M-asse S-jø Kajakk-kurs!

Mestring, sosialisering og inspirasjon var målet da MS-foreningen i Bergen inviterte medlemmene til kajakk-kurs.

– Når først en av oss med MS tør, så tar det ikke lang tid før de andre tør også, sier leder i MS-foreningen i Bergen, Reidun Tjønn Rinde.

Hun var ikke sen med å sette seg i kajakken og ta noen padletak da Stiftelsen Dam var på besøk. Og nettopp det å tørre er essensielt i dette prosjektet, der medlemmene i foreningen blir invitert til kajakk-kurs i Store Lungegårdsvann i Bergen.

– Det er lett å fokusere på at man har en funksjonsnedsettelse, men min visjon er at man skal glemme det, og heller prøve og så oppleve at du mestrer ulike aktiviteter, sier Rinde, og legger til:

– Og så kan det jo hende at du bare klarer litt, men da har du jo i alle fall klart dét.

Inspirerer til mer aktivitet

At valget falt på kajakk-kurs handler om at mennesker med MS trenger utfordringer som bevegelse, koordinasjon og balanse. I så måte er kajakk et utmerket «verktøy» for å komme seg ut i aktivitet, og få stimulert kroppen riktig.

Det er også mulig å padle i kajakk selv om man sitter i rullestol eller har problemer med gangfunksjonen.

MS-foreningen i Bergen har et høyt aktivitetsnivå, og har gitt medlemmene tilbud om ridning, svømming, yoga og zipline, for å nevne noe. Målet er å friste til økt aktivitet.

– Vi ser at folk blir inspirert av hverandre på disse aktivitetsdagene, sier Rinde.

Trygge rammer

At aktiviteten skjer i trygge rammer er avgjørende for at mange skal våge å prøve nye ting.

– Det er ikke sånn at vi trenger å snakke om diagnosen hele tiden når vi er sammen, men for mange oppleves det veldig trygt å prøve nye aktiviteter sammen med andre som vet hvordan det kjennes på kroppen, sier Rinde, og legger til:

– Hvis noen for eksempel trenger en pause eller ikke får til noe, så er det ingen som bryr seg, fordi man vet hvordan det er å ha MS.

Hun får støtte av Kristoffer Solfjell-Solø. Da han fikk diagnosen var han usikker på om MS-foreningen var noe for han, men allerede etter første møte var han overbevist.

– Jeg ble tatt så godt i mot fra første stund! Nå har jeg fått en helt ny omgangskrets, som er mennesker som forstår hvordan jeg har det, sier han.

Prosjektleder

Mona Strand

Detaljer
Program
Ekspress (høst 2017)
Prosjektnavn
M-asse S-jø Kajakk-kurs!
Organisasjon
Multippel Sklerose forbundet i Norge
Beløp Bevilget
kr 15 000
Startdato
16.11.2017
Sluttdato
15.11.2018
Status
Avsluttet
Flere detaljer

Mer informasjon om søknaden og sluttrapporten til dette prosjektet kan du få ved å kontakte søkerorganisasjonen eller sekretariatet i Stiftelsen Dam.