Lufta er for alle – vi trener med KOLS

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Ny, norsk forskning viser at ca 6 prosent av den norske befolkningen over 40 år har KOLS. På Notodden utgjør 6 prosent ca 750 personer. Statistikk fra Folkehelseinstituttet viser at Notodden også ligger over landsgjennomsnittet. Det er samfunnsøkonomisk og individuelt viktig å forebygge KOLS-forverringer, og viktige områder innen forebyggingen er trening og informasjon. Sykehuset Telemark sluttet å ha KOLS i sin kursrekke på Lærings- og mestringssentrene, og det er pr nå ikke noe tilbud til mennesker med KOLS i Notodden. LHL Notodden og kommunen ønsker å samarbeide om dette.

Målsetting for prosjektet

Hovedmålet er at LHL Notodden, i samarbeid med Notodden kommune, etablerer informasjons- og treningstilbud til personer med diagnosen KOLS som bor i Notodden kommune. På individuelt plan er målet å gjøre mennesker med KOLS i Notodden kommune i stand til, og godt rustet til, å mestre egen sykdom.

Målgruppe

Mennesker som lever med KOLS i Notodden kommune.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

750

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Rekruttering av deltakere vil skje gjennom muntlig og skriftlig informasjon til alle fastleger, til spesialisthelsetjenesten og særskilt til lungelege og fysioterapeutene ved Sykehuset Telemark, til de hjemmebaserte tjenestene i Notodden kommune, gjennom LHLs aktiviteter (blant annet KOLS-stand i samarbeid med lokalt apotek), andre samarbeidspartnere, avisomtale og ved oppstartsannonser i lokalavisen. Tilbudet skal ledes av en sykepleier og en fysioterapeut. Hver kursrekke består av 30 samlinger over 15 uker (unntatt ferier og helligdager). Hver samling inneholder både en teoridel på ca 15 minutter og en treningsøkt på ca 45 minutter, totalt 1 times varighet. Treningene blir tilpasset deltakergruppen og blir aerobicinspirert og intervallpreget med musikk i bakgrunnen. Det blir også stasjonsbasert styrketrening og bevegelighetstrening (thoraxmobilisering). Instruktøren vil både vise øvelsene og kunne korrigere deltakerne ved behov. Teoridelen vil ta opp ett tema hver gang, og deltakerne vil få skriftlig informasjon som de kan samle i en utdelt perm.

Fremdriftsplan for prosjektet

Sommer ’18: Innkjøp utstyr. Info til samarbeidspartnere for rekruttering. Innkalling deltakere Aug/sept. ’18: Pretest deltakere første kurs. Oppstart første kurs Jan ’19: Info til samarbeidspartnere for rekruttering. Avslutning første kurs med retest deltakere Feb ’19: Pretest deltakere andre kurs. Oppstart andre kurs Juni ’19:Avslutning første kurs med retest deltakere Aug/sept. ’19: Rapport til LHL/ExtraStiftelsen. Videreføring i ordinær drift

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Bakgrunnen for dette prosjektet var at Notodden kommune er en kommune med ca 12600 innbyggere, og av de er det anslagsvis 750 personer som har KOLS. I tillegg så man av statistikker at de med KOLS på Notodden var innlagt på sykehus dobbelt så ofte som landsgjennomsnittet. Dette gjorde at Notodden kommune og LHL Notodden ønsket å starte et trenings- og informasjonstilbud til mennesker med KOLS. Målsetningen ved prosjektet var todelt. Hovedmålet var at LHL Notodden, i samarbeid med Notodden kommune, skulle etablere et informasjons- og treningstilbud til personer med diagnosen KOLS som er bosatt i Notodden kommune. Dette har vi klart. På individuelt plan var målet med prosjektet å gjøre mennesker med KOLS i Notodden kommune i stand til, og godt rustet for, å mestre egen sykdom. Dette målet er vanskeligere å vurdere måloppnåelse på, men tilbakemeldingene vi har fått viser at deltakerne ser tilbudet som et positivt bidrag i hverdagen på flere områder.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Oppsatt effektmål i prosjektplanen gikk på oppslutning om tilbudet. Oppslutningen har vært mindre enn ønsket, men med tanke på alt som var utenfor vår kontroll som gjorde at vi måtte avvike fra planen, er vi godt fornøyd med antall deltakere og dermed også oppslutningen.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

16

Prosjektgjennomføring/Metode

Planlagt oppstart av prosjektet var oppstart høsten 2018, men hovedsakelig grunnet mangel på tid til promotering og testing, ble dette utsatt. Første treningsgruppe ble gjennomført våren 2019, etterfulgt av en ny treningsgruppe høsten 2019. Av ulike årsaker har det vært enkelte forandringer fra innholdet i prosjektplanen, blant annet inklusjonskrav, innholdet i treningstimene, og antall treningsdager. Gruppene har bestått av 1 times trening, 2 dager i uken, med oppvarming, hoveddel med fokus på styrketrening med øvelser og ved apparater, samt en kort avslutning. Vi har i tillegg hatt 2-3 teoridager, der vi har tatt opp temaer rundt KOLS.

Resultater og resultatvurdering

Alle deltagerne ble testet i for- og etterkant av gruppene, med ISWT, Benpress, og CAT-spørreskjema. I de fysiske testene har bedringen vært på 18 til 57%, mens det på spørreskjemaet har vært bedring på 4 til 16%. Resultatene viser at gruppene har hatt relativt god bedring på de fysiske testene, men liten bedring i sykdomsfølelse- og plager, men vi har en opplevelse av at deltagerne har hatt stor glede av gruppen ut i fra tilbakemeldinger. Samtlige av deltagerne har vært kvinner, og vi ser et lavere oppmøte til gruppetimene enn ønsket. Vi opplever at KOLS-tilbudet har vært vellykket, og vi har generelt fått positive tilbakemeldinger fra deltagerne. Samtidig har vi lært at det er flere utfordringer knyttet til en slik gruppe, som vi må evaluere og forbedre underveis. Resultatene vi har fått bør vurderes i forhold til mulige feilkilder. Dataene gir et inntrykk av vår gruppes fremgang, men kan ikke uten videre overføres på generelt grunnlag til andre prosjekter.

Oppsummering og videre planer

Oppsummert mener vi at dette har vært et vellykket prosjekt. Notodden kommune har fått etablert et treningstilbud til mennesker med KOLS, det etablerte treningsrommet er/kommer til å bli tatt i bruk av flere treningsgrupper og vi opplever at leger og andre samarbeidspartnere har oppdaget tilbudet. Totalt sett er vi godt fornøyd med det vi har oppnådd hittil, og vi ser frem til alt vi kan få til videre. Corona-situasjonen satt en stopp for gruppene i 2020, men vi er klare til å starte opp igjen på kort varsel, og har deltakere klare på venteliste.

Prosjektleder

Kristine Veiding Skevik

Detaljer
Program
Helse vår (2018)
Prosjektnavn
Lufta er for alle – vi trener med KOLS
Organisasjon
LHL
Org.ledd
Notodden kommune v/Fysio-/ergoterapitjenesten og Hjemmebaserte tjenester
Beløp Bevilget
2018: kr 200 000
Startdato
30.06.2018
Sluttdato
30.06.2020
Status
Under gjennomføring