Livspositivisme gjennom felles aktivitet

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

LNT har i flere år arrangert en leir for sin yngste gruppe (nyresyke og transplanterte barn med foresatte og søsken), der har de har møtt andre i samme situasjon som dem selv, utvekslet erfaringer, møtt forståelse for sine behov og fått delta i tilrettelagte aktiviteter. De positive erfaringene vi har tilegnet oss fra denne leiren gjør at vi mener det er svært viktig å gjennomføre en lignende samling for ungdom og unge voksne nyresyke og transplanterte. Vi ser og har sett hvor viktig det er å være sammen i en setting der man får positive kroppserfaringer på tross av sin sykdom og tilstand.

Målsetting for prosjektet

Samlingen skal bidra til å øke deltagernes mestringsfølelse gjennom fysiske og mentale aktiviteter, la deltagerne bygge vennskap med likesinnede, belyse viktigheten av fysisk aktivitet, og øke bevisstheten om hvorfor det er viktig å etterleve behandlingen når de i ungdomsfasen får mer ansvar.

Målgruppe

Målgruppen er nyresyke og organtransplanterte ungdom og unge voksne mellom 16 og 26 år.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

20

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

I første fase av prosjektet ønsker vi å danne en prosjektgruppe som består av frivillige, samt en ansatt i LNTs sekretariat (prosjektleder) som kan ta seg av de formelle delene av gjennomføringen. Gruppen legger hovedlinjene for gjennomføringen, og ivaretar samtidig brukermedvirkning i prosjektet. I hovedfasen vil prosjektgruppen sammen med prosjektleder samarbeide med ansvarlig for leirstedet for å avgjøre program og aktiviteter for samlingen. I sluttfasen vil prosjektet evalueres, og videreføring av prosjektet tas opp til diskusjon med LNTs landsstyre. Prosjektgruppen bestående av både frivillige og én ansatt vil være styrende for prosjektet, og vil komme med innspill til alle deler av prosjektet. De frivillige er særlig viktige, da de kan ivareta brukermedvirkningen i prosjektet, og «vet hvor skoen trykker». LNTs ansatte vil være ansvarlig for formelle detaljer rundt budsjettstyring, bestilling, påmelding, evaluering osv. Vi vil holde tett kontakt og ha flere planleggingsmøter med leirstedets ansvarlige, samt innhente råd fra medisinsk fagpersonell der dette er hensiktsmessig (for eksempel i forhold til fysiske aktiviteter og eventuelle begrensninger man bør ta hensyn til for målgruppen).

Fremdriftsplan for prosjektet

Jan: Opprette prosjektgruppe og innhente tilbud fra leirsteder Feb: Fastsette tidspunkt for samlingen og bestille leirsted Mars/april: Lage invitasjon og markedsføre samlingen, ta i mot påmeldinger Mai: Fastsette endelig program og gjennomføre forundersøkelse Juni: Gjennomføring av samling, samt sende ut evalueringsskjema Juli/aug: Innhente evalueringsskjemaer Sep/okt: Ferdigstille evaluering og formidle resultat Nov/des: Jobbe med videreføring

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Prosjektet gikk ut på å arrangere en samling for unge nyresyke og organtransplanterte mellom 16 og 26 år, med fokus på mestring, selvfølelse, fysisk aktivitet, nettverksbygging og økt frivillighet. LNT har i flere år arrangert en barne- og familieleir, og de positive erfaringene fra denne gjorde at både LNT og LNTs barne- og ungdomsgruppe, mente det var svært viktig å gjennomføre en samling for ungdom og unge voksne nyresyke og transplanterte. Vi ser og har sett hvor viktig det er å være sammen i en setting der man får positive livserfaringer på tross av sin sykdom og tilstand. Ungdomstiden med alt den innebærer av selvstendighetsgjøring fra familie, identitetssøknad, veivalg for fremtiden, pubertet, overgangen til voksenliv, og mye annet, gjør ungdom til en sårbar gruppe i seg selv, om ikke man har en livsinngripende sykdom også å ta hensyn til. Vi så det derfor som essensielt å kunne gi denne gruppen et tilbud som beriker deltakerne og gi dem en bedre plattform å mestre livet på.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vi har fått tilbakemeldinger på at flere av deltakerne fikk noen aha-opplevelser rundt hva de kan gjøre av fysiske aktiviteter, og at de kunne gjøre mer enn de trodde på forhånd. Det viser seg at det handler mye om den mentale innstillingen de sitter med, og at det er fint for de å se hvilke aktiviteter andre i samme situasjon gjennomfører. Samtidig er det stor individuell forskjell, og det ble hensyntatt gjennom hele samlingen. Målet som omhandlet nettverksbygging ble også nådd som ønsket, og styremedlemmene som deltok hadde et overordnet ansvar for å ivareta deltakere som ikke kjente noen fra før, eller av andre årsaker kunne falle litt utenfor gruppen. Dette fungerte svært godt, og vi håper dette er starten på en uformell mentorordning som ivaretas av den enkelte. Flere av deltakerne har også i etterkant meldt seg på andre av LNTs og LNTBUs arrangementer, og vist interesse for å delta mer i det frivillige arbeidet i organisasjonen.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

12

Prosjektgjennomføring/Metode

I begynnelsen av prosjektet ble det opprettet en prosjektgruppe bestående av medlemmer i LNTBUs styre (frivillige), samt LNTs ansatte organisasjonskonsulent. Det ble tidlig klart at den faglige delen skulle være fokusert på selvfølelse, seksualitet og fysisk mestring. Deretter ble det innhentet tilbud fra ulike hoteller og leirsteder, og på grunn av målgruppens behov for alenetid og eget bad av sykdomsrelaterte årsaker landet vi på et hotell i Gjøvik. Dette hotellet hadde de rette fasilitetene for en fin samling med de fokusområdene vi ønsket, samt kort vei til passende aktiviteter. Ut fra prosjektbeskrivelsen ble endelig tema for foredrag bestemt, og i tillegg ble aktiviteter på Olympiaparken på Lillehammer bestilt, samt én aktivitet ved hotellet. Aktivitetene ble lagt opp slik at deltakerne kunne velge til og fra avhengig av funksjonsnivå og dagsform, og det var både litt krevende og mindre krevende fysiske øvelser. I stedet for å gjennomføre en skriftlig undersøkelse blant deltakerne som først planlagt, gjennomførte vi en plenumsøkt der deltakerne kunne dele så mye eller lite de ville av egne erfaringer rundt mestring, selvfølelse, seksualitet og hverdagsutfordringer.

Resultater og resultatvurdering

Hovedresultatet for prosjektet var gjennomføringen av samlingen, som vi har fått gode tilbakemeldinger på. Samlingen ble avholdt fredag til søndag en helg i juni, på Gjøvik, med fine rammer og totalt 12 deltakere fra målgruppen. Det var ønskelig å få noen flere deltakere, men av erfaring vet vi at en del deltakere faller fra opp mot samlingen av sykdomsrelaterte årsaker. Ved slutten av samlingen ble det gjennomført en uformell muntlig evaluering, og det er i etterkant diskutert og videre evaluert av LNTs barne- og ungdomsgruppe som hadde flere styremedlemmer til stede på samlingen. Totalt sett er resultatet fra prosjektet godt, og gir et godt grunnlag for å jobbe videre med lignende samlinger fremover.

Oppsummering og videre planer

Som ventet ble samlingen en suksess og den viser seg å være ønsket av målgruppen. Utfordringen fremover ligger i å fange nye deltakere som ikke er i nettverket fra før, og som av ulike årsaker kan vegre seg for å delta i et slikt fellesskap. Vi har et stort ønske om å kunne videreføre prosjektet, men siden LNT er en liten organisasjon som er avhengig av ekstern finansiering for å kunne gjennomføre slike tiltak, er dette noe vi må jobbe videre med for å kunne arrangere på fast basis.

Prosjektleder

Ingvild Østli

Detaljer
Program
Helse høst (2018)
Prosjektnavn
Livspositivisme gjennom felles aktivitet
Organisasjon
Landsforeningen for Nyrepasienter og Transplanterte
Beløp Bevilget
2019: kr 134 000
Startdato
01.01.2019
Sluttdato
30.12.2019
Status
Avsluttet