Søknadssammendrag
Bakgrunn
Norges Parkinsonforbund har ca 100 godkjente likepersoner som har vært gjennom kvalifiserings-/oppfølgingskurs. Likepersonene følges opp av de lokale foreningene de tilhører, men savner samtidig mer omtale på landsdekkende basis. Parkinsons sykdom og annen parkinsonisme medfører ulike symptomer og forløp fra person til person, og rammer i ulike faser av livet. Dermed er det ikke gitt at én person har opplevd de samme utfordringene som en annen. Vi mener det vil være en fordel at en person med parkinson eller en pårørende kan få vite mer om hver likeperson enn alder og fylke før de tar kontakt.
Målsetting
Det konkrete målet med prosjektet er å publisere ca 50 personlige historier fra likepersoner med parkinson eller pårørende likepersoner på våre hjemmesider og i andre medier. Vi søker å treffe ulike mottakere med de ulike historiene, og vi har også som mål å doble antall likepersonssamtaler.
Målgruppe
Godkjente likepersoner for personer som har parkinson og pårørende står i fokus i prosjektet. Det videre målet er at de blir oppsøkt av de som trenger det.
Antall personer i målgruppen
50
Beskrivelse av gjennomføring
Prosjektgruppen vil bestå av tre personer fra administrasjonen, to likepersoner og to som er relativt nye med parkinson eller som pårørende. Etter et oppstartsmøte og henvendelse til alle likepersoner med spørreskjema og interesseskjema, starter intervjuene fortløpende. Vi vil i størst mulig grad foreta intervjuer der likepersoner allerede møtes, som for eksempel på kurs og lokale samlinger. Noe reising må likevel medregnes. Intervjuene vil ha fokus på en eller to konkrete hendelser likepersonen har vært gjennom og funnet gode løsninger på, enten det er snakk om en situasjon de har kommet helt ut av, eller det gjelder plager de har funnet en måte å leve med. I noen tilfeller vil prosjektgruppen ta bilde i forbindelse med intervjuet, i andre tilfeller kan det være bedre om likepersonen selv sender inn et bilde som illustrerer temaet i intervjuet deres. Det utarbeides informasjons- og godkjenningsskjema, og likepersonen godkjenner endelig tekst før det publiseres. Intervjuene legges på vår kontaktside “Noen å snakke med?” og på Facebook og Instagram, med kontaktinformasjon såfremt dette også er godkjent. Intervjuene publiseres ukentlig eller oftere, og blir liggende på hjemmesidene i årene fremover eller til de trekkes tilbake.
Fremdriftsplan
Juli – Prosjektgruppemøte og spørreundersøkelse til likepersonene. August – Utsending av informasjon om prosjektet til alle våre 100 likepersoner. September-desember – Intervjuer med likepersonene. Januar-mai – Publisering av intervjuer og gjennomføring av resterende intervjuer. Juni – Spørreundersøkelse til likepersonene (som kan skille mellom de som har deltatt i prosjektet og ikke) og evalueringsmøte.