Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
Til enhver tid soner omkring 1300 mennesker mellom 18 og 24 år i norske fengsler. Denne gruppen har en langt høyere grad av tilbakefall til kriminalitet enn kriminelle i andre aldersgrupper. Innen det har gått fem år er omkring 50 prosent av disse dømt for ny kriminalitet, ifølge tall fra Kriminalomsorgen. Samtidig er det mange av dem som er psykisk syke, med et behov for psykiatrisk hjelp fra det offentlige. Vi vil være med å endre denne tilbakefalls- statistikken, samtidig som vi ønsker å lære mer om denne målgruppen med tanke på å jobbe forebyggende.
Målsetting for prosjektet
Den endelige målsettingen er at deltakere i prosjektet selv skal tørre å skape sine egne nettverk, få troen på seg selv og på sikt få mulighet til å bidra positivt til samfunnet og komme seg ut i jobb eller ta utdanning. På denne måten ønsker vi å være med å bidra til å redusere tilbakefall.
Målgruppe
Målgruppen i prosjektet er domfelte i alderen 18-24 år som har behov for nytt nettverk og aktiviteter. Alle de som løslates til Trøndelag er vår målgruppe.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
40
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Røde Kors i Trøndelag og Kriminalomsorgen i region nord ønsker med dette prosjektet å utvikle vårt nettverksarbeid med frivillige for å øke livsmestring og livskvalitet hos de yngste domfelte, være med å forhindre/forebygge isolasjonsskader, samt bidra til å redusere tilbakefall til ny og alvorlig kriminalitet hos målgruppen. Nettverk etter soning i Sør- Trøndelag vil i samarbeid med kriminalomsorgen etablere en gruppe med frivillige som skal jobbe systematisk med å bistå de yngste kriminelle som har behov for nytt nettverk. Kriminalomsorgen sin rolle vil være informasjonsarbeid mot ansatte og domfelte, og å hjelpe til med å rekruttere aktuelle deltakere til Nettverk etter soning for å gi målgruppen en best mulig helhetlig oppfølging. Det er forventet at frivillige stiller opp fire ganger i måneden for domfelte som har behov for nytt nettverk. Deltaker og frivillig blir sammen enige om hva de gjør når de møtes. I begynnelsen vil man mest sannsynlig møtes i fengselet. Etter løslatelse vil man for eksempel møtes på kafe, gå tur, gjøre andre aktiviteter sammen. Det vil bli holdt kurs for frivillige for å gi de god kompetanse på de yngste kriminelle. Dette vil bli gjort i samarbeid med kriminalomsorgen.
Fremdriftsplan for prosjektet
Vi vil først ansette en koordinator for aktiviteten, lage materiell (informasjon og spørreundersøkelse) til utdeling til målgruppen og legge planer for samarbeid sammen med samarbeidspartnere. Hvert halvår har vi som mål å rekruttere ti nye deltakere og frivillige. Vi vil sørge for å gi de frivillige opplæring slik at de blir trygge i sin rolle. Evaluering vil skje underveis og etter endt prosjekt.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
Røde Rors Sør-Trøndelag ønsket med prosjektet Livsendring gjennom sosiale nettverk å bistå de yngste kriminelle, i alderen 18-24 år, med å få en lettere overgang til et liv uten kriminalitet, ved å hjelpe de med å etablere ikke- kriminelle nettverk og aktiviteter. Den endelige målsettingen var at deltakerne selv skulle tørre å skape sine egne nettverk, få troen på seg selv, få en forbedret fysisk og psykisk helse, og på sikt få mulighet til å bidra positivt til samfunnet og komme seg ut i jobb eller ta utdanning. På denne måten ønsket vi å jobbe mer forebyggende og være med å bidra til å redusere tilbakefall. Prosjektets primærmål er at domfelte benytter seg av vårt tilbud. Sekundærmålet er kartlegging av interessen for denne type aktivitet. Vi har som målsetting i prosjektet at samarbeidet med kriminalomsorgen blir mer konkretisert. På to år så vi for oss å ha hatt minimum 40 deltakere.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Gjennom en brukerundersøkelse som vi gjennomførte i prosjektperioden, kunne vi kvalitativt måle effekten i prosjektet. For eksempel så vi på disse områdene: Økt livskvalitet, mer bevissthet rundt økonomi, lettere å etablere nye nettverk og om de har flere meningsfulle aktiviteter på dagtid (skole/jobb). Det har også vært viktig for oss at vårt samarbeid med kriminalomsorgen ville bli mer konkretisert og at vi sammen utarbeidet gode rutiner rundt arbeidet. Brukerundersøkelsen ble sendt ut til alle løslatte deltakere i Nettverk etter soning, inkludert to fra Nettverk Ung, i januar 2023. Utfordringene med å nå og motivere målgruppen har vært større enn forventet. Disse utfordringene og restriksjoner i forbindelse med COVID- 19 har hatt stor innvirkning på fremdrift og måloppnåelse i prosjektet både for oss og samarbeidspartnere.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
25
Prosjektgjennomføring/Metode
Det har i løpet av prosjektperioden blitt gjennomført samtaler med 25 ungdommer i alderen 18-24 år, der 6 av disse ble deltakere i prosjektet. Deltakerne har fått tilbud om en frivillig mentor, mulighet til å delta på aktiviteter som buldring, kino, bowling og turer, samt en-til-en- oppfølging i hverdagsøkonomi og gjeldsproblematikk. Deltakere som er løslatt får tilbud om å hente gratis mat annenhver uke. I tillegg er det tett oppfølging og veiledning av ansatte i Nettverk ung, som kan bistå hvis det oppstår hverdagsproblemer. 10 frivillige har bidratt inn i prosjektet. Da vi allerede hadde ansattressurser til å ivareta ordinær aktivitet med Nettverk etter soning i Sør- Trøndelag, valgte vi å beholde avgrensningen i alder i hele prosjektperioden. Vi avgrenset også prosjektet til å gjelde de som skulle bosettes i Trondheimsområdet ved løslatelse.
Resultater og resultatvurdering
Vi har jobbet godt med å gjøre prosjektet synlig for ansatte som jobber med målgruppen. Det har vært uforutsette utfordringer underveis i prosjektet som gjør at vi ikke har nådd de målene vi har satt oss, samtidig som at vi ser at det hadde hjulpet å ha prosjektet over enda lengre tid. Kort oppsummering av brukerundersøkelsen: Fem av ti var helt enige i at det å være deltaker i NES gjør at de lærer å fungere godt sammen med andre mennesker som ikke driver med rus og kriminalitet. Fire var helt enig og tre var delvis enig i at det å delta i NES forebygger sosial angst og depresjon. Tre deltakere var helt enig og to var delvis enig i at Nes har hjulpet de i gang med å bygge et sosialt nettverk. Fire var helt enig i at de i NES har fått god trening i å ta ansvar for sin egen situasjon, fire var delvis enig. Ni av ti er helt enige i at «jeg vil anbefale NES til andre straffedømte».
Oppsummering og videre planer
Nettverk ung skal forankres videre i egen organisasjon, og vil bli fulgt opp av ansatt i NES. Vi vil ta vare på samarbeid vi allerede har etablert. Arbeidet med samarbeidsavtalen med kriminalomsorgen har vært nyttig for begge parter da det har ført til at vi har måtte sett etter løsninger der det også har vært utfordrende. Avtalen skal ferdigstilles. På sikt ønsker vi å kunne tilby de yngste et bredere tilbud etter løslatelse, med mulighet for arbeidstrening og aktiviteter. Vi er i gang med å etablere en sosial møteplass i egnede lokaler, som også vil være et tilbud til målgruppen.