Lysere fremtid

I samarbeid med

Søknadssammendrag

1. Bakgrunn for prosjektet:
UVB- lys er en effektiv og kosmetisk enkel behandlingsform for mennesker med Psoriasis,atopisk eksem eller andre hudsykdommer. Erfaring gjennom 30 år har vist at behandlingen gir gode resultater.
2.Prosjektets målsetting og område:
At mennesker i området, skal gis et godt behandlingstilbud i sitt nærområde;kunne holde sin sykdom under kontroll, dermed oppleve hverdagen lettere og få bedre sin livskvalitet.
3.Prosjektets målgruppe:
Mennesker med hudsykdommer i Alstahaug og omliggende kommuner,9 i alt, spredt utover Helgelandskysten. Disse

8 omliggende kommuner har tilsammen ca 19000 innbyggere. Og vi vet at ca 3% av disse har Psoriasis, og 15% har atopisk sykdom.
4.Prosjektets Innhold og betydning:
– Mennesker med hudlidelser gis mulighet til behandling i sitt

nærområde.
– Slipper sykehusinnleggelse
– Økonomisk samfunnsmessig besparelse.
– Bedre livskvalitet.
– Redusere psykisk belastning i forbindelse med det å leve med en hudsykdom.
5.Fremdriftsplan:
Med hensyn til lokaler for lysbehandling er

Dir.Kirkfjell ved Helgelandssykehuset avd.Sandnessjøen kontaktet,og mener de kan stille lokaler til disposisjon. Lokalene pusses opp og gjøres klar til å tas i bruk så snart utstyret er på plass. Hudlege Richard Stoll ved Helgelandsykehuset avd.Mosjøen har i samarbeid med avd.dir Jan Inge Pettersen lovet og utarbeide en bekreftelse på at tilbudet vil bli faglig og forsvarlig administrert.

Sluttrapport

Sluttrapport/artikler (pdf)

Sluttrapport_2009_3_0071.pdf

Sluttrapportsammendrag

Målet med prosjektet er å gi mennesker med hudsykdommer et godt behandlingstilbud i sitt nærområde. Et lett tilgjengelig lysbehandlingstilbud bidrar til at psoriatikere og atopikere kan holde sin sykdom under kontroll, og dermed oppleve å få en bedret livskvalitet og en lettere hverdag. Dette ikke minst på bakgrunn av at man da slipper å være borte fra skole, arbeid, venner og familie.
Rehabiliteringsavdelingen ved Sandnessjøen sykehus sa seg villig til å ha lysbehandlingsutstyret ved sin avdeling. Avdelingen har påvirket prosjektet i positiv retning, noe som har påvirket framgangen og oppstarten av lysbehandlingen i Alstahaug. To sykepleiere som skulle ha ansvaret for drift av solen, hospiterte ved hudavdelingen på sykehuset i Mosjøen og fikk opplæring i bruk av utstyret. Opplæringen var ferdig i mai 2011, og det ble gitt utfyllende opplæring høsten 2011. De første pasientene kom til behandling 5. desember 2011. Offisiell åpning 12. desember 2011.
Tilbakemelding fra nye brukere av lysbehandlingsutstyret er overveldende positivt. Ikke minst fra foresatte til nye yngre brukere som ser verdien av det lokale tilbudet. En reportasje i lokalavisen etter åpningen av det nye lysbehandlingsutstyret, har medført at et økende antall nye brukere gir seg til kjenne. Etter en måneds drift opplyses det at er 14 nye pasienter som det er utført 250 behandlinger på til nå. Dette er en positiv tilbakemelding som bekrefter at målet med prosjektet er nådd.

Prosjektleder/forsker

Sissel Helen Reløy

Detaljer
Program
Rehabilitering (2009)
Prosjektnavn
Lysere fremtid
Organisasjon
Psoriasis- og eksemforbundet
Beløp Bevilget
2010: kr 550 000
Startdato
01.01.2010
Sluttdato
30.12.2011
Status
Avsluttet