“Martha”

I samarbeid med

Sluttrapport

Sluttrapportsammendrag

Det er natt

Det er natt. Martha får ikke sove. Hun snakker med Gud, seg selv …. og sin far. Martha er 48 år. Faren er 80 år. Marthas far har Alzheimer. Hva vil Martha med sitt liv?

 

”Martha” er en teatermonolog skrevet av Margaret Johansen, og i regi av Tore Westbye og med skuespiller Jannik Bonnevie. I 2004 og 2005 reiste Jannik Bonnevie og besøkte Demensforeninger og Helselag med denne forestillingen og med påfølgende samtale etterpå. I alt ble 47 ulike steder fra Innerøy i nord til Lindesnes i sør besøkt.

 

Vår målsetting var å levendegjøre, belyse, nyansere, virkeliggjøre et stykke levet liv, ikke en tørr diagnose. Demens har lenge vært en sykdom som har vært skambelagt og tiet i hjel. Vi ønsket ved å gi de syke respekt og betone viktigheten av et verdig liv, å inspirere de pårørende og syke til å komme ut av isolasjonen og stille krav blant annet til å bli sett, forstått og møtt.

 

Alt for mange pårørende bærer ennå hovedansvaret for et sykt familiemedlem. Heldigvis finnes det helsepersonell som sitter inne med en kjærlig og sterk faglig holdning til sine pasienter. Og demensforeningene gjør et storartet arbeid. Dessverre mangler mange politikere denne innsikten og dette engasjementet.

Prosjektleder/forsker

Jannik Bonnevie

Detaljer
Program
Forebygging (2003)
Prosjektnavn
“Martha”
Organisasjon
Nasjonalforeningen for folkehelsen
Beløp Bevilget
2004: kr 300 000
Startdato
01.01.2004
Sluttdato
31.12.2005
Status
Avsluttet