Lavterskeltrening for innvandrerkvinner

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Innvandrerkvinner har lavere fysisk form og høyere andel livsstilssykdommer. Vi ønsker at fysisk aktivitet skal være tilgjengelig for alle, og være en faktor som skaper og styrker forutsetninger for god fysisk og psykisk helse og vellykket integrering. LHL er opptatt av at også innvandrerbefolkningen skal ha tilgang til gode forebyggings- og rehabiliteringstilbud, og ser at det er behov for aktivitetstilbud som retter seg mot og ivaretar denne gruppens behov.

Målsetting for prosjektet

Etablere et lavterskel aktivitetstilbud for innvandrerkvinner som skal bidra til bedre fysisk form og økt kunnskap om ernæring. Tiltaket vil kunne bidra til å forebygge livsstilssykdom og slik gjøre det lettere for målgruppen å bli integrert i det norske samfunnet.

Målgruppe

Målgruppen er innvandrerkvinner fra Somalia i alderen 25-55 år bosatt i Oslo.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

20

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Vi vil informere og rekruttere deltakere gjennom kontakt med helsetjenesten og innvandrerorganisasjoner, bla. Somalisk Velferdsforening, Somalisk Kvinneklubb, Somalisk Kvinneforening. Vi vil invitere oss selv til møter med organisasjonene for å presentere aktivitetstilbudet muntlig og skriftlig (flyer). De vil bli bedt om å spre informasjonen i sine nettverk. Vi vil følge opp kontakten noen uker etter besøket for å undersøke hvordan responsen har vært og for å ta i mot påmeldinger fra kvinner som viser interesse for å delta. Vi vil gjennomføre 2 kurs. Hvert kurs varer 3 mnd og vil ha 10 deltakere. Kvinnene betaler ikke noe for å delta. Det vil være 2 treningsøkter, hver på 1 til 2 timer hver uke. Hovedaktivitetene er planlagt ute i nærmiljøet og skal være enkle og motiverende. Det leies lokaler til aktiviteter som skal foregå inne. Eks. på aktivitet: gåturer, spinning og enkel styrketrening. Vi vil bruke tolk ved behov og kvinnene kan ta med barna sine om nødvendig. En gang hver måned holdes det foredrag. Aktuelle tema: generell fysisk aktivitet, hvordan det oppleves å være i aktivitet og hvilke helsegevinster de kan oppnå, kosthold, kostholdsvaner, motivasjon for videre fysisk aktivitet og hvordan ha en sunn livsstil.

Fremdriftsplan for prosjektet

2017: Juli – august: Rekruttering og forberedelse Sept.: Oppstart, aktivitet to ganger i uken. Foredrag. Oktober – november: Aktivitet to ganger i uken. Ett foredrag pr. mnd. Des.: Evaluering, etterarbeid, rapportering. 2018: Jan.: Rekruttering og forberedelse til ny gruppe Feb.: Oppstart, aktivitet to ganger i uken. Foredrag. Mars-april: Aktivitet to ganger i uken. Ett foredrag pr mnd. Mai-juni: Evaluering, etterarbeid, sluttrapportering

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Målet med prosjektet var å etablere et lavterskel aktivitetstilbud for innvandrerkvinner fra Somalia, bosatt i Oslo og i alderen 25 – 55 år. Hensikten med å etablere tilbudet var at det skulle bidra til at kvinnene kom i bedre fysisk form og fikk økt kunnskap om trening og ernæring. Slik skulle tilbudet bidra til å forebygge utvikling av livsstilssykdom og gjøre det lettere for målgruppen å bli integrert i samfunnet. Det er rapportert om lavere fysisk form og høyere andel av livsstilssykdommer blant grupper av innvandrerkvinner. På denne bakgrunn, og fordi LHL mener at alle grupper i befolkningen skal ha lik tilgang til gode forebyggings- og rehabiliteringstilbud, ønsket vi å sette i gang prosjektet og skape en arena for fysisk aktivitet.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Effekten av prosjektet ble vurdert på bakgrunn av gjennomførte kurs/treningsopplegg for to grupper i prosjektperioden. Før oppstart av hver gruppe fikk deltakerne informasjon om kosthold og trening, og det ble gjennomført målinger (blodtrykk og blodsukker) og fysiske tester (muskelstyrke og utholdenhet). Det samme ble gjort ved avslutning av hvert kurs/treningsopplegg. Subjektiv opplevelse av trening og treningseffekt, informasjon om kosthold og ernæring og deltakelsen i prosjektet ble målt ved at deltakerne besvarte et egenutviklet spørreskjema både ved oppstart og ved avslutning av hver gruppe. Varierende oppmøte på det enkelte kurs/treningsopplegg gjorde det vanskelig å måle hvilken effekt alle deltakerne hadde av kurs/treningsopplegget, men oppsummeringen viste dog at de som gjennomførte tester og besvarte spørreskjema hadde utbytte av treningstilbudet og ønsket å fortsette og trene. De ga også uttrykk for at deltakelsen hadde gjort at de følte seg bedre integrert i samfunnet.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

25

Prosjektgjennomføring/Metode

Høsten 2017 informerte vi om prosjektet i ulike innvandrerorganisasjoner samt at vi tilegnet oss informasjon om målgruppen, migrasjon og helse og andres erfaringer med trening for innvandrerkvinner. Vi fikk ikke den responsen vi ønsket på våre første rekrutteringsforsøk og prosjektets framdriftsplan måtte derfor justeres. Etter å ha etablert kontakt med en somalisk kvinne som jobbet i bydel Gamle Oslo i kommunen fikk vi fart i rekrutteringen. Hun sørget for å spre informasjon via eget kvinnenettverk, påtok seg å tolke og deltok på samtlige kurs/treninger i prosjektet. Vi planla å leie lokaler på Ullevål stadion, men fikk i stedet på plass en avtale med aktivitetshuset KI på Tøyen i kvinnenes eget nærmiljø. Det ble kjøpt inn enkelt treningsutstyr og vi kunne omsider starte opp gruppe 1 høsten 2018. Erfaringer vi gjorde oss med gruppe 1 tok vi med oss inn i planlegging og gjennomføring av gruppe 2 våren 2019. På tampen av prosjektperioden ble samtlige deltakere invitert til å delta i to ukentlige treningsøkter og vi gjennomførte også en workshop for å motivere kvinnene til å holde treningsøktene selv og fortsette som en selvstendig treningsgruppe organisert under LHL i Oslo.

Resultater og resultatvurdering

Prosjektet har etablert et lavterskel treningstilbud i Oslo for innvandrerkvinner fra Somalia. Selv om vi hadde utfordringer knyttet til rekruttering og opplevde frafall underveis er vi godt fornøyd med at 25 kvinner fordelt på 2 grupper deltok, og at 15 kvinner møtte regelmessig til trening ved avslutning av prosjektet. Selv om vi slet litt med å få på plass korrekt kontaktinfo og få kvinnene til å respektere frammøtetider og kjøreregler knyttet til gjennomføring av aktivitet, ble dette løst underveis, bl.a. med bedre tilrettelegging og tydeligere treningsveiledning. Vi fikk også sponset gode treningssko da kvinnene manglet dette. Dette ble svært godt mottatt av kvinnene, og bidro nok til at de fikk en bedre treningsopplevelse og forhindret nok også større frafall. Tross utfordringene og varierende frammøte underveis, bl.a. at noen treninger kolliderte med ramadan, er vi likevel godt fornøyd med at vi har fått på plass et lavterskel treningstilbud for kvinnene i deres eget nærmiljø.

Oppsummering og videre planer

Prosjektet har etablert en treningsgruppe for innvandrerkvinner fra Somalia ved Aktivitetshuset K1 på Tøyen i Oslo. Hensikten med å etablere tilbudet var at det skulle bidra til å forebygge utvikling av livsstilssykdom, inspirere til livslang bevegelsesglede og økt fysisk aktivitet i hverdagen, og på den måten gjøre det lettere for målgruppen å integreres i det norske samfunnet. Dette er oppnådd ved at lavterskeltilbudet gradvis vil bli drevet videre av gruppedeltakere som har sagt seg villig til å være frivillige likepersonsinstruktører for tilbudet. Gruppen følges opp av LHL i Oslo.

Prosjektleder

Karine Udahl

Detaljer
Program
Helse vår (2017)
Prosjektnavn
Lavterskeltrening for innvandrerkvinner
Organisasjon
LHL
Org.ledd
Klinikk for astma og luftveissykdommer (KAL-klinikken)
Beløp Bevilget
2017: kr 193 000
Startdato
01.07.2017
Sluttdato
28.06.2019
Status
Under gjennomføring