Likeperson-chat
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Gynkreftforeningens likepersontjeneste trenger fornyelse for å nå flere. Et test prosjekt med en nett-chatteløsning viser at dette er en måte å nå ut til flere og nye grupper på. For å sikre at dette blir et tilbud som utvikles kvalitetsmessig og som sikrer god opplæring av frivillige som skal betjene løsningen, ønsker vi å satse på et eget utviklingsprosjekt med en prosjektleder i en halv stilling i implementeringsåret.
Målsetting for prosjektet
Prosjektet skal bidra til å: – Skolere likepersoner i etisk, kommunikasjonsmessig og teknisk bruk av chatten – Utarbeide en håndbok, retningslinjer og loggløsning – Sikre at prosjektet blir selvgående og basert på frivillighet etter prosjektperioden – markedsføre tjenesten og øke bruken
Målgruppe
Kreftrammede, men også deres pårørende. Spesielt ser vi at barn til kreftrammede ønsker å snakke med likepersoner via chatten.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
1000
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Prosjektet vil bygge på chat/nettprat, men der opplæring og utarbeidelse av retningslinjer og rutiner også vil være en sentral del av prosjektet. En sentralt ansatt person vil i prosjektperioden koordinere arbeidet, i første omgang betjene løsningen selv. Målet er at vedkommende parallelt med dette skal bruke egen erfaring til å utarbeide skriftlige rutiner, hjelpeark for hvordan man kan takle ulike henvendelser og tydeliggjøre etiske rammer for tilbudet. Prosjektleder skal så jobbe overfor Gynkreftforeningens etablerte likepersoner og lære de opp til å også betjene denne kommunikasjonsformen. I tillegg til å holde kurs, kan det også være aktuelt å gi en- til-en-bistand og være bisitter under noen samtaler.
Fremdriftsplan for prosjektet
En likeperson vil umiddelbart etter bevilgning bli ansatt for å drive tjenesten, men også for å utvikle et kurskonsept for opplæring, samt koordinere opplæring av nye likepersoner for å betjene løsningen. Markedsføring, statistikkføring og forhåpentligvis nettprating, vil så bli løpende oppgaver gjennom året.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Gynkreftforeningen begynte med en prøveordning i juni 2016, hvor det ble etablert et chattilbud innenfor likepersontjenesten. En likeperson var ansvarlig for å følge opp ordningen med begrenset tilgjengelighet og kapasitet. Erfaringen viste at det var betydelig flere som valgte å ta kontakt via chaten fremfor likepersontelefonen som Gynkreftforeningen da hadde. Videre erfarte vi at flere av de som tok kontakt ønsket personlige møter og telefonsamtaler med likepersoner i etterkant av chat dialogen. Ansvarlig for chaten ble derfor også en koordinator mellom de som tok kontakt og likepersonene. Erfaringene under prøveordningen var så positive at vi så behov for å videreutvikle chattjenesten. Derfor søkte vi om midler til pilotprosjektet med mål om å utdanne flere til å betjene tjenesten. I tillegg markedsføring for chaten, men også likepersontjenesten generelt, materiell og veiledning for bruk av chaten. Målet var også å utarbeide et konsept som andre organisasjoner kan «adoptere».
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Målet var å få etablert chatten som et fast tilbud i Gynkreftforeningens likepersontjeneste. Det er til fulle oppnådd.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
150
Prosjektgjennomføring/Metode
Pilotprosjekt hvor det ble leid inn en prosjektleder som styrte prosjektet og etablerte en pilotgruppe. De har gjennom møter og praktsik bruk av chatten høstet erfaringer som er nedfelt i en beskrivelse av bruk av chaten inklusiv hvordan man skal håndtere ukike typer tema som blir reist.
Resultater og resultatvurdering
Pilotgruppen har rapportert til prosjektleder underveis både i forhold til bruken av det tekniske og henvendelser som har kommet. Resultatet av dette har blitt en mal og et system som skal være lett å bruke. I tillegg har de opparbeidet seg god kompetanse slik at de kan utdanne likepersoner til å betjene chaten. Prosjektleder erfarte underveis at det er behov for en ansvarsgruppe som administrerer chatsiden. Derfor har 3 personer fått eget administrasjonskurs og utvidet tilgang til systemet.
Oppsummering og videre planer
Chatten har bnå blitt en del av Gynkreftforeningens likepersontjeneste. i fremtidig utdanning av likepersoner blir det spesielt sett etter personer som er egnet til å betjene chattløsningen.