Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Prosjektet er «Diabetesbarometeret», en leservennlig rapport som setter søkelys på dagens diabetesbehandling. Alle med diabetes skal ifølge retningslinjene ha minst én kontroll i året. Svingende blodsukker medfører risiko for komplikasjoner – f.eks skader på nyrer, syn og føtter. Derfor skal føtter, øyne og urin sjekkes på en årskontroll, i tillegg til andre faktorer som hjerte, vekt, røyking mm. Dessverre er det utfordringer: Pandemi, stramme helsebudsjetter og generelt press på helsetjenestene har ført til at personer med diabetes går stadig lengre mellom årskontrollene, og årskontrollene er mangelfulle. Det øker risikoen for komplikasjoner som koster den enkelte og samfunnet dyrt. Diabetesbarometeret blir del av et større informasjonsarbeid med mål om å øke kunnskap om årskontroll hos voksne med diabetes. Vi vil lage en leservennlig rapport med statistikk om dagens oppfølging, med nyttig tilleggsinformasjon om hva en årskontroll skal inneholde og hvorfor den er så viktig. Dette for at pasientene skal kunne bli sterkere brukermedvirkere i egen behandling. Et delmål er å ta tempen på diabetesbehandlingen og synliggjøre status for helsepersonell, beslutningstakere og samfunnet for øvrig. Hva går bra, hvor er det forbedringspotensial og hva skal til for å løse utfordringene?
Aktivitet/tiltak/metode
Vi vil lage en visuelt innbydende og lettlest rapport med oppdaterte tall og nyttig informasjon om diabeteskomplikasjoner og årskontroll. Målet er å gjøre kunnskap fra Norsk diabetesregister (ND) for voksne tilgjengelig for personer med diabetes slik at de kan ta informerte valg om sin egen helse. Rapporten vil basere seg på data fra ND. De publiserer årlig rapporter om helsetjenestenes oppfølging av diabetes (én rapport for type 1 og én for type 2). Men rapportene er faglig tunge, over 100 sider, lite visuelle og ukjent blant personer med diabetes. Vi bruker et designbyrå for å lage en rapport på 20-40 s som er spennende å lese og appellerer til den generelle bruker: – begrenset antall trykte eksemplarer – PDF – infografikk til nett og SoMe En samtidig informasjonskampanje synliggjør rapporten og status for diabetesbehandlingen. Vi lanserer rapporten på Verdens diabetesdag 14.11, en FN-dag for å sette søkelys på diabetes. Rapporten og status for diabetesbehandlingen i Norge blir tema for markeringen vår i år. Lokale tillitsvalgte får rapporten for å dele ut på stand, og sender inn et leserinnlegg om temaet til lokalaviser. I et strømmet webinar (støttet av BoehringerIngelheim), med vår medisinske rådgiver Trond G. Jenssen, diskuterer vi rapporten, status på diabetesbehandlingen og viktigheten av sjekk av feks føtter og nyrer i årskontroll. Voksne med diabetes er hovedmålgruppen, særlig de med type 2 som følges opp i den pressede fastlegetjenesten, og generelt har lavere helsekompetanse enn type 1-gruppen, som følges opp i spesialisthelsestjenesten. Helsepersonell som jobber med diabetes er sekundærmålgruppe, samt beslutningstakere. Årskontroll er et viktig element i Nasjonal diabetesplan som er under utvikling i Helsedirektoratet, og vi har i år også avtale med Hdir om en informasjonkampanje om årskontroll. En utfordring er tidspress, men vi har inngått intensjonsavtaler med eksterne bidragsytere og regner 2 md arbeid med rapporten som tilstrekkelig.
Antall deltakere
50000
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Vi har en forventning om at rapporten – med sin «nyhetsverdi», visuelle og lesbare tilgjengelighet, og med god markedsføring – vil vekke stor interesse blant personer med diabetes. Slik forventer vi å nå bredt ut med ny eller utvidet kunnskap om helseområder pasienten selv må være oppmerksom på, og bevisstgjøre legen om at bør følges opp i årskontroll. Anslagsvis 70 % av personer med type 2 får f.eks. ikke sjekket føttene sine på årskontroll. Det fører til økt risiko for fotsår, som i sin tur kan bli infiserte og føre til amputasjon. Ca 500 personer med diabetes må årlig amputere en tå, fot eller et bein. Slike og liknende komplikasjoner fra diabetes har store menneskelige kostnader, og store samfunnsøkonomiske kostnader som kunne vært redusert med bedre diabetesoppfølging. Det er viktig å skape bevissthet og kunnskap i pasientgruppen og blant helsepersonell rundt de helsekomplikasjoner diabetes kan gi for føtter, syn, nyrer og hjerte – både fordi diabetes krever god egenbehandling, og fordi en bevisst pasient selv kan bidra med nyttig kunnskap overfor en presset lege som kanskje ikke har så god kunnskap om diabetes. Når vi legger særlig vekt på visualitet og lettlesthet, er det også i håp om å nå bredt ut med informasjonen, og appellere til sårbare grupper med lav helsekompetanse. Vi tror informasjonen også vil nå helsepersonell, som blir mer oppmerksom på oppfølging av elementene i årskontrollen. Også Helsedirektoratet er opptatt av at elementene i en diabetesårskontroll blir godt fulgt opp. Vi samarbeider med Hdir i arbeidet med ny Nasjonal diabetesplan for oppfølging av diabetes. I gjeldende plan for 2024 har vi avtale med Hdir om informasjonskampanjer om fot,- øye- og hjertehelse. Rapporten blir dermed del av en større årskampanje om elementer i årskontroll.
Plan for gjennomføring
– Vi starter med å sikre fremdrift og sette deadliner for ekstern bistand: designer, trykk og medisinske rådgivere. – Videre vil prosjektgruppa gjennomgå 2023s registerdata og utarbeide tekster for type 1. Først i september ventes type 2-rapporten for 2023, og vi gjør samme arbeid med denne. – I kontakt med designbyrå utvikles rapporten i layout i september/oktober. – I sluttfasen av arbeidet bringer vi inn medisinske rådgivere for å sikre innholdet og utføre justeringsarbeid i samarbeid med prosjektgruppa for å perfeksjonere resultatet. – Når rapporten er klar sender vi 8-20 ex. trykkversjon til lokallag (avhengig av lokallags størrelse). – I oktober/november kontakter vi eksterne medier for innsalg, og skriver et leserinnlegg som lokale tillitsvalgte kan sende inn lokalt foran Verdens diabetesdag. – Lansering blir på Verdens diabetesdag 14. november. Vi presenterer rapporten (PDF og bildeslides) på Facebook og Instagram, i nyhetsbrev og nettsak og kort informasjonssvideo. – Verdens diabetesdag blir startskuddet for informasjon om rapporten. Den vil videre danne grunnlag for og ha stor verdi i neste års arbeid og kampanjer om sjekk av nyrer, føtter, hjerte og øyne. I 2024 har vi flere kampanjer som vi vil gjenta i 2025 («fotuka» og røykeslutt i mai, øyehelse i forbindelse med Verdens øyehelsedag i oktober). Rapporten vil altså brukes som referansepunkt og kunnskapsgrunnlag for videre kampanjearbeid om disse helseområdene i 2024-25 . Vi har allerede etablerte planer om at informasjon om elementer i årskontroll markeres som årlige eventer knyttet til markeringsdager for nyrer, øyne og fothelse, og ønsker at rapporten skal inngå i dette arbeidet – og forhåpentligvis også kunne etableres som en årlig utgivelse.