Magefølelsen. En serie om mat og følelser i skyggen av COVID-19

Søknadssammendrag

Prosjektet «Magefølelsen» er en serie med kortfilmer om mat og følelser i skyggen av COVID-19. «Magefølelsen» er et begrep for å si noe om dypere følelser. Magefølelsen er mer enn en metafor. Begrepet viser til at det er ekstra rike nerveforbindelser mellom hjerne og mageregionen. Med andre ord: vår appetitt er svært emosjonell. Den påvirkes av følelser, som tristhet, sorg, skam, glede og forelskelse. Sult og overspising blir anvendt til å regulere følelser.

Dette er velkjent, men kan utarte til spiseforstyrrelser. Overspising kan være en sult etter trøst, intimitet, glemsel – eller selvskade. Koronakrisen utløser mange følelser. Maten kan brukes sosialt til å oppleve fellesskap. Men den blir også misbrukt og fremmer skam, kroppsmisnøye og selvforakt.

Vi vil lage en serie med kortfilmer om mat og følelser i skyggen av COVID-19. Psykiater Finn Skårderud og psykologspesialist Bente Sommerfeldt vil delta fast. I tillegg vil det bli invitert med en eller to gjester til de ulike episodene. Med disse kortfilmene ønsker vi å fremme refleksjon om måter å forholde seg til mat på, på godt og vondt, spesielt i krisetider. Det vil bli produsert fire episoder:

  • 1. episode. Den følsomme maten.
  • 2. episode. Bordet fanger.
  • 3. episode. Bordet fenger.
  • 4. episode. Mat er mager trøst. Om overspising og BED.

Filmene vil bli produsert og lansert sommeren 2020. Filmene skal aktivt distribueres for å vekke stort engasjement i sosiale kanaler. Filmene skal være folkeopplysning for å fremme sunn matkultur og redusere sykelig overspising.

Prosjektleder/forsker

Bente Sommerfeldt

Detaljer
Program
Ekstraprogram i forbindelse med koronaepidemien
Prosjektnavn
Magefølelsen. En serie om mat og følelser i skyggen av COVID-19
Organisasjon
Rådet for psykisk helse
Beløp Bevilget
Kr 200.000
Startdato
08.04.2020