Kosthold og forebygging av hjerte- og karsykdommer og psykiske helseplager

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Populærvitenskaplig sammendrag

Sunt kosthold er essensielt for å forebygge sykdommer som hjerte- og karsykdom, men har også betydning for psykisk helse. Samtidig har mat og matproduksjonen et betydelig klimaavtrykk. Forskningsgruppen bak Food4HealthyLife-prosjektet publiserte i 2022 en artikkel i PLOS Medicine som viste hva en kan forvente av helsegevinster av ulike kostendringer. Dette ble fulgt opp med en valideringsartikkel i Nature Food og en utvidet modell i American Journal of Clinical Nutrition. Artiklene har fått mye oppmerksomhet for å estimere helsegevinster av ulike kostholdsendringer som ikke har blitt gjort tidligere. De tre artiklene har blitt dekket i rundt 700 nyhetssaker i mer enn 400 av de største nyhetskanalene over hele verden. Det overordnede målet for dette prosjektet er å legge til rette for sunne matvalg og bidra til at personer får kunnskap om hvordan ulike kostholdsendringer er forbundet med helsegevinster i tillegg til at det ivaretar miljømessig bærekraft – med et særlig fokus på hjerte- og karsykdommer, psykiske helseplager samt klimaavtrykk fra maten. Vi vil videreutvikle verktøyet og har et brukerpanel bestående av 15-20 brukerrepresentanter rekruttert gjennom LHL. Disse deltar i en co-designprosess for å forbedre brukervennlighet og verktøyets relevans. Videre vil vi teste effekten av verktøyet i en befolkningsorientert randomisert kontrollert studie blant 328 personer i aldersspennet 50-75 år. Vi vil rekruttere deltakere gjennom den befolkningsorienterte kohorten «Bergen i Endring», som ble etablert i samarbeid mellom Bergen kommune og Universitetet i Bergen som respons på hvordan en kunne møte folkehelseutfordringer som oppstod i Bergen i kjølvannet av covid-19. Samarbeidet har siden hatt fokus på ulike folkehelseutfordringer. Halvparten av deltakerne som rekrutteres vil bli randomisert til standard oppfølging og vil bli anbefalt en app som antas å ha liten påvirkning på kosthold, mens den andre halvparten vil få Food4HealthyLife-verktøyet som app med digital veiledning. Prosjektgruppen er tverrfaglig med kompetanse innen evalueringer av helsetiltak, ernæring, kroniske sykdommer, medisin, modellering, programmering, statistikk/matematikk, psykisk helse, sykepleie og folkehelse. LHL som partnerinstitusjon vil bidra med brukergruppekompetanse og være aktive i co-designprosessen. Food4HealthyLife-prosjektet har stort potensial for å forbedre folkehelsen og bidra til å bevisstgjøre om hvordan selv relativt små endringer av matvalg og spisemønstre kan bedre helsen og bidra til økt forventet levealder. Det kan samtidig bevisstgjøre rundt klimaavtrykk fra våre matvalg. Vi vil evaluere både endring i risiko for hjerte- og karsykdom med NORRISK-2 som hovedutfallsmål fra den randomiserte kontrollerte studien, samt også sekundært evaluere effekten på endring i psykiske helseplager og endring i klimaavtrykk fra matvalgene. Studien vil kunne ha stor påvirkning for folkehelsen, og vil kunne være nyttig for kommunene i deres arbeid med folkehelsen.

Prosjektleder

Lars T. Fadnes

Detaljer
Program
Forskning (2024)
Prosjektnavn
Kosthold og forebygging av hjerte- og karsykdommer og psykiske helseplager
Organisasjon
LHL
Beløp Bevilget
2025: kr 1 000 000, 2026: kr 1 000 000, 2027: kr 1 000 000
Startdato
01.01.2025
Sluttdato
31.12.2027
Status
Under gjennomføring