. Vi har godt samarbeid med Bufetat, barneverntjenester, NAV og flyktningmottak. Turene med eldre har vært en suksess og møtene mellom generasjoner har vært godt mottatt fra alle. Som et resultat av TV-aksjonen 2018 blir det nå etablert generasjonsmøter (MilleniumsVentilen) en gang i uken, hvor unge og eldre sammen skaper en fritidsklubb.

Resultater og resultatvurdering

Vi opplever at de unge har økte skoleferdigheter, dette samsvarer i stor grad med tilbakemeldinger fra foresatte og skolene. Vi får gode tilbakemeldinger fra de unge og foresatte om at leksesituasjonen er forbedret (også på hjemmebane) og at skolehverdagen oppleves bedre. De unge har fått nye vennskap via leksegruppen og arbeidstreningen. De unge på arbeidstrening trenger mye oppfølging og omsorg, men de unge, foresatte og NAV er svært fornøyde med tilbudet. De kommer seg opp om morgenen, får en bedre døgnrytme, møter mennesker, lærer nye ting og noen har kommet seg videre i ordinært arbeid.

Oppsummering og videre planer

Vi er veldig fornøyde med prosjektet og gleder oss til å fortsette i samme retning. Vi fortsetter med JegVilVentilene, både i form av leksehjelp og arbeidstrening. De ungdommene vi har med oss er veldig fornøyd med opplegget. Turer med eldre utvides til en fritidsklubb på tvers av generasjoner, og vi videreutvikler også arbeidspraksisen på hotellet generelt (Vi er i dialog med NAV om eventuelt å bli tiltaksarrangør). Det er også tanker om å kombinere teori på ulike ferdigheter på hotellet, slik at ungdommene kan få diplomer/kursbevis i enkelte ferdigheter.

Prosjektleder

Elisabeth Nordhus Lied

Detaljer
Program
Helse høst (2016)
Prosjektnavn
JegVilVentilen
Organisasjon
Stiftelsen Kirkens Bymisjon Rogaland
Beløp Bevilget
2017: kr 486 000
Startdato
08.01.2017
Sluttdato
30.12.2018
Status
Under gjennomføring