Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Overspisingslidelse er den hyppigste form for spiseforstyrrelse. Det er lite kjennskap til lidelsen, og behandlingstilbudet er begrenset. Brukerne uttrykker høy psykisk smerte og stort funksjonstap. Mange unngår å oppsøke hjelp. Flere forteller at de ikke blir forstått, at de ikke passer inn blant spiseforstyrrelsene og blir kun møtt med at de har et vektproblem. Andre forteller at de er fanget i kroppsskam med sosial isolasjon og tilbaketrekning og i stor grad har fortrengt, unngått eller har vansker med å forholde seg til egne følelser. De savner tilhørighet, og føler seg alene med problematikken. Via et pågående individuelt lavterskeltilbud støttet av DAM etterspør brukere en møteplass hvor de kan føle seg forstått, støttet og snakke om mat, kropp og følelser med andre. Det pågående prosjektet har gitt oss innsikt i at denne gruppen er motiverte for å motta hjelp, og at terapi nytter. De forteller at å dele vanskene omkring mat, kropp og vekt gir håp og fremmer trygghet. Målet med prosjektet er å fremme tilhørighet, mestring og livskvalitet hos en gruppe mennesker med overspisingsproblematikk.
Aktivitet/tiltak/metode
Dette er et pilotprosjekt for etablering av møteplass med tilpasset hjelp i primær og spesialisthelsetjenesten. Målgrupper: Voksne med overspisingsproblematik og helsepersonell som fastleger, psykologer og helsesykepleiere som møter gruppen. Prosjektet er tredelt: 1) Å utvikle og igangsette en møteplass for personer med overspisingsproblematikk, drevet av fagpersoner ved Villa SULT i tett samarbeid med personer med egenerfaring. 2) Å forbedre hjelp og oppfølging for personer med overspisingslidelse via opplæringsmateriell til å igangsettelse tilbud etter avsluttet prosjektperiode. 3) Å fremme kunnskap og kompetanse i fagfeltet om hvordan møte overspisingslidelse gjennom sosiale mediekanaler, kurs og veiledning. Om møteplassen: Dette er et lukket gruppetilbud (6-8 deltakere pr gruppe, 4 pilotgrupper) over femten ukentlige sesjoner á 90 minutter med tre individuelle samtaler (en før oppstart, en underveis og en avsluttende). Gruppen er ledet av to erfarne terapeuter. Tilbudet kombinerer undervisning, gruppearbeid, selvhjelp, hjemmeoppgaver og diskusjoner. Kunnskap om mat og kropp kan fremme selvrefleksjon, affektbevissthet og reguleringskapasitet. Det foreligger per nå relativt lite forskning på behandling ved overspisingslidelse, men gruppeterapi og psykoedukative behandlingsformer i grupper viser seg å ha god effekt. Gruppetilhørigheten og et trygt miljø oppleves som viktig for støtte og reduksjon av skam. Opplæringsmateriell: Basert på skriftlige evaluering og tilbakemeldinger fra brukere og terapeuter som driver tilbudet, utarbeides en veileder til bruk av opplæring for å drive gruppetilbud etter prosjektslutt. Etikk: Deltakelse er frivillig. Rekruttering sikres gjennom gratis tilbud. Det vil føres journal i tråd med journalforskriften for helsepersonell som utøver helsehjelp. Sensitive opplysninger som mottas forvaltes etter lov om taushetsplikt. Tilbudet ledes av erfarne terapeuter som sikrer ivaretakelse av brukeren behov, trygghet og åpenhet i gruppen.
Antall deltakere
35
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Prosjektet bidrar med nybrottsarbeid til mennesker med overspisingsproblematikk. Det foreligger per nå relativt lite forskning på behandling av overspisingslidelse. Å møte andre i samme situasjon, gruppetilhørighet og et trygt miljø er viktig for støtte, anerkjennelse og forståelse for sitt problem, som kan bidra til å redusere skam, fremme livskvalitet og mestring.Via et pågående prosjekt har vi utviklet undervisningsmateriell på hvordan forstå og møte personer med overspisingsproblematikk med fokus på den enkelte som strever og individuelle tilnærminger. Informasjon og kompetanse om hvordan man kan etablere gruppetilbud er etterspurt. Særlig frisklivssentralene etterspør konkrete tiltak og tilbud for denne målgruppen. Overvektspoliklinikkene etterspør også veiledning og kurs om overspising og overvekt, og tilbud til denne gruppen. Dette prosjektet vil supplere med kompetanse og erfaring til hvordan etablere og drive gruppetilbud. Vi vil få erfaringsbasert kunnskap om hvordan et godt lavterskeltilbud kan utformes og implementeres i ulike deler av tjenestene, i førstelinjen og spesialiserte enheter på landsbasis. Både SPISFO/ROS etterlyser bedre hjelpetilbud for denne gruppen mennesker. Dette helseprosjektet svarer på deres forespørsel og vil supplere godt deres tilbud og vil gi deres medlemmer et tilbud med rask tilgang til eksperthjelp. Vi vil komme tettere på lidelsen med kunnskap om hvordan best hjelpe denne gruppen. Opplæringsmateriale gir grunnlag til informasjonsutveksling og kunnskap til fastleger, DPS, BUP, og de respektive tjenester i kommuner. Det vil også medføre at andre institusjoner/instanser/helsepersonell kan igangsette tilsvarende lavterskeltilbud som ikke opplever å ha virksomme nok tiltak.
Plan for gjennomføring
Prosjektet strekker seg over to år og har følgende gjennomføringsplan: 1. Etablering av prosjektgruppe: Prosjektgruppen vil være sentral i utviklingen og evaluering av gruppetilbudet, samt utvikling av opplæringsmateriell. Selve tilbudet drives av terapeuter fra Villa SULT. 2. Rekruttering av deltakere: via Villa SULT sin hjemmeside, Rådets kanaler, via samarbeide med brukerorganisasjonene, via fastlegekontorer, overvektspoliklinikker, og på sosiale medier. 3. Utvikling og gjennomføring av møteplassen: Det vil opprettes totalt 4 grupper. To grupper vil først bli etablert. Etter evaluering basert på erfaringer og intervjuer, vil de to neste gruppene igangsettes. 4. Evaluering: Tilbudet vil evalueres underveis og ved avslutning og sikrer kvalitet og anvendbarhet for tilbudet også etter endt prosjektperiode. Tilbakemeldinger vil bidra til økt kunnskapsbase om hva denne brukergruppen kan nyttiggjøre seg av behandling. Tilbakemeldinger vil også påvirke innholdet, form for tilbudet og justeres underveis i prosjektperioden. Evalueringen baserer seg på brukerne av tilbudet, samt terapeuter som driver tilbudet. Erfaringer fra helsepersonell som tar i bruk opplæringsmateriale vil også være en del av evalueringsarbeidet. 5. Utarbeidelse av opplæringsmateriale: Basert på tilbakemeldinger og erfaringer fra brukere av tilbudet og fagpersoner som driver det, vil det utvikles informasjonsmaterialet til bruk i opplæring og undervisning. Prosjektgruppen vil være sentral i dette arbeidet. 6. Implementering: spredning av opplæringsmaterialet.