Lav terskel

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Vi ser at mange opplever aktiv trening som et mål som er vanskelig å oppnå. Ved langtkommen sykdom, som i tillegg til bevegelsesutfordringene kan gi ikke-motoriske symptomer som depresjon og fatigue, kan det være fort gjort å gi opp treningen. Vi ønsker å kunne tilby aktiviteter som ikke nødvendigvis gir mye trening, men som likevel innebærer noe fysisk aktivitet, i form av lokale hobby-/aktivitetsgrupper. Norges Parkinsonforbund har 40 lokal- og fylkesforeninger drevet av frivillige som ønsker å sette i gang flere tiltak, men som har begrenset med midler til å få gjennomført alt de ønsker.

Målsetting for prosjektet

I dette prosjektet vil vi sette i gang inntil 25 lokale aktivitetsgrupper basert på frivillighet. Aktivitetene skal ha lav terskel, slik at en kan delta med bevegelsesutfordringer og lav motivasjon, uten forkunnskaper.

Målgruppe

Personer med Parkinsons sykdom eller annen parkinsonisme.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

150

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Ved prosjektstart settes det ned en prosjektgruppe bestående av personer som selv har parkinson eller er pårørende. Prosjektgruppen vil stå for fordeling av midler etter søknad fra foreningene, og oppfølging av foreningene som setter i gang grupper. Aktivitetsgruppene vil ha utgangspunkt i de frivilliges interesser, men skal inneholde noe fysisk aktivitet, uten at det nødvendigvis regnes som trening. Det kan for eksempel settes i gang grupper som skal drive med bowling eller golf, to øvelser som begge inneholder øving av balanse og koordinasjon, som er nyttig, lett trening for personer med parkinson. Alle aktivitetsgrupper sender inn rapport, inkludert egenevaluering, innen utgangen av prosjektåret.

Fremdriftsplan for prosjektet

Januar – Informasjon om prosjektet og søknadsprosess sendes til alle lokal- og fylkesforeninger. Februar – Oppfølging av foreninger. Motivasjon. Mars – Foreningene tildeles midler etter søknad. April – Oppstart av lokale aktivitetsgrupper. Mai-november – Lokale aktivitetsgrupper. Desember – Intern rapportering og evaluering.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Målet med dette prosjektet var å sette i gang inntil 25 lokale aktivitetsgrupper basert på frivillighet. Prosjektets målgruppe er personer med parkinson, og tilrettelegges spesielt for de som ikke ellers trener aktivt. Parkinsons sykdom er en kronisk, progredierende sykdom. I tillegg til symptomdempende medisiner, er det svært viktig å holde kroppen i gang med fysisk aktivitet for å oppnå best mulig livskvalitet med sykdommen. Ved langtkommen sykdom, som i tillegg til bevegelsesutfordringene kan gi ikke-motoriske symptomer som depresjon, fatigue og apati, kan det være fort gjort å gi opp treningen. Vi ønsker derfor å kunne tilby aktiviteter som ikke nødvendigvis gir mye trening, men som likevel innebærer noe fysisk aktivitet, i form av lokale hobby-/aktivitetsgrupper. Norges Parkinsonforbund har 40 lokal- og fylkesforeninger drevet av frivillige som ønsker å sette i gang flere tiltak, men som har begrenset med midler til å få gjennomført alt de ønsker.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Det ble startet opp 8 ulike aktivitetsgrupper av 5 ulike foreninger. Totalt deltok det 162 personer på disse ulike aktivitetene. Dette har bidratt til en mer aktiv hverdag for de involverte.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

162

Prosjektgjennomføring/Metode

Ved prosjektstart ble det satt ned en prosjektgruppe bestående av personer som selv har parkinson og som er pårørende. Informasjon om prosjektet og søknadsprosessen ble sendt ut til forbundets lokal- og fylkesforeninger med frist for å søke om midler 1. mars. Når fristen nærmet seg fulgte vi opp foreningene på nytt for å motivere til å starte opp aktivitetsgrupper. I midten av mars hadde prosjektgruppen møte, der vi vurderte og tildelte midler etter søknader. Tilsagnsbrev ble sendt til de aktuelle foreningene. Deretter startet foreningene opp med aktivitetsgrupper og gjennomførte disse i løpet av 2018. Ved slutten av året rapporterte foreningene inn aktivitetene som ble gjennomført.

Resultater og resultatvurdering

Prosjektgruppen valgte å fullfinansiere gode tiltak i stedet for å gi en andel til mange ulike for å være sikker på at det ble gjennomført. Prosjektet ble litt dyrere enn vi hadde sett for oss så vi støttet også flere aktivitetsgrupper utenom prosjektet.

Oppsummering og videre planer

Norges Parkinsonforbund er fornøyd med resultatet av dette prosjektet. Vi mener at dette inspirerte flere foreninger til å starte opp ulike aktivitetsgrupper, og vi har fått tilbakemeldinger at flere ønsker å fortsette med aktivitetene etter endt prosjekt. Videre kan aktivitetene kan bli finansiert av støtte fra Funkis og egenandeler fra deltakerne.

Prosjektleder

Linda Paulsen Vik

Detaljer
Program
Helse høst (2017)
Prosjektnavn
Lav terskel
Organisasjon
Norges Parkinsonforbund
Beløp Bevilget
2018: kr 95 000
Startdato
31.12.2017
Sluttdato
31.12.2018
Status
Avsluttet