Lynkurs om eldre døve for helsepersonell

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Eldre døve risikerer sosial isolasjon og språkdeprivasjon når de flytter på institusjon. Dette er ødeleggende for den psykiske helsen. Mens vi venter på at det blir mulig for eldre døve å komme til tilgjengelige språkmiljøer når de får behov for sykehjemsplass eller annen omsorg, må vi spre bedre kunnskap om eldre døve blant helsearbeidere som møter dem. Litt kunnskap er bedre enn ingenting. Vi trenger en informasjonsfilmpakke som kan brukes til å gi helsefaglige arbeidere/studenter som møter døve et minimumsgrunnlag, slik at de døve kan få bedre kommunikasjon og oppfylt sine rettigheter.

Målsetting for prosjektet

Informasjonsfilmpakke som belyser forskjellige temaer som helsefaglig personale bør har kunnskap om når de møter eldre døve. Filmpakken skal være tilgjengelig på nett og i sosiale medier. Formidling direkte mot landets sykehjem, helsefaglige utdanningsinstitusjoner og ledere i helsesektoren.

Målgruppe

Effektmålgruppe: Eldre døve/hørselshemmede som bruker tegnspråk. Resultatmålgruppe: Helsepersonale, helsefaglige studenter, beslutningstakere m.fl.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

50000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Vi skal ha fagkunnskap involvert i manusarbeidet i tillegg til egenerfaring. Prosjektet gjennomføres som en filmproduksjon med høy brukermedvirkning fulgt opp av informasjonsarbeid. Det vil bli brukt mye tid på distribusjon og spredning av informasjonspakken, og å forsøke å få filmene innført som pensum på helsefaglig utdanning – i synergi med et annet pågående Extraprosjekt i samarbeid med USN for å etablere et studieprogram i vernepleie for tegnspråklige (mer om dette i prosjektbeskrivelsen). 10-20 korte videofilmer på 1-5 minutter hver produseres. Fordeling av tema og innhold utarbeides sammen med prosjektgruppa. Filmene vil være dramatiseringer eller i reportasjeform med døve/hørselshemmede selv og eventuelt relevante fagpersoner og pårørende; vi skal ikke lage filmer som snakker OM en gruppe – med andre ord følge prinsippet «nothing about us without us». I prosjektperioden markedsføres filmene direkte mot fagmiljøer. NDF/seniorutvalget fortsetter distribusjonsarbeidet etter prosjektperioden med å systematisk søke å gjennomføre møter med ansvarlige/beslutningstakere ved sykehjem/helseinstitusjoner/utdanningsinstitusjoner, politikere og øvrige ledere i helsevesenet for å formidle dette direkte.

Fremdriftsplan for prosjektet

Vår 2020: Mansutvikling i samarbeid med fagpersoner og brukerrepresentanter. Planlegging av selve produksjonen. Høst 2020: Filmopptak Vår 2021: Postproduksjon og planlegging av distribusjon/markedsføring Høst 2021: Distribusjon – systematisk spredning. Vise filmen for studenter innen helsefag. Oppsøke helseinsitusjoner, døveforeninger, ledere innen helsesektor og vise prosjektet. Rapportering, regnskap

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Bakgrunn Eldre døve i Norge risikerer å bli utsatt for isolasjon og språklig deprivasjon når de flytter på institusjon, fordi helsepersonellet ikke kjenner til tegnspråk eller mulighet for å få tolk og andre hjelpemidler. Prosjektet søker å redde døve fra å få ødelagt sin psykiske eldre så snart de blir for gamle til å klare seg selv. Målet er å lage en informasjonsfilmpakke med 10-20 korte videofilmer som belyser forskjellige temaer som er nyttig for helsefaglig personale når de møter eldre døve, samt jobbe for at dette blir formidlet til helsearbeidere og blir pensum i helseutdanning. Filmpakken skal være tilgjengelig på nett og i sosiale medier. Formidling direkte mot landets sykehjem, helsefaglige utdanningsinstitusjoner og ledere i helsesektoren. Effektmålgruppe: Eldre døve/hørselshemmede som bruker tegnspråk. Resultatmålgruppe: Helsepersonale, helsefaglige studenter, beslutningstakere m.fl.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Det er vanskelig å vurdere effektmål på kort sikt, men vi har oppnådd målsetningen for prosjektet, og effekten av prosjektet vil skapes over tid. Vi har et mye bedre utgangspunkt for å distribuere dette og formidle dette i et helsefaglig nettverk nå enn da vi skrev søknaden, bl.a. gjennom vårt samarbeid med Universitetet i Sørøst-Norge der vi lager universelt utformede undervisningsfilmer med tegnspråk. Vi har også fått et faglig nettverk hvor vi kan formidle disse filmene gjennom fagdager og konferanser. Dette vil bli videreført av Tegn.TV etter prosjektperioden. (Da vi skrev søknaden eksisterte ikke Tegn.TV som en nettkanal som i dag.) Vi ser også at gjennom å dele filmene i to ulike typer filmer – 3 undervisningsfilmer, og 10 kjappe direkte «løsningsforslag» (som følger YouTube «shorts» eller Facebook «reels» format) – har vi en mer realistisk og effektiv måte å oppnå prosjektmålet på når vi deler filmene i to ulike «typer» film, tilpasset hver sin bruksmåte og nytte.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

1000

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet har intervjuet fem døve eldre fra ulike deler av Norge for å samle deres erfaringer med helsevesenet, samt en hørende pårørende for et pårørende-perspektiv. I tillegg har vi besøkt seniortreff, særlig i Oslo, for samtaler om deres møter med helsevesenet. Disse innspillene har bidratt til å forme informasjonsfilmene. Vi har også snakket med helsepersonell og innsett at det er urealistisk å forvente at de kan tilegne seg inngående kunnskap om en liten minoritet. I stedet ser vi en positiv utvikling i læreplanene, hvor det vektlegges å ivareta pasientens integritet uavhengig av kulturell bakgrunn. Basert på dette har vi utviklet tre informasjonsfilmer for helsefaglige utdanninger, som gir lett tilgjengelig tilleggsinformasjon. For eldre døve var det også behov for kortfattet informasjon til helsepersonell i akutte situasjoner. Vi har derfor laget et konsept med raske, praktiske råd for å sikre bedre kommunikasjon når tolking ikke er tilgjengelig, i form av en serie meget korte filmer som går rett på problemstillingene (shorts/reels). Vi har også fått et godt nettverk innen helseutdanning og samarbeid med bl.a. Helsenorge, som vil bidra til ytterligere formidling.

Resultater og resultatvurdering

Prosjektet resulterte i tre informasjonsfilmer om vanlige utfordringer døve eldre møter i helsevesenet. Disse er tilpasset helsefaglige utdanninger og faglig påfyll for helsepersonell. I tillegg ble det laget 10 korte filmer (shorts/reels) rettet mot helsepersonell i direkte kontakt med døve pasienter. Filmene dramatiserer situasjoner basert på intervjuer med døve eldre og er særlig relevante for sykepleiere og leger med begrenset tid. Døve helsepersonell har påpekt at utredning av døve med demens ofte blir unødvendig lang og mangelfull grunnet helsepersonells manglende forståelse av døves språkmiljø. Informasjonsfilmene belyser viktigheten av språkmiljø fremfor demens som første diagnose. Når det gjelder døve med innvandrerbakgrunn, er det lite informasjon tilgjengelig. Mange deltar mindre i døvemiljøet, noe som kan skyldes familiær omsorg eller skam. Dette blir et viktig tema i fremtiden, ettersom flere døve med innvandrerbakgrunn blir eldre.

Oppsummering og videre planer

Tegn.TV viderefører prosjektet gjennom å distribuere filmene på sin nettkanal og vedlikeholde filmserien og følge opp distribusjon i andre kanaler. Vi har opparbeidet et godt kontaktnettverk mot helsefaglige utdanninger og offentlige informasjonsmyndigheter som Helsenorge, innledet dialog med Helsedirektoratet og andre aktører som vil bidra med å formidle disse filmene i sine faglige nettverk og i undervisning. Dette er et mye bedre utgangspunkt for distribusjon og formidling enn det vi hadde da vi søkte om prosjektet, som er opparbeidet gjennom flere års arbeid.

Prosjektleder

Finn Arild Thordarson

Detaljer
Program
Helse høst (2019)
Prosjektnavn
Lynkurs om eldre døve for helsepersonell
Organisasjon
Norges Døveforbund
Org.ledd
Supervisuell (sosial entreprenør som skaper arbeidsplasser for døve)
Beløp Bevilget
2020: kr 390 000, 2021: kr 465 000
Startdato
01.01.2020
Sluttdato
30.12.2024
Status
Avsluttet