Kan du “vise” meg diabetes?

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Forskning viser at noen innvandrergrupper er mer utsatt for diabetes type 2, og at det er store forskjeller på risikofylte levevaner. Språkproblemer i kombinasjon med liten oversikt over helsevesenet har uheldig effekt på enkeltpersoners helse. Diabeteslinjen har veiledere som snakker ulike språk og har ulik fagbakgrunn. De informerer om diabetes og forebygging, som oftest på enkelt norsk. Vi får stadig tilbakemeldinger om at vi bør har flere bilder, tegninger og animerte filmer som vil gjøre det lettere å forstå. Vi ønsker å forenkle info ved hjelp av visuelle verktøy.

Målsetting for prosjektet

Målet med prosjektet er å utvikle tilpasset og lett tilgjengelig helseinformasjon om diabetes-faglige tema til personer med innvandrerbakgrunn uavhengig av språk. Dette vil føre til økt kunnskap og redusert risiko for å utvikle diabetes type 2 og redusert risiko for senkomplikasjoner.

Målgruppe

Personer med innvandrerbakgrunn i hele Norge

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

10000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Vi vil utvikle visuelle verktøy som vil bidra til å formidle informasjon om diabetes uavhengig av språk. Eksempler på verktøy er en digital modell av menneske-kroppen som illustrerer indre organer inkludert bukspyttkjertelen, bilder og tegninger og lage animerte tegnefilmer. For oss er det viktig at brukermedvirkning er med i hele prosessen. Derfor vil prosjektgruppen være sentral i å finne ut hvordan vi kan visualisere følgende temaer gjennom digital modell av menneskekroppen, bilder, tegninger og animerte filmer: • Hva er diabetes? • Symptomer, hva skjer i kroppen? • Hvordan forebygge diabetes? • Egenbehandling av diabetes • Mat og diabetes • Hvorfor er fysisk aktivitet viktig? Dette for at helseinformasjon skal formidles på en enkel og forståelig måte til personer som har dårlige språkkunnskaper. I den første implementeringsfasen, som foregår i face2face sitt oppsøkende arbeid, vil vi evaluere og justere verktøyene ved behov. I den andre implementeringsfasen vil verktøyene bli tatt i bruk av tillitsvalgte fra hele landet. Når det er ferdig produsert kommer vi til å legge ut alt på sosiale medier. Filmer vil legges ut på you-tube og bilder på våre nettsider slik at det kan lastes ned til de som ønsker å ta det i bruk.

Fremdriftsplan for prosjektet

Nedsette prosjektgruppe høsten 2018 Utvikling av verktøyskonsept høsten 2018 og våren 2019 Produksjon av verktøy våren 2019 Implementeringsfase 1 høsten 2019 Evaluering og justeringer høsten 2019 Implementeringsfase 2 våren 2020

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Diabetesforbundet driver oppsøkende arbeid gjennom «Diabeteslinjen face2face» som består av veiledere med ulik helsefaglig-, språk- og kulturbakgrunn. De driver med oppsøkende informasjonsarbeid til minoritetsgrupper om risikofaktorer, forebygging, symptomer og behandling av diabetes type 2 på enkel norsk eller eget morsmål. Det er likevel en utfordring å formidle informasjon om diabetes til målgruppen på en forståelig på grunn av språkferdigheter og lav helseinformasjonsforståelse. Enkel tilpasset informasjon for personer som behersker lite norsk vil kunne gi økt kunnskap og bidra til å forebygge diabetes type 2 og risikoen for å utvikle senkomplikasjoner. Målsetningen for prosjektet har derfor vært å utvikle tilpasset og lett tilgjengelig helseinformasjon om diabetesfaglige tema til personer med innvandrerbakgrunn – uavhengig av språk. Målgruppen for prosjektet er personer med innvandrerbakgrunn over hele landet.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Tilbakemeldingene fra målgruppen har utelukkende vært positiv, og mange har fortalt at de for første gang har forstått hva diabetes er og forskjellen på diabetes type 1 og type2. Vi vurderer at prosjektmålet er nådd med stor suksess. Filmene har hittil hatt over 7500 visninger på Youtube. Vi har bare mottatt positive tilbakemeldinger om både kvalitet og innhold i de ulike filmene. Forventede resultater for målgruppen er økt kunnskap om hva diabetes er og hvordan man forebygge diabetes type 2 gjennom kosthold og fysisk aktivitet.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

10000

Prosjektgjennomføring/Metode

I dette prosjektet har vi produsert fire animasjonsfilmer om diabetes uten språk. Filmene forklarer hva diabetes er, symptomer på diabetes og forebygging av diabetes med fokus på kosthold og fysisk aktivitet. Lengden på filmene er fra 50 sekunder til et minutt. Film som metode ble valgt på bakgrunn av innspill fra veilederne i face2face som representerer målgruppen.

Resultater og resultatvurdering

Vi har bare mottatt positive tilbakemeldinger om både kvalitet og innhold i de ulike filmene. Forventede resultater for målgruppen er økt kunnskap om hva diabetes er og hvordan man forebygge diabetes type 2 gjennom kosthold og fysisk aktivitet. Det har vært en løpende evaluering av filmene ved foredrag og i dialog med deltagerne både fysisk og digitalt. Filmene er et svært viktig verktøy for veilederne i Diabeteslinjen face2face som driver oppsøkende informasjonsarbeid, og de har også aktivt delt filmene i sine nettverk, blant annet voksenopplæringssentre som igjen har vist filmene til sine studenter. Da vi har hatt stort fokus på å spre filmene digitalt ser vi at de har nådd mange. Per mars 2021 er det med enn 7500 visninger totalt på Youtube, og visningstallet nesten doblet seg fra januar til mars 2021. Tilbakemeldingene fra målgruppen har utelukkende vært positiv, og mange har fortalt at de for første gang har forstått hva diabetes er og forskjellen på diabetes type 1 og type2.

Oppsummering og videre planer

Filmene er et svært nyttig verktøy for veilederne i face2face, og vi vil fortsette å bruke filmene ved foredrag, dele dem i våre nettverk, og spre dem digitalt. Etter hvert som det åpnes for fysiske møteplasser vil også tillitsvalgte og andre frivillige oppfordres til å ta i bruk filmene i sine respektive fylkes- og lokallag.

Prosjektleder

Ina Jakobsen

Detaljer
Program
Helse vår (2018)
Prosjektnavn
Kan du “vise” meg diabetes?
Organisasjon
Diabetesforbundet
Beløp Bevilget
2018: kr 204 250, 2019: kr 204 250
Startdato
28.02.2019
Sluttdato
30.12.2020
Status
Avsluttet