Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Er det mulig å være en god mor eller far uten å kunne se sitt barn? Kan synshemmede ha ansvar for barn på en forsvarlig måte? I en filmserie vil vi sette søkelys på dette temaet. Prosjektet integreres i Blindeforbundets prosjekt KRAFT, med tips om hvordan ulike utfordringer knyttet til foreldrerollen kan løses. . Filmene skal ha fokus på informasjon og kunnskapsformidling, og fremme positive holdninger til fagpersoner som jobber med familier hvor en eller to av foreldrene er synshemmet. En kunnskapsheving hos fagmiljøene vil bidra til å gi trygghet, mestring og livskvalitet hos synshemmede.
Målsetting for prosjektet
Målet er å lage informasjons- og holdningsskapende filmer som skal brukes i konkrete og målrettede sammenhenger over hele landet. Prosjektet ønsker å formidle et realistisk bilde av det å være synshemmede foreldre til fagpersonell.
Målgruppe
Fagpersoner som jobber med foreldre- barnrelasjon, eksempelvis ved helsestasjoner, hjemmetjenesten, fødeavdelinger, barnehage og skole.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
2000
Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet
Filmene vil være en kombinasjon av dokumentaropptak og stilistiske opptak. Vi skal ikke bruke skuespillere , noe som vil gi et ekte og autentisk uttrykk. Videre vil vi lete etter ulike familier slik at informasjonen viser et realistisk mangfold. Prosjektet vil bidra til økt innsikt og forståelse rundt en gruppe som til nå har fått liten oppmerksomhet. Kunnskap gir innsikt og reduserer faren for å møte andre med diskriminerende og fordomsfylte holdninger. Dette er nødvendig kunnskap for å se på alle som fullverdige og deltakende samfunnsborgere. Filmene tar utgangspunkt i erfaringer gjort av prosjektlederne og andre foreldre med synshemninger. Konkrete tema som vi ser for oss kan visualiseres i filmer er: • Småbarnsstell – ”hvordan skifte bæsjebleie” • Småbarnsstell – ”mating uten søl” • Følge opp på aktiviteter – ”erfaringer fra en idrettshall” • Være til stede på lekeplassen – ” tips til hvordan man lokaliserer barnet” • Tilrettelegging hjemme – ”fornuftig fordeling av arbeidsoppgaver” • Ut på tur – ”barnevogn og førerhund” • Fritidsaktiviteter – ”tandemsykkel med sykkelvogn” • Tips ved skade eller sykdom – ”Førstehjelp”
Fremdriftsplan for prosjektet
Framdriftsplan 2017/18 Juli: Etablere ekspertgruppa og fordele oppgaver. Juli: Research og manusarbeid August- des: Opptaksperiode Januar-februar Redigeringsperiode Mars: Klar til bruk
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Bakgrunnen for filmen var prosjektet KRAFT som var ledet av Heidi Haug i Blindeforbundet og Kristin Berg. De ønsket informasjonsmateriell som primært skulle brukes opp mot helsestasjoner for å informere om mulighetene som finnes for synshemmede foreldre. Deres opplevelse var at svært mange helsesøstre og andre som møter småbarnsforeldre har lite kunnskap om hva som er mulig når man som synshemmet får barn, og derfor ofte er svært skeptiske og bekymret. Filmene er ment for å vise eksempler på mestring hos denne gruppen og også gi noen konkrete tips til inspirasjon for å finne ut mer om hvordan utfordringer kan løses.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Målet med prosjektet er nådd med tanke på at alt filmmateriale som var tiltenkt, er produsert. I forbindelse med familiekurs, utviklingen av kursprosjektet «Kraft» som skal rulles ut fra 2019, er det ca 200 som er nådd med de ferdige filmene. Når dette rulles ut i drift, vil antall personer som er anslått i søknaden være et realistisk mål.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
200
Prosjektgjennomføring/Metode
Det er de synshemmedes perspektiv som er utgangspunktet for filmen. I tillegg til deres stemme, forteller også enkelte andre, sånn som sønnen til Elisabeth og læreren til Tones sønn, kort om sine erfaringer i forhold til det aktuelle tema. Likevel er det i all hovedsak de synshemmedes erfaringer som er vektlagt i filmen.
Resultater og resultatvurdering
Resultatet av prosjektet har blitt en film på en halv time og 6 korte filmer på 3-5 minutter. Filmene har fått en form som gjør dem anvendelige i mange sammenhenger. Filmene ligger på youtube-kanal til Norges Blindeforbund Filmene er brukt på mange av Familiekursene / Foreldrekursene i regi av NB. Filmene er brukt i rehabiliteringssammenheng, særlig hvor målgruppen er mennesker som nylig har fått nedsatt synsevne.
Oppsummering og videre planer
Filmene skal ha sitt hovedbruk i prosjektet «Kraft» som er et foredragsprosjekt som målrettes mot fagpersonell / Helsestasjoner. Dette prosjektet er i sitt avslutningsår i 2019 og det skal avholdes første workshop i vår hvor man skal trene foredragsholdere til å holde kursene. Målet er at prosjektet KRAFT og filmene skal ha lang levetid og ha nedslagsfelt over hele landet. «Kraft» er et prosjekt støttet av Extrastiftelsen.