Kan meditasjon endre autonom fungering hos pasienter med iskemisk hjertesykdom?

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Formålet er å se om avspenning med meditasjon kan endre kroppens autonome ( ikke viljestyrte) nerveaktivitet på en gunstig måte hos hjertepasienter med stabil kransåresykdom og dermed kanskje bidra til å redusere risiko for oppblussing av sykdommen. Vi har tidligere funnet at “nondirective ” (ledighets-) meditasjon ga økt hjertefrekvens-variabilitet (HRV) og redusert blodtrykksvariabilitet (BPV) hos en gruppe friske, eldre personer av begge kjønn, som var øvet i å meditere. Vi vet ikke om endringene er tilstede hos nybegynnere, om de vil finnes hos fullmedisinerte hjertepasienter, og om det evt. er utvikling over tid. Høy HRV og lav BPV er sterke markører for god hjertehelse; dvs. lav risiko for utvikling av sykdom knyttet til oksygenmangel i hjertemuskulaturen, og plutselig død. Bedring i disse markørene hos pasienter som allerede har slik sykdom kan tyde på vellykket reduksjon av risiko for nye slike sykdomshendelser. Prosjektet vil tilby pasienter som er ferdig behandlet etter en iskemisk hjertehendelse å lære meditasjon, og primært følge utviklingen av HRV og BPV i 6 – 8 uker fra start. Prosjektet vil også sammenligne endringer i konsentrasjon i blod av et stresshormon (cortisol) og selv-rapportert livskvalitet.

Aktivitet/tiltak/metode

Pasienter (30 – 70 år) som utskrives fra Hjerteskolen, Hjertepoliklinikken, OUS Ullevål (fase 2A – tidlig rehabilitering) etter en akutt iskemisk hendelse (ustabil angina pektoris, hjerteinfarkt, arytmi og stans) får tilbud om å delta. De har fått all nødvendig behandling iht. dagens retningslinjer. De er fullmedisinert, rehabilitert, klinisk stabile og “på egen hånd”. Rekruttering skjer fortløpende, begge kjønn, lik fordeling er ikke et mål. Studien er åpen, ikke randomisert. Pasientene får skriftlig invitasjon til et gruppemøte for mer informasjon om meditasjon og studien. Det gis muntlig og med Powerpoint. De som er interessert fyller ut påmeldingsskjema med personopplysninger og samtykkeerklæring, og får avtale om første undersøkelse og inklusjon. Eksklusjonskriterier er atrieflimmer, kontinuerlig pacing og evt. forandringer i fast medikasjon i studieperioden. Personvern skjer med avidentifisering med nummer. Deltagerne får et grunnkurs i meditasjon ved Acem Meditasjonsskole, en ideell organisasjon. Kurslærer får ikke honorar. Kurset består av fire to-timers møter, ett per uke, med meditasjon, veiledning, teori, diskusjon. Alle møter holdes i rom ved Institutt for Medisinske basalfag (IMB), Universitetet i Oslo (UiO). Ved start og avslutning av kurset blir deltagernes autonome (bl.a. HRV og BPV) og hemodynamiske (bl.a. perifer vaskulær motstand, slagvolum) parametre undersøkt med apparatet “Task Force Monitor” (CNS-systems), under 20 min. våken hvile og under 20 min. meditasjon. Alle kontaktpunkter er utvendige og smertefri, og uten risiko for skade. Undersøkelsene gjøres på formiddagen i et skjermet rom i bygg 20, Ullevål. Deltagerne sammenlignes med seg selv, det gir matchede grupper (våken hvile vs. meditasjon) ved start og ved avslutning. Deltagerne vil bli spurt om å avgi spyttprøve og fylle ut et QoL (Quality of Life) skjema ved start og slutt. Utfordringen er at noen slutter å meditere. Kurset vil motivere til regelmessig meditasjon i studieperioden.

Antall deltakere

40

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Prosjektets hypotese er at meditasjon gir gunstig endring i funksjonen til det autonome nervesystemet hos personer med iskemisk hjertesykdom, og dermed kan bidra til å redusere risiko for forverring av sykdommen og nye akutte hendelser (ustabil angina, infarkt, arytmi og plutselig død). Sykdommen er forbundet med nedsatt HRV og økt BPV. Økt HRV og lavere BPV kan indikere god rehabilitering og bedre prognose. Vi vil derfor undersøke om en slik selvadministrert metode påvirker det autonome nervesystemet i gunstig retning. Ved utskrivelse etter en iskemisk hjertehendelse overlates stabile pasienter til oppfølging hos fastlegen, og til seg selv. Sykepleierne ser at mange plages av usikkerhet og stress, kanskje angst. Meditasjon er vist å gi reduksjon av stressrelaterte plager. Vi har tidligere påvist bedring i HRV og BPV under meditasjon hos friske eldre. Ute, og her hjemme, er det interesse for selvadministrerte, målrettede metoder for å redusere stress, stressrelaterte plager og hjerterisiko. Prosjektet vil primært avklare om meditasjon gir bedring i HRV og BPV hos hjertepasienter, utover det som allerede er oppnådd med moderne behandling, medisinering og rehabilitering. Prosjektet kan få betydelig positiv virkning på fagmiljøenes og samfunnets holdninger til selvadministrert avspenning hos denne store pasientgruppen. Prosjektet kan ha umiddelbar positiv effekt for deltagerne, gjennom å lære en metode som kan redusere stress og påvirke livskvaliteten gunstig.

Plan for gjennomføring

Stabile pasienter som utskrives fra Hjerteskolen, Hjertepol., OUS Ullevål (UUS) får arkene: “Forespørsel om å delta i forskningsprosjekt”, med informasjon og angivelse av tid og sted for et orienteringsmøte. Mp (=milepæl) 1: Første gruppe interesserte møter på orienteringsmøtet, som gis av søker (A.N). i rom i IMB, Gaustad. På interaktiv måte informeres muntlig og med Powerpoint om meditasjon og studie-forløpet. De som ønsker melder seg på og gir samtykke til tilgang til elektronisk pasientjournal. Mp 2: Første deltager kommer til første undersøkelse i egnet rom i bygg 20, UUS. Hen oppgir høyde og vekt, fødselstall, dato for aktuell hendelse og faste medisiner. Det tas EKG. Inklusjon hvis sinusrytme. Avidentifisering for videre deltagelse med nummer (1-40). Fylle ut QoL skjema. Første registrering (“naiv”) med Task Force Monitor. Autonome og hemo-dynamiske parametre registreres under 20 min. våken hvile sittende i en god stol. Får med hjem utstyr for spyttprøve. Ansvarlig: Søker (A.N), Mp 3: Første gruppe lærer meditasjon. Lærer fra Acem Meditasjonsskole, egnet rom i IMB . Alle senere gruppemøter (4) holdes her. Mp 4: Første deltager undersøkes med TFM få dager etter å ha lært meditasjon. Autonome og hemodynamiske data registreres under 20 min. våken hvile og 20 min meditasjon og til slutt nye 10 min våken hvile. I bygg 20, UUS. Ansvarlig: Søker (A.N), Mp 5: Etter avsluttet meditasjonskurs: Siste deltager undersøkes med TFM i hvile/under meditasjon/i hvile, som beskrevet i Mp 2, inkl. utfylling av QoL skjema og spyttprøve. I rom i bygg 20, UUS. Ansvarlig: Søker (A.N.), Mp 6: Bearbeiding av materialet. Ved søker (A.N) , og medarbeidere (H.P, S.D., D.A, A.H) Mp 7: Innsending til publikasjon Mp 8: Start av formidling Mp 9: Ferdig med formidling

Prosjektleder

Dan Atar

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Kan meditasjon endre autonom fungering hos pasienter med iskemisk hjertesykdom?
Organisasjon
Nasjonalforeningen for folkehelsen
Beløp Bevilget
2024: kr 200 000, 2025: kr 20 000
Startdato
01.03.2024
Sluttdato
31.12.2025
Status
Under gjennomføring