Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
I Norge får rundt 3 000 personer uventet hjertestans utenfor sykehus hvert år. Flere studier viser at sjansen for overlevelse ved hjertestans øker hvis hjerte‐lungeredning (HLR) gis av de som kommer først til stedet. Kvalitetsmessig god HLR som startes før ambulansen kommer kan kanskje tredoble sjansen til å overleve hjertestans. HLR utføres dessverre altfor ofte med dårlig kvalitet: Kompresjonene er ofte ikke dype nok, takten for hurtig eller for sen, de gis på feil sted på brystkassen og ofte med unødige perioder uten brystkompresjoner. Hyppig trening med tilbakemelding forbedrer dette.
Målsetting for prosjektet
Norsk Folkehjelp ønsker å øke kvaliteten og frekvensen på trening på hjerte-lungeredning med defibrillator for våre mannskaper. Det vil kunne bidra til økt overlevelse ved hjertestans i situasjoner der våre mannskaper er tilstede, enten som en organisert beredskap eller som privatpersoner.
Målgruppe
Den viktigste målgruppen er de som trenger hjelp. For å nå disse fokuserer vi på opplæring av de som utøver livreddende førstehjelp når noen har hjertestans.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
900
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Norsk Folkehjelp mener det er nødvendig med følgende tiltak: 1. etterutdanning av våre instruktører. 2. tilby tilpasset utstyr til 30 lokale grupper. 3. utvikle og implementere konsept for regelmessig trening av alle mannskaper. 4. tilleggsopplæring i medisinsk simulering for et utvalg instruktører (fordelt over hele landet). 5. Spesialtilpasset utstyr for avanserte kurs og øvelser i hver region. Prosjektleder vil i samarbeid med interne og eksterne kompetansemiljøer utarbeide kursopplegg og anskaffe samt fordele utstyr etter søknad fra gruppene. Prosjektleder vil også bidra til implementering av treningsopplegg.
Fremdriftsplan for prosjektet
År 1. Engasjere prosjektleder. Utvikle treningsprogram. Søknadsrunde om deltagelse. Anskaffelse grunnleggende utstyr. Oppdatering av instruktører og utdeling av utstyr. Gjennomføring lokale lag. Utarbeide og gjennomføre spørreundersøkelse. Evaluering. År 2. Anskaffe grunnleggende og avansert utstyr. Ny runde oppdatering av instruktører. Utvikle kurs i medisinsk simulering og gjennomføre opplæring. Kurs i lokallag, ny undersøkelse og evaluering.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Prosjektets mål var å sikre høykvalitetstrening med hyppig frekvens for våre frivillige mannskaper. Dette skulle øke deres evne til å yte god førstehjelp når noen blir rammet av hjertestans. Bakgrunnen for dette målet har sammenheng med at 3000 mennesker får plutselig hjertestans utenfor sykehus hvert år og at kvaliteten på hjerte – lungeredning som gis av førstehjelperen på stedet har betydning for overlevelse. Norsk Resucitasjonsråd skrev i sine retningslinjer for hjerte – lungeredning i 2015 følgende: Norsk Resucitasjonråd understreket i sine retningslinjer for hjerte – lungeredning følgende om kvalitet: «Kvalitets-HLR Kvalitetsmessig god HLR som startes før ambulansen kommer, kan doble (kanskje tredoble) sjansen til å overleve plutselig hjertestans. HLR utføres dessverre fortsatt altfor ofte med dårlig kvalitet: Kompresjonene er ofte ikke dype nok, takten enten for hurtig eller for sein, kompresjonene gis på feil sted på brystkassen og ofte med unødige perioder uten brystkompres
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Kvaliteten på opplæringen innen HLR har blitt betraktelig bedre for mannskapene i Norsk Folkehjelp. Vi trener mye mer enn tidligere. Instruktørene gir oss tilbakemelding på at deltakerne presenterer bedre og at det er lettere for dem å følge opp deltakerne, gi de tilbakemelding på en konkret, visualisert og konstruktiv måte. I tillegg har denne treningen også trigget konkurranseinstinktet hos deltakerne. De gir seg ikke før de har 99 % eller 100% i resultat fra appen.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
4014
Prosjektgjennomføring/Metode
Under hele prosjektet har vi benyttet opplæringsdukker av typen Little Anne QCPR. Under oppstarten av prosjektet var denne dukken helt ny i markedet. Den er basert på gammel type Little Anne, men med ny teknologi. Via en applikasjon som er kompatibel med IOS/Android får både deltakere og instruktører tilbakemelding på kvaliteten av hjerte- og lungeredningen som har blir gjennomført. Kursopplegget har vært enkelt, deltakerne har fått innføring i metode og pedagogikk for hvordan lære dette videre til lokale instruktører. På denne måten har vi fått spredd dukker og kompetanse utover til lokallagene. Kursopplegget har gitt lokale instruktører innføring i hvordan det kan legges til rette for egentrening, hvordan bruke dette tekniske hjelpemiddelet når man underviser lekfolk i førstehjelp og hvordan legge til rette for å trene trente mannskaper hyppig – med lav dose. Det har blitt utarbeidet 9 standardiserte øvelser, generelle øvingstips, egen PowerPoint for instruktørene og plakat for øvingsstasjon til prosjektet. Alle instruktører i prosjektet har fått med seg ett sett av dette etter at de har blitt godkjente til å gjennomføre kurset lokalt.
Resultater og resultatvurdering
De samme respondentene (instruktørene) rapporterer at de har brukt dukkene på førstehjelpskurs avhold eksternt. De rapporterer om 2423 kursdeltakere, som vi antar er rundt 3000 hvis alle har svart. Totalt antall deltakere som gjennom prosjektet har fått undervisning i førstehjelp med bruk av tilbakemeldingsteknologi – QCPR. Instruktører 213 Mannskaper 784 Lekfolk 2423 Lekfolk på stand 594 Sum 4014
Oppsummering og videre planer
Prosjektet vil videreføres i at kursopplegget vil revideres, fokuset på kvalitet i hjerte lungeredning har fått plass i kulturen til Norsk Folkehjelp og videre i alle kursopplegg vil dette bli brukt. Dukkene er i bruk hver dag i organisasjonen, og med fokus på godt vedlikehold vil disse være et tilskudd til organisasjonen og for opplæring i livreddende førstehjelp de neste 10 årene.