Leir: Ung med stomi og reservoar

I samarbeid med

Sluttrapport

Sluttrapportsammendrag

Hvert år får ca 1000 nordmenn anlagt stomi eller reservoar

Hvert år får ca 1000 nordmenn anlagt stomi eller reservoar. NORILCOs Ungdom (NU) organiserer omtrent 450 ungdommer i aldrene 15 – 35 år. Det å få utlagt tarm eller reservoar er for de fleste en stor omveltning i livet og medfører ofte depresjon og maktesløshet.

 

Prosjektets hovedmålsetning var å bygge opp nyoperert ungdom sitt selvbilde og gjøre deltakerne i stand til å akseptere og mestre sin situasjon som stomi- eller reservoaroperert gjennom foredrag, samtaler og fysiske utfordringer. Ved sosial omgang mellom nyopererte og ”erfarne” opererte, fikk de nyopererte se at de går an å leve normalt etter en stomi-/reservoaroperasjon.

 

Prosjektet ble gjennomført som en tur til Bahia Feliz, Gran Canaria den 12. – 26. september 2001. Med på turen var det 20 deltakere og en prosjektgruppe på fire personer.

 

Under oppholdet ble det arrangert forelesninger og gruppesamtaler om hvordan det er å ha stomi eller reservoar i Syden, kosthold, identitet, kroppsbilde og selvbilde, overgangen fra syk til frisk, seksualitet, stressmestring og trygderettigheter. Temaene og måten de ble belyst på ga inspirasjon og satte i gang uformelle samtaler ut over ettermiddagene og kveldene. Deltakerne satte seg også personlige, individuelle målsetninger som de skulle jobbe med. Det ble gjennomført tre aktiviteter med stigende utfordringsgrad. En strandtur med vannaktiviteter, en båttur og en heldags utflukt i fjellene. Dette var en tur det var knyttet mye spenning til da de betydde mye fysisk aktivitet og begrenset tilgang til toalett. Det var også lagt opp til mye sosial aktivitet, bl.a felles middager, byturer og lignende.

Prosjektleder/forsker

Ida-Kristine Ø. Elvsaas

Detaljer
Program
Rehabilitering (2000)
Prosjektnavn
Leir: Ung med stomi og reservoar
Organisasjon
Kreftforeningen
Beløp Bevilget
2001: kr 256 000
Startdato
01.01.2001
Sluttdato
01.02.2002
Status
Avsluttet