Kurs i frivillig sorgstøttearbeid

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Et økende antall foreldre som nylig har mistet små barn kontakter Landsforeningen uventet barnedød for å få støtte de første årene etter tapet. En kjernevirksomhet i LUB er hjelp og støtte fra våre frivillige likepersoner. Likepersonsbasert sorgstøtte innebærer at de som yter sorgstøtte har egenerfaring med tap av barn. Slik sorgstøtte er anerkjent som metode. Studier utført ved Senter for Krisepsykologi (UiB) viser at dette anses som svært nyttig og «uvurderlig» i sorgbearbeidelsen etter tap av barn. Sammen med støtte fra familie og øvrig nettverk opplever mange at likepersonstøtte er mer avgjørende enn hjelp fra offentlig helseapparat. Dette kan forklares med at denne type hjelp er kvalitativt annerledes, fyller andre behov, bidrar til normalisering og bekreftelse, og ofte vedvarer over tid. Ikke minst gir den håp om en fremtid når livet synes svart og helt meningsløst. Etterlatte foreldre har økt risiko for sykdom og tidlig død, og god sorgstøtte som er skreddersydd og møter etterlattes behov kan derfor regnes som forebyggende helsearbeid. Vi ønsker å arrangere et kurs i likepersonstøtte i LUB for medlemmer som ønsker å drive frivillig sorgstøttearbeid. Målet er å trygge nye likepersoner i sin rolle, samt å kvalitetssikre og styrke LUBs tilbud om likepersonstøtte.

Aktivitet/tiltak/metode

Målgruppen for kurset er medlemmer i LUB som ønsker å yte frivillig likepersonstøtte til nylig rammede foreldre. Disse skal ha bearbeidet eget tap tilstrekkelig til å kunne være til stede i andres smerte og utfordringer. LUB har utviklet kurset «Å lede samtaler ved sorg» med tilhørende kurskompendium. Dette prosessorienterte kurset er obligatorisk for alle frivillige likepersoner i LUB. Kursmodellen tar utgangspunkt i rådende teoretisk og erfaringsbasert kunnskap innen sorgfeltet. Som læringsmetoder anvender vi korte innledningsforedrag, refleksjon omkring egen og andres sorg og sorgerfaringer i grupper. Det trenes på å lede samtaler om sorgerfaringer og mestring. Samtaler omkring hva som kjennetegner god likepersonstøtte står sentralt. Kursmodellen anvender et relasjonelt perspektiv på sorg; det er i våre relasjoner at sorg kommer til uttrykk og må bearbeides. Derfor er støtte fra sosiale omgivelser av stor betydning for sørgende, samtidig som det også er her de største skuffelsene kan komme. Manglende støtte og oppmerksomhet fra venner og familier, kollegaer etc kan forlenge og komplisere sorgprosessen. Som likeperson kan man møte andre behov og hjelpe sørgende til åpen kommunikasjon omkring hva sorg gjør med dem og hva de trenger av støtte og omsorg. Kursdeltakerne tar utgangspunkt i egne erfaringer og utfører praktiske øvelser som skal forberede dem på støtterollen, både i en-til-en oppfølging, som tillitsvalgte i fylkeslag og som ledere for fysiske og digitale sorggrupper. Kurslederne er erfarne sorgterapeuter som kan ivareta enkeltpersoner spesielt ved behov. Alle deltagerne har en forberedende samtale med fagsjef i LUB (kursleder) og kurset evalueres med spørreskjema bl.a. med referanse til temaer i denne samtalen. Likepersoner følges opp løpende av ansatte i LUB, og utfordringer fanges på denne måten opp og håndteres fortløpende. Deltakerlisten slettes etter seminaret. Vi spør om samtykke til fotografering og taushetsplikt signeres.

Antall deltakere

20

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Vi forventer å ha 20 nye likepersoner etter kurset. Dette betyr at LUBs tilbud om likepersonstøtte styrkes, og vi kan sikre mulighet til å tilby denne type sorgstøtte til flere nylig rammede. Av erfaring vet vi at en slik kurssamling i seg selv har terapeutisk verdi for deltakerne, fordi de bruker seg selv og egne erfaringer i forberedelsen til å bli gode samtalepartnere. Vi har svært god erfaring med kursing av likepersoner. Kunnskap og trening trygger de frivillige i sin rolle som sorgstøtteperson, de sosialiseres inn i LUBs organisasjonskultur og sorgstøttearbeid, og de opplever felleskap med andre gjennom tilhørighet til organisasjonen. Den store verdien ligger imidlertid i at LUB blir bedre i stand til å møte det voksende behovet for likepersonstøtte blant etterlatte foreldre. LUB som brukerorganisasjon kan fylle et gap som verken faglig og profesjonell hjelp eller nettverksstøtte kan gi. Likepersonstøtte utgjør en avgjørende forskjell fordi etterlatte opplever en bekreftelse og normalisering i møte med andre som med troverdighet kan si at «jeg vet noe om hvordan du har det fordi jeg har vært der selv». Erfaringsutveksling mellom mennesker «i samme båt» gir styrke, og rom for gjenkjennelse, det reduserer følelse av ensomhet og gir håp for fremtiden. Ved at LUB har nok likepersoner med opplæring vil langt flere kunne få denne «uvurderlige» hjelpen, som også har en samfunnsmessig verdi i kraft av sin forebyggende karakter for økt sykdomsrisiko og tidligere død.

Plan for gjennomføring

Prosjektleder Trine Giving Kalstad har ansvar for gjennomføring av prosjektet, gjennomføre forberedende samtaler, innkalle til planleggingsmøte, og ellers sikre god fremdrift både i forkant, underveis og for formidlings- og etterarbeid. Som del av søknadsarbeid er et foreløpig program for kurset laget. Vi har også reservert en helg for å sikre oss plass og innhente priser. Rekrutteringen av deltagere skjer fortløpende gjennom LUB-ansattes telefonoppfølging og ved bruk av våre kanaler som nyhetsbrev, epost, facebook o.l. Aktuelle deltakere kan registrere seg via lub.no. Aktiv rekruttering ved Trine og Mari starter i slutten av november. Seminaret vil foregå 17. – 19. januar 2025 fra fredag kl. 1800 til søndag kl. 1500 på Soria Moria hotell. Det er viktig for oss med en tydelig brukerstemme på dette kurset og vi tar hele tiden med oss erfaringer fra andre kurs ved å bruke svar på evalueringsskjemaer for å gjøre tilpasninger i programmet, i tillegg til å lytte til brukerstemmene fra medlemmer med egenerfaring i prosjektgruppen. Etter endt program sendes evalueringsskjema ut til deltakerne. Prosjektleder samler inn tilbakemeldinger. Dersom noen underveis i kurset finner ut at de ikke er klare for rollen, følges de opp særskilt av fagsjef i LUB. Fagsjef tar også initiativ til samtaler om kurslederne opplever at enkelte ikke er egnet eller klar for rollen som likeperson. Fortløpende vil de nye likepersonene engasjeres i oppfølginger som samtalepartner for enkeltpersoner eller som sorggruppeledere, og følges rutinemessig opp av ansatte i LUB. Kurset skal omtales i 1. utgave av LUB-magasinet 2025 som kommer ut i løpet av april/mai 2025 samt i nyhetsbrev og på sosiale medier i januar og februar. Rapportering til Stiftelsen Dam skjer innen juni 2025.

Prosjektleder

Trine Giving Kalstad

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Kurs i frivillig sorgstøttearbeid
Organisasjon
Landsforeningen uventet barnedød
Beløp Bevilget
2024: kr 15 000, 2025: kr 185 000
Startdato
21.11.2024
Sluttdato
15.06.2025
Status
Under gjennomføring