Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Likepersoner er viktige samtalepartnere som gir støtte og er et viktig supplement til fagpersoner. En likeperson er en som forstår implisitt hva det handler om, og oppleves som lettere å snakke med om vanskelige temaer. Det er et godt alternativ til samtalepartner når man ikke opplever at sine nærmeste er i stand til å forstå («Å støtte og bli støttet», mestring.no, 2018). Formålet med prosjektet er å synliggjøre likepersonstilbudet for at flere kan få oppleve håp og mestring i en ny og utfordrende situasjon. Vi har flere kategorier av likepersoner, for den med nedsatt syn og for pårørende, i tillegg til ulike aldersgrupper og geografisk spredning. Kontakt med likepersoner er til stor hjelp for støtte, men også for konkret informasjon om rettigheter og muligheter som finnes i den enkeltes situasjon. Vi ønsker å nå ut til flere, både personer som har fått endret synssituasjon, til fagpersoner og til pårørende. Målsettinger: – Skape synlighet rundt likepersonstilbudet gjennom å lage en informasjonsfilm hvor flere av likepersonene selv forteller om tilbudet og står frem med et ansikt på det å være en likeperson. – Arrangere en digital fagdag for kommunale ansatte med premiere av filmen om likepersoner, i tillegg til informasjon om synsrehabilitering og henvisning fra fagpersoner.
Aktivitet/tiltak/metode
Innhold: 1.Lage en kort film som inneholder informasjon om alle våre likepersonskategorier. Filmen produseres av Blindeforbundets kommunikasjonsavdeling. Typene likepersoner som skal være med er rehabiliteringskontakt (hjemmebesøk, selv synshemmet), foreldrekontakt (samtale om foreldrerollen, synshemmet foreldre eller har synshemmet barn, eller begge deler), pårørendekontakt (samtale med pårørende, er pårørende til noen med nedsatt syn) og mentor (samtale om tema arbeid, er synshemmet og i ordinært arbeidsforhold). Filmen skal også inneholde informasjon om hva en likeperson er, intensjonen bak og hva det har av betydning. Vi har inngått en intensjonsavtale med sosiolog Bennedichte Rappana Olsen, som har undervist på OsloMet og har god fagkompetanse på feltet. 2.Arrangere en landsdekkende digital fagdag for fagpersoner innen synsfeltet, spesielt synskontakter i kommuner. Her vil filmen ha sin premiere, i tillegg til faglig innhold om synsrehabiliteringstilbudet og hvordan man kan henvise. Intensjonen bak møtet er også å skape bedre samarbeid med kommuner. Opptak av fagdagen sendes til påmeldte slik at de kan se i etterkant dersom oppsatt tidspunkt ikke passer. 3. Filmen om likepersoner legges ut på vår nettside etter fagdagen. Målgruppe: Personer med nedsatt syn, pårørende og fagpersoner innen synsfeltet i kommuner. Evaluering via Questback sendes ut til deltakere etter digital fagdag. Vi vil også se på økning i antall oppdrag om besøk/samtale og henvisninger som registreres etter prosjektet er gjennomført sammenliknet med før prosjektet. Vårt medlemssenter vil gi tilbakemelding fra innringere når de spør om hvordan de kom på å kontakte oss. Etiske vurderinger: Våre likepersoner ønsker å bidra og gjør dette frivillig. Vi vil informere om hva deltakelse vil innebære, hva filmen skal brukes til og hvor den skal være tilgjengelig. Utfordringer: Nå ut til alle relevante for invitasjon til fagdagen. Informasjon er ferskvare og vi håper fagpersoner prioriterer dette.
Antall deltakere
1000
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Virkning 1 – filmen vil gi bedre forståelse for hva en likeperson er og opplyse om at vi har tilbud om besøk/samtale. Vi håper at filmen kan bidra til at terskelen for å kontakte vårt likepersonsapparat skal bli lavere for de som gjennomgår et synsbortfall. Av erfaring vet vi at mange «sitter på gjerdet» alt for lenge før de kommer i gang med rehabilitering og tar kontroll på situasjonen. Dette vil også være nyttig for studenter (ergo, medisin, optikere) som vi har undervisning for, kursdeltakere ved syn- og mestringssentre, fagpersoner og pårørende. Vi håper at en konkret virkning er at flere tar kontakt og ønsker besøk/samtale fordi de har sett filmen eller har blitt tipset av noen som har. Virkning 2 – fagdagen – filmen vil vises, så virkning 1 gjelder her også. I tillegg vil flere fagpersoner få informasjon om synsrehabilitering. Synskontakter i kommuner er en spesielt viktig målgruppe her, og de har ofte varierende kompetanse om syn, så her har vi et mål om å nå ut til mange. Det er viktig at fagpersoner vet hvor de kan henvende seg for spørsmål og hvor de kan henvise personer som har behov for kontakt med likepersoner og/eller synsrehabilitering. Vi forventer noe økning i henvendelser og henvisninger etter denne fagdagen. Virkning 3 – film på nettsiden håper vi øker interessen for kontakt med våre likepersoner. Vi vet at mange finner frem til vårt rehabiliteringstilbud ved å søke informasjon om egen øyediagnose og ende opp på vår nettside. Kanskje det nå vil bli enklere å ta kontakt for å avtale en samtale/besøk. Virkning 4 – økt samarbeid med kommuner. Vi håper på flere samarbeidsmøter med kommuner når det gjelder henvisningsrutiner til synsrehabilitering og oppfølging. Vi er forberedt på å bruke mer tid og ressurser på dette, da dette er noe vi prioriterer.
Plan for gjennomføring
I starten av prosjektperioden vil vi planlegge manus og sammen med likepersonene kartlegge hva som er viktig å få med i filmen om likepersoner. Vi vil ha møte med Bennedichte Rappana Olsen og avtale med aktuelle likepersoner som skal være med. Målet er å få gjennomført filmingen i løpet av 2024, men noen klipp blir kanskje filmet i 2025 av praktiske grunner. Vi har likepersoner over hele landet og har ambisjon om å få vist bredden i vårt likepersonskorps i filmen. Vi vil også planlegge godt sammen med vår egen kommunikasjonsavdeling når det gjelder opptak. Her må vi legge en plan for plassering, lys, mikrofon og kamera. Vi beregner at planleggingsbiten av dette prosjektet vil ta opp mye tid. Kommunikasjon produserer mye film hvert år, og har god kompetanse på dette. 1.kvartal i 2025 vil gå til redigering, teksting og ferdigstillelse av filmen. Noen av opptakene gjøres kanskje i 2025 og ikke 2024, avhengig av hvilke likepersoner som takker ja til å være med i prosjektet. 2.kvartal i 2025 vil gå til planlegging av digital fagdag for høsten. Tidspunkt, program, opprettelse av digitalt nettseminar via Teams, utarbeide Questbackskjema for evaluering og informere internt i organisasjonen. Invitasjonen og invitasjonslister klargjøres, men sendes ikke ut før etter sommeren. 3. kvartal i 2025 – utsending av invitasjoner til kommuner til digital fagdag. Invitasjon sendes også internt til lokale kontorer, våre syn- og mestringssentre, alle likepersoner og ansatte i rehabiliteringsavdelingen. 4.kvartal i 2025 – digital fagdag og evaluering av denne gjennomføres. Filmen om likepersoner publiseres på nettsiden like etter fagdagen, sammen med praktisk informasjon om hvordan man får samtale eller hjemmebesøk. 4. kvartal i 2025 – evaluering av prosjektet og rapportering.