Likestilling i brukerstyrte miljøer.

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Huset Oslo retter seg i dag mot både kvinner og menn, men vi har av erfaring merket at kvinner ofte havner litt i skyggen og ikke helt tør å ta sin plass i en mannsdominert miljø. Vi ønsker å åpne Huset en ekstra dag i uken, kun for kvinner. Vi håper med dette å nå ut til flere kvinner, slik at de kan få en trygg og stabil base å vokse fra, og en felles plattform å arbeide fra. Huset Oslo er et unikt tilbud, da vi er brukerstyrt, og vi håper med dette tiltaket at vi kan få med flere kvinner mens vi fortsatt er i oppstartfasen, for dermed å bli et mer likestilt tilbud.

Aktivitet/tiltak/metode

Huset Oslo er et brukerstyrt «Hus», et lavterskeltilbud med sosial samvær der vi tilbyr aktiviteter og sysselsetting for de som ønsker det. Med en «kvinnedag» på programmet, vil denne dagen tilpasses spesifikt for kvinner i rusmiljøet. Det blir kvinnelig personale som får ansvaret for driften den dagen. Hva dagen inneholder, vil bli utviklet med hjelp av de som kommer og benytter seg av tilbudet. All vår personale har egen erfaring fra et liv med aktivt rus, og har dermed en unik forståelse for målgruppen. Vi kan allerede i dag se hvor viktig likepersonsarbeid og bruker-til-bruker arbeid er, og hvor godt det fungerer. Med kun kvinnelige gjester tilbyr vi et trygt sted der kvinners unike utfordringer får plass og kan bearbeides under trygge rammer. Vi evaluerer kontinuerlig ettersom tilbudet utvikles sammen med deltakerne, men vi vil også gjennomføre brukerundersøkelser, individuelle samtaler og hyppige driftsmøter. Vi vet at mange kvinner har dårlige erfaringer med menn, så ved å ha kun kvinnelig deltakelse, hever vi følelsen av sikkerhet og trygghet. Alt arbeid på Huset skjer med tanke på sikkerhet og personvern. Vi har allerede gode rutiner rundt begge temaene. Eventuelle utfordringer kan bli dårlig oppmøte i starten, før ordet sprer seg, men vi vet av erfaring at det kommer i gang hvis man jobber med det. Det kan også oppstå spenninger mellom gjester, da de lever et liv under stressende forhold fylt med utfordringer og konflikter. Vi arbeider forebyggende og har god evne til å gjøre det.

Antall deltakere

30

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Med en kvinnedag håper vi at våre deltakere skal få en trygg og sikker arena å slå rot i. Vi håper med dette at deltakerne skal få en følelse av eierskap til Huset, at det også tilhører dem, og at dette skal spre seg til de dagene da også menn er velkomne. Vi har i dag kvinner som føler seg hjemme her, men de er få, så vi ønsker flere. Vi vet at de finnes. Vi har allerede sett at konseptet brukerstyring fungerer, selv om det er en relativt ny måte å drive på. Hvis vi nå får med flere kvinner, allerede fra starten, håper vi å få et mer likestilt måte å drive Huset videre på.

Plan for gjennomføring

Planleggingen håndteres av daglig leder sammen med den kvinnen som vil ha ansvaret for den daglige driften av prosjektet. Prosjektet ligner veldig på den eksisterende driften, med unntak av at vi i prosjektet kun skal rette oss mot kvinner. I planleggingsfasen fastsetter vi hvilke rammer vi skal operere innenfor, og legger også en grunnleggende struktur for innholdet, men detaljene utarbeides sammen med deltakerne. Vi vil allerede før prosjektstart begynne å lete etter deltakere blant våre nåværende deltakere, samtidig som vi også begynner å informere eksternt. Akkurat som i nåværende drift, har vi daglig debriefing hvor vi evaluerer og gjør eventuelle justeringer, samt at vi har stormøte en gang i måneden. Debriefing er kun for ansatte, mens stormøter er for alle.

Prosjektleder

Chris Kohlbacher

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Likestilling i brukerstyrte miljøer.
Organisasjon
A-LARM Forum for Åpenhet om Rus og Behandling
Beløp Bevilget
2025: kr 334 000, 2026: kr 66 000
Startdato
01.01.2025
Sluttdato
31.12.2026
Status
Under gjennomføring