Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Koronapandemien har synliggjort behovet for systematisk kartlegging av funksjon i tidlig fase for å sikre et mer sømløst rehabiliteringsforløp for pasienter som har gjennomgått alvorlig sykdom. Tverrfaglig rehabilitering med oppstart på intensivavdelingen er anbefalt både nasjonalt og internasjonalt. Chelsea Critical Care Assessement Tool – CPAx er et observatørbasert funksjonskartleggingsverktøy som ifølge forskning har vist seg å ha de sterkeste psykometriske egenskapene og har de senere årene blitt oversatt og implementert i en rekke europeiske land. LHL
Målsetting for prosjektet
Målet er å undersøke om funksjonskartleggingsverktøyet Critical Care Assessment Tool – CPAx – NOR er pålitelig og anvendbar i Norge, samt samle og systematisere erfaringer og lage og gjennomføre en plan for implementering av CPAx-NOR på intensivavdelinger i Norge.
Målgruppe
Målgruppen i prosjektet er voksne intensivpasienter i Norge
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
14000
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
CPAx er utviklet av en britisk intensivfysioterapeut og validert for intensivpopulasjonen, uavhengig av diagnose. Fagråd for rehabilitering anbefalte i revisjon av pasientforløpet for Covid-19 pasienter i januar 2021 at CPAx i svensk versjon skal benyttes til å kartlegge funksjon på intensivavdelingen og på sengepost. Denne anbefalingen er nå innlemmet i Nasjonal veileder Koronavirus – beslutninger og anbefalinger (kap 11 Rehabilitering etter Covid-19), sist revidert av Helsedirektoratet i juni 2021. I dette prosjektet skal den nylig norske versjonen av CPAx (CPAx-NOR) testes ut på 5 intensivavdelinger i Helse Sør Øst for å undersøke om den er pålitelig. Videre vil vi undersøke om den er anvendbar i klinisk praksis. Vi ønsker også å samle erfaringer fra praksis gjennom fokusgruppeintervju for å kunne bruke denne kunnskapen når CPAx-NOR skal implementeres i klinisk praksis på alle intensivavdelinger i Helse Sør Øst. Det skal skrives en vitenskapelig artikkel, resultatene skal formidles på konferanser og i populærvitenskapelig form i ulike fora, bl.a. på LHL sine nettsider og på webinar.
Fremdriftsplan for prosjektet
1. og 2. kvartal 2022: Uttestingsfase og fokusgruppeintervju. 3. og 4. kvartal 2022: Analyse og submittering av artikkel til vitenskapelig tidsskrift. Sammenfatning av materialet fra fokusgruppeintervju til bruk i implementering. 1. og 2. kvartal 2023: Implementering i klinisk praksis i alle intensivavdelingene i Helse Sør Øst. Populærvitenskapelig formidling av prosjektresultatet. Evaluering og rapportering.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Målsettingen til prosjektet var å undersøke om den norske versjonen av Chelsea Critical Care Physical Assessment Tool – CPAx-NOR er pålitelig og anvendbar i Norge. Deretter samle og systematisere kunnskap og erfaringer for å lage og gjennomføre en plan for implementering av CPAx-NOR på intensivavdelinger i Helse Sør-Øst. Målgruppen var voksne intensivpasienter (>18 år) i Norge med forlenget liggetid på respirator. Intensivoverlevere har store utfordringer både kognitivt, mentalt og fysisk på kort og lang sikt. Pandemien synliggjorde behovet for et funksjonskartleggingsverktøy som kan benyttes i den tidlige rehabiliteringsfasen for å sikre et mer sømløst rehabiliteringsforløp og som bidrar til at den individuelt tilpassede oppfølging videreføres også etter utskrivelse. For å kunne evaluere og dokumentere tiltakene underveis og følge progresjonen, er det nødvendig med funksjonskartleggingsverktøy med gode psykometriske egenskaper.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
10 fysioterapeuter på fem sykehus i Helse Sør-Øst utførte reliabilitetstesting av CPAx-NOR på pasienter innlagt på intensivavdelingen etter inklusjon/eksklusjonskriteriene i prosjektet. Målet om minimum 50 pasienter undersøkt ved oppstart fysioterapi og ved overflytting til sengepost ble nådd innen 30.9.22. En vitenskapelig artikkel som viser resultatet av denne delen av prosjektet er publisert i juli 2023. Tre fokusgruppeintervjuer ble gjennomført i løpet av juni 2022. Intervjuene ble ferdig transkribert innen utgangen av 2022. Intervjuene er benyttet som underlag for utarbeiding av implementeringsstøtte og til deler av planen for implementering. Det er laget anbefalinger for bruk og det sluttføres nå utviklingen av e-læring, underlag for implementering. Oversettelsen og anbefalinger for bruk tilgjengelig gjøres for alle på RKR sine nettside høsten 2023.E-læringen lages i samarbeid med RegDig og vil bli tilgjengelig i Læringsportalen til alle sykehus som ønsker det høsten 2023.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
14000
Prosjektgjennomføring/Metode
Uttestingen av CPAx-NOR ble gjennomført som en multisenter studie på; Akershus Universitetssykehus (AHUS), Sykehuset i Vestfold (SiV), Sørlandet Sykehus – Kristiansand og Arendal (SSA og SSK), samt Sykehuset Østfold (SØHF). To fysioterapeuten ved hver lokasjon utførte reliabilitetstestingen på pasienter innlagt på intensivavdelingen. Etter en dag med opplæring i CPAx-NOR, hvor LHL sin brukerrepresentant var med i planleggingen, tok fysioterapeutene i bruk verktøyet. De to fysioterapeutene skåret pasienten ved oppstart av fysioterapi og ved overflytting til sengepost. Informert samtykke ble innhentet fra alle pasienter. Underveis ble det avholdt månedlig digitale møter for å løse eventuelle utfordringer. Det ble avholdt ett besøk på hvert sykehus fra prosjektleder. Fokusgruppeintervjuer ble gjennomført med deltagende fysioterapeuter, LHL sin brukerrepresentant, anestesilege og intensivsykepleier for å samle kunnskap omkring barrierer og fasilitatorer for implementering i klinisk praksis ved norske intensivavdelinger. Kunnskap til handling-modellen (KTA) er benyttet som referanseramme for utvikling av implementeringsressurser og implementeringsplan.
Resultater og resultatvurdering
Uttestingen i reliabilitetsstudien viser at CPAx-NOR er et pålitelig og anvendbart funksjonskartleggingsverktøy for alvorlig syke voksne pasienter med forlenget tid på respirator. Fysioterapeuter som har gjennomgått opplæring, skårer pasientens funksjon likt gjennom forløpet. I CPAx-NOR er målefeilen (minste reelle endring) 2 poeng. Det er utarbeidet implementeringsstøtte og anbefalinger for bruk som vil være tilgjengelig uten kostnad. Datamaterialet fra fokusgruppeintervjuene er transkribert og råmaterialet er benyttet i utarbeidingen av implementeringsstøtten og implementeringsplanen.
Oppsummering og videre planer
Det er en kjensgjerning at veien fra teori til implementering i klinisk praksis er krevende. For å ytterligere bidra til at resultatene og ressursene utviklet i dette prosjektet kommer helsepersonell og pasienter til gode, er det planlagt oppstart av systematisk implementering av CPAx-NOR på Oslo Universitetssykehus (OUS) i løpet av 2024. Dette prosjektet vil gi ytterligere kunnskap om hva som skal til for å bygge bro mellom teori og forskning og bidra til et mer sømløst rehabiliteringsforløp for pasientene.