Lindeveteranene: Hva er viktig for deg?

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Det norske samfunnet er enda ikke i mål når det gjelder funksjonshemmedes integrering, selvstendighet og forebygging av diskriminering. Forskning viser at det er en sammenheng mellom diskriminering med økt sårbarhet og risiko for uhelse, dårligere psykisk helse og manglende mestring. Manglende inkludering i barneårene er også en medvirkende årsak til at funksjonshemmede faller utenfor arbeidslivet i voksen alder. Dette prosjektet vil bety at for første gang undersøkes erfaringene til eldre, som i barndommen var i langtidsinstitusjon for funksjonshemmede i Norge, i et livsløpsperspektiv.

Målsetting for prosjektet

Samtalene skal gi støtte, mestring og mening. Lindeveteranene forteller sin historie, blir lyttet til og sett, får historien sin nedskrevet og bidrar i interessepolitisk arbeid. Det betyr reminisens og kognitiv avslutning. Forskningsresultater bekrefter at det kan gi økt velvære og livskvalitet.

Målgruppe

Primærmålgruppen for prosjektet er personer som var elever ved Linde internatskole for poliorammede barn. De eldste Lindeveteranene er nå over 80 år.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

32

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Lindeveteranene er overleverne som gikk på Linde internatskole for vanføre barn i en periode fra 1947-72. Prosjektet tar sikte på å undersøke den enkelte Lindeveterans erfaringer gjennom dialogmøter på én helgesamling. Norges Handikapforbund (NHF) er arrangør av samlingen. Prosjektgruppen planlegger samlingen sammen med Universitetet i Sørøst-Norge (USN). USN skal undersøke materialet fra samlingen gjennom en kvalitativ studie som skal resultere i fagartikler og/eller rapporter. Et utvalg av deltakerne skal dybdeintervjues. Prosjektet har rekruttert tilstrekkelig antall deltakere. De som ikke ønsker at erfaringene deres skal inngå i forskernes datainnsamling, kan reservere seg. Lavest mulig grad av identifiserbarhet tilstrebes. Samtalene mellom deltakerne om erfaringene deres og rådene de gir for fremtiden skal filmes, i tillegg til å bli nedskrevet av forskere. Noen utdrag av intervjuene vil bli med i filmen. Deltakerne kan selvsagt reservere seg mot å delta i filmen. Deltakelse i filmen innebærer eksponering og identifisering. Det passer nødvendigvis ikke for alle. Filmen og artikler/rapport skal benyttes i NHFs arbeid for økt deltakelse og likestilling for funksjonshemmede. De skal distribueres av NHF til aktuelle mottakere.

Fremdriftsplan for prosjektet

Prosjektets planleggingsfase er til og med august 2021. Gjennomføringsfasen er i september 2021. Avslutningsfasen er fra oktober 2021 til rapport/artikkel på norsk og engelsk er publisert og film er ferdig produsert senest innen 31.12. 2022.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Prosjektet tar utgangspunkt i Lindebarna, i dag kalt Lindeveteranene, og deres opphold på Linde Internatskole under egen folkeskoletid på 1940-50 tallet. Da hadde epidemien «Poliomyelitt» feid over hele verden, også her i Norge. Ikke minst var det barn som ble hardt rammet, med mange tragiske dødsfall og stor individuell funksjonshemning som resultat. Hovedmålgruppen var disse barna, som nå er godt voksne, og å dokumentere deres erfaringer, bruke dem til å forstå nåtiden, formidle norsk historie og se fremover. Prosjektet er kanskje en av de siste sjansene til virkelig å nå mange av veteranene som kan fortelle en viktig del av norgeshistorien, og bidra med sine perspektiver til menneskerettighetskampen som står i dag. Prosjektet skulle drives av Linde-veteranene selv, i nært samarbeid med Norges Handikapforbund. Dette var en vesentlig del av prosjektets formål og egenart og har fungert svært godt.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Alle de sentrale målsetningene i prosjektet ble nådd. Det er produsert en svært god film, som har fått spredning både gjennom egne kanaler, og via Aftenposten. Prosjektet har hatt solid omtale i NRK Ekko og fått god spredning. Videre har det resultert i en serie artikler fra fagmiljøet på USN, som både har dokumentert og sett på nå og framtid. Dokumentasjonen prosjektet har sørget for, vil stå der for framtidige generasjoner. Det samlede produktet dokumenterer historien til Lindeveteranene spesielt, men forteller også Norges-historien fra poliorammedes perspektiv. I tillegg tar prosjektet med nåtiden, dagens unge, for å se om ikke historiens erfaringer er svært relevante også i dag, og for framtiden. En del av utviklingstrekkene vi står overfor, med institusjonalisering og manglende frihet, har likhetstrekk med historiens erfaringer. Det er en utvikling som er svært alvorlig. Vårt håp er at historiens lærdommer skal bidra til klokere valg i samtiden.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

10000

Prosjektgjennomføring/Metode

Metodisk er prosjektet gjennomført i tråd med planen. Siden prosjektet er såpass omfangsrik er metodene også mangfoldige. Vi har samlet veteraner, gjort grundige intervjuer, produsert og distribuert film. Videre har vi bestilt, og fulgt opp, arbeidet med fagrartikler i regi av USN. Metodene spenner følgelig fra arrangementer for å samle veteraner og informasjon, dokumentarfilmproduksjon, seminarer, møter, presentasjoner.

Resultater og resultatvurdering

Noen av de mest fremtredende resultatene: – Filmen Brutte lenker, distribuert i organisasjonen, på flere visninger, gjennom Aftenposten og NRK Ekko. – Fagartikler skrevet og presentert av USN – Samling av Lindeveteranene og dokumentasjon av deres historier – Seminarer med presentasjon av resultatene, flere fagsamtaler og distribusjon – Spredning via sosiale medier og alle våre tilgjengelige kanaler – Involvering av tillitsvalgte og frivillige på en helt ny måte, fra våre aller eldste medlemmer til helt unge medlemmer i ungdomsorganisasjonen vår Det er vår klare oppfatning at dette er et av våre mest suksessfulle prosjekter. Vi har lært mye om arbeidsformer, om mulighetene i frivillig drevne prosjekter i regi av organisasjonen og om den store verdien det har å koble våre eldste med våre yngste. Funksjonshindredes historie trenger å nedtegnes. Dette prosjektet, med støtten fra Dam som avgjørende faktor, bidrar sterkt til det.

Oppsummering og videre planer

Kunnskapen i prosjektet bruker vi som grunnlag for historieskolering, for spredning av kunnskapen historien har gitt oss og til å forsterke det avgjørende arbeidet for å sikre at funksjonshemmedes menneskerettigheter blir del av Menneskerettighetsloven. Dokumentasjonen som ligger særlig i det skriftlig materialet, og i filmen Brutte lenker, danner et svært godt grunnlag for å dra nytte av prosjektets resultater videre.

Prosjektleder

Sverre Bergenholdt

Detaljer
Program
Helse vår (2021)
Prosjektnavn
Lindeveteranene: Hva er viktig for deg?
Organisasjon
Norges Handikapforbund
Beløp Bevilget
2021: kr 1 300 000, 2022: kr 100 000
Startdato
01.07.2021
Sluttdato
31.12.2023
Status
Avsluttet