Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Lyd, som i musikk, radio og podcast er et kommunikasjons- og medieformat som svært mange synshemmede verdsetter høyt. Historisk sett har lyd vært viktig for denne gruppen gjennom lydbøker, radio, musikk og skjermlesere. Det er stor interesse i gruppen for å ta i bruk disse formene i formidling, og mange ønsker å lære seg å ta i bruk denne typen format til egen formidling enten på privat blogg, i radio eller podcast. Problemet for mange i målgruppen, som har dette ønsket, er at de ikke har steder som gir dem tilpasset opplæring i dette fagfeltet. Da er det vanskelig å tilegne seg den nødvendige opplæring, fordi teknologien ikke er tilrettelagt og læringsarenaene ikke har forståelse for eller kompetanse på synstilpasningsbehov. Vi ønsker derfor å gi opplæring til synshemmede personer som vil lage podcast, lydblogg og radioprogrammer. Målsettingen er at de skal lære å utvikle en programidé, bygge opp programinnhold, spille inn og redigere råmateriale, og publisere innholdet på en formidlingskanal. Gjennom prosjektet skal de få trygghet til å publisere eget materiale og være stolt av dette. Å lære å lage egne podcaster og publisere dem kan gi en betydelig økning i selvtilliten. Mestring av tekniske ferdigheter og kreativ prosess kan gi en følelse av prestasjon og kompetanse.
Aktivitet/tiltak/metode
Aktiviteten går ut på å rekruttere interesserte synshemmede til aktivitetssamlinger og kurs om formidling via lydmedier. På disse samlingene får de opplæring i ulike tema knyttet til produksjon og formidling via lydblogg, podcast og radioprogrammer. Det vil være tilbud for personer på ulike ferdighetsnivåer, og de vil deles inn i grupper etter nivå og særinteresse. Prosjektet tar sikte på både fysiske og digitale samlinger. De digitale vil være pre- og post-samlinger til de fysiske samlingene. Prosjektet tar sikte på å låne ut nødvendig opptaksutstyr, slik at deltakere kan gjøre lydopptak på hjemsted på egen telefon, og være forberedt til samlinger med råmateriale. Mot slutten av prosjektperioden skal deltakerne produsere eget innhold. De som underviser på kurset er blinde og svaksynte som jobber med podcast og radio. Disse har bred bakgrunn, og vi har fått positiv respons på samarbeidsmuligheter med ansatte i NRK og Radio Z (blindeforbundets egen radiokanal), samt ulike podcast-programledere. Vi har også gjennomført forundersøkelse angående ønske om et slikt tilbud, og pågangen til en slik aktivitet/opplæring har vært stor. Det har gjort at rekrutteringen av deltakere til et slikt prosjekt allerede er klar. Målgruppen er synshemmede i alderen 30 til 60 år som ønsker å lære seg å produsere og publisere materiale via ulike lydmedier. Prosjektdeltakerne blir ivaretatt gjennom Norges Blindeforbund sine retningslinjer og systemer for personvern. Deler av prosjektet vil integreres i den ordinære kursaktiviteten på senteret etter prosjektperioden. Da dette er en ny aktivitet, så vet vi ikke hvordan det logistisk sett lar seg gjennomføre med mindre undervisningsgrupper på senteret. For å håndtere disse utfordringene vil vi gjennomføre ulike forsøk med innspillinger og redigering på aktuelle rom, for å avklare om disse egner seg til formålet. Slik vil vi finne de stedene som gir best mulighet for undervisning.
Antall deltakere
14
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Norges blindeforbund jobber med å minske utenforskap og diskriminering grunnet funksjonsnedsettelse. Solvik syn- og mestringssenter jobber med dette som et overordnet målsetting. Dette prosjektet har et tilbud som er vanskeligere å gjennomføre i andre sammenhenger fordi det krever noe spesialtilpasning av en del teknisk utstyr. Mestringssenteret vil som undervisningsarena bygge kompetanse gjennom et slikt prosjekt, noe som vil gagne kursdeltakere på fremtidige kurs på senteret. Prosjektdeltakerne forventes etter endt kurs å ha fått basisferdighet som gjør at de kan publisere egenprodusert materiale. Tilbakemeldinger om ønsket deltagelse i et slikt prosjekt har vært stor, og vi tror at dette viser et ønske om å ta i bruk denne kunnskapen som de vil få i prosjektet. De vil bli oppfordret til å produsere innhold som kan benyttes i organisasjonen og for gruppen. Det å være en aktør i samfunnet, gjennom produksjon av ulikt innhold er med på å gjøre personene til aktive bidragsytere i samfunnet. Målgruppen trenger flere tydlige stemmer i offentligheten, og vi tror prosjektet vil bidra til dette. Synshemmede kan bruke podcaster til å dele sine tanker, meninger, historier og interesser med et publikum. Dette kan bidra til en økt følelse av egenverd og selvfølelse. Synshemmede podcastere kan også bruke sine podkaster til å øke bevisstheten om å leve med synshemming . Lyd er usynlig og det er et medium som gjør at synsnedsettelsen ikke henger ved den som produserer innholdet, det gjør det da terskelen lavere til å publisere fordi stigmaet som synshemmet ikke blir gjeldende. Kurset vil gi mestringsmuligheter for dem som deltar. For organisasjonen er det viktig å styrke kompetansen hos synsnedsatte, og legge til rette for at folk kan få utvikle seg og bidra med sine meninger.
Plan for gjennomføring
Del 1. Februar 2024 – Rekruttering av deltakere fra den eksisterende interesselisten og fra markedsføring på sosiale medier. Forberede den praktiske aktiviteten. Lage beskrivelse av aktiviteter og sende denne ut til prosjektdeltakere sammen med eventuelt utlån av teknisk utstyr. Ansvarlig er prosjektmedarbeider. Ferdig Mars 2024. Del 2 – April 2024 – Gjennomføring av prosjektaktiviter som webkurs og fysisk kurs, med påfølgende evaluering. Ansvarlig er prosjektmedarbeider. Ferdig september 2025. Del 3 – Start 01.09.25 – Resultatformidling. Lage tekst og lydinnslag med formidling av prosjekterfaringene. Ansvarlig er prosjektleder. Ferdig november 2025. Del 4 – Start 01.10.25 – Rapportering og sluttføring . Ansvarlig er prosjektleder og Økonomiansvarlig. Ferdig desember 2025