Lokal behandling med lys

I samarbeid med

Sluttrapport

Sluttrapportsammendrag

Oppland Psoriasisforening har sine medlemmer boende i et geografisk svært stort område

Oppland Psoriasisforening har sine medlemmer boende i et geografisk svært stort område. Foreningen har lenge vært klar over behovet for lysbehandling blant medlemmene. Lysbehandling med UVB-Iys har ofte en svært god virkning på Psoriasis og atopisk eksem, og også andre hudlidelser kan ha nytte av behandlingen. Det er derfor Psoriasisforeningens klare målsetting å arbeide for at de som kan ha utbytte av lysbehandling skal ha mulighet for dette­.

 

Det var altså med stor iver og brennende håp vi besluttet å søke om midler til igangsetting av en lysbehandlingsenhet i Nord-Gudbrandsdal, nærmere bestemt ved Otta Legekontor. Hudlege Dotterud på Lillehammer sa seg villig til å være ansvarlig spesialist, med en, eventuelt to månedlige behandlingsdager på Otta. Senterets drift for øvrig skulle ivaretas av legekontorets eget personale etter opplæring hos dr. Dotterud ved hans praksis på Lillehammer.

 

Psoriasisforeningen fungerte som samordnende og kontaktskapende faktor for de involverte partene. I samarbeid med Otta Sanitetsforening som bidro med en stor pengegave, tok vi sjansen på å foregripe begivenhetene og sette i gang istandsetting av lokale ved legekontoret. Dette ble utført av Sel kommunes håndverkere og ekstern elektriker. Da vi konstaterte at vi hadde oppnådd midler fra Helse og Rehabilitering, gikk dr. Dotterud i samarbeid med oss straks til innkjøp av de nødvendige medisinske apparatene, og behandlingsenheten var driftsklar allerede i desember 2000.

 

Vi vet via gode tilbakemeldinger at behandlingen dekker et stort behov, og at den har bedret livskvaliteten for mange hudpasienter i den nordre delen av vårt fylke­.

 

Det er på grunnlag av dette vi med forhåpning ser fram til å gjennomføre tilsvarende prosjekt på Fagernes og muligens på Ringebu, dersom søknadene våre passerer nåløyet.

Prosjektleder/forsker

Arild Dahlen

Detaljer
Program
Rehabilitering (2000)
Prosjektnavn
Lokal behandling med lys
Organisasjon
Psoriasis- og eksemforbundet
Org.ledd
Hudlege dr.med. Lars Dotterud
Beløp Bevilget
2001: kr 220 000
Startdato
01.12.2000
Sluttdato
30.11.2001
Status
Avsluttet