«Med mine øyne» – en forestilling om når synet snur livet på hodet
Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet/tiltaket
Funksjonshemmedes rettigheter står sterkt, som interesseorganisasjon erfarer vi at det mangler kunnskap og innsikt i hva et liv med funksjonsnedsettelse innebærer. Formidling fra eget liv kommuniserer godt. Men det blir ofte statisk enveiskommunikasjon. Ansikt til ansikt forsterkes kommunikasjonen i felles nærvær og muligheter til å stille spørsmål, etablere dypere relasjon og forståelse. Sammen med forfatter og musiker Heidi Halvorsen har KABB laget en forestilling der hun forteller om sin reise fra lyset til mørket, fra barnets første oppdagelse av øyesykdommen Retinis Pigmentosa, til å miste synet helt som nybakt mor. Det er unikt at en funksjonshemmet person formidler erfaringer fra sitt liv fra en scene. Å bidra til trygge arenaer for utøvere og kunstnere med funksjonsnedsettelser er en av målsettingene. KABB søker støtte for å spille denne viktige forestillingen rundt i landet. Vi vil invitere fagfolk fra helse- og omsorg, samfunns og kirkeliv, funksjonshemmede og deres pårørende, og folk flest. Målsetninger er: – Å motvirke fordommer og påvirke folks holdninger til mennesker med funksjonsnedsettelser. – Gi ny innsikt og levende informasjon om å leve som funksjonshemmet. – Inspirere folk til å ta kontakt og bygge relasjoner til funksjonshemmede
Aktivitet/tiltak/metode
«Med mine øyne» er Heidi Halvorsens fortelling om hva som skjer med et menneske når synet svikter. Halvorsen jobber i skolen og har skrevet to bestselgende diktsamlinger. Hun er en dyktig og nærværende formidler med et godt bearbeidet forhold til sin funksjonsnedsettelse. Heidi skriver dikt og deler erfaringer fra eget liv på en raus og ærlig måte. Forestillingen tar oss fra «lys til mørke», fra barnets tillitsfulle blikk til ungdommens, og etter hvert den voksnes mer nyansert bilde av verden på godt og vondt. Bakteppet er en gryende oppdagelse av øyesykdommen RP (Retinitis Pigmentosa) som gjorde seg mer og mer gjeldende og til slutt førte til at Heidi, som nybakt mamma, mistet synet helt. Forestillingen varer ca. 1 time og 15 minutter og skal fremføres i kirker, teatre og ulike scener rundt i landet. Det kreves ingen forkunnskaper eller bakgrunnsinformasjon for å se den. Gjennom fortelling, musikk og dikt tar Heidi tilhørerne med i sin blinde verden sammen med mannen og musikeren Torkjell. I tillegg til Heidis dikt er det sanger og musikk av bl.a. Trygve Skaug og Berit Sveen Horn. Det er Helga Samset som står for regien. Forestillingen er utviklet etter en ide fra KABB med støtte fra studieforbundet K-Stud. Målgruppe: Forestillingen passer for alle voksne. Vi ser verden gjennom Heidis blinde øyne og får et unikt perspektiv og blikk sett fra Heidis ståsted og situasjon. Forestillingen vil også tilpasses og fremføres for kirkelige ansatte og/eller ansatte i helse- og omsorgsektoren. Folk som lever med synstap og andre utfordringer i livet vil også være en særskilt målgruppe som lett vi identifisere og finne nye perspektiver. Evaluering/måloppnåelse Alle som vil se forestillingen oppfordres til å avlegge sin epostadresse. Forestillingen har en egen nettside der vi samler inntrykk, informasjon og spørsmål til ettertanke. Deltakere får også tilbud om å ta kurset 100%MED om likeverdig inkludering og tilrettelegging.
Antall deltakere
1400
Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket
Forestillingen har vært vist to ganger, en gang for et lite publikum med seende og en gang for et større publikum med primært synshemmede. Virkningen av forestillingen er forskjellig avhengig av publikummet. Seende-gruppen får innsyn og kunnskap som påvirker deres syn på og holdninger til mennesker med funksjonsnedsettelser. Synshemmet-gruppen opplever en stor gjenkjennelseseffekt og erfaringsdeling som virker styrkende og motiverende, og som kan brukes til å navigere i eget liv. Som rettighetsorganisasjon er vi avhengig av å jobbe både i det store og det lille perspektivet. Vi tror «Med mine øyne» kan gi mange et nytt syn på hva et synstap gjør med et menneske, hvordan det er å leve med tap, og gjøre folk mer bevisst på å forstå funksjonshemmedes behov. Forestillingen beveger seg også rundt temaet livskamp og vil på generelt grunnlag bidra til å publikum kan kjenne seg igjen i eget liv uavhengig av om man er funksjonshemmet eller ikke. Vi mener denne typen formidling vil kunne påvirke holdninger hos enkeltmennesker og beslutningstakere og bidra til en større forståelse av funksjonshemmedes livsperspektiv og utfordringer.
Plan for gjennomføring
Heidi og Torkjell reiser til avtalte steder. KABB deltar med en informant som introduserer og er tilstede under forestillingen. De to utøverne honoreres for hver forestilling og får dekket alle utgifter i forbindelse med reisevirksomheten. Torkjell er teknisk ansvarlig, vi leier inn teknisk utstyr, musiker og utøver har med seg egne instrumenter. Planen er å spille forestillingen for så mange mennesker som mulig. Høsten 2024 ser vi det som realistisk å spille der KABB har lokalforeninger pluss i regionen der Heidi Halvorsen er bosatt. Vi har booket inn en forestilling i Kristiansand Domkirke 15.09 og en på Papirhuset teater i Tønsberg. Vi har avtaler om å spille i Stavanger og i Oslo. Begge disse stedene har vi lokalforeninger og gode kontakter. Alle disse forestillingene er åpne for alle men arrangeres i samarbeid i samarbeid med lokale foreninger, vi inviterer inn andre interessorganisasjoner m.m. Prosjektleder Øyvind er ansvarlig for booking og markedsføring. Våren 2025 skal forestillingen blant annet spilles på årskonferansen for Norske kirkeakademier, der møtes akademirepresentanter fra hele landet og vi vil tilby forestillingen inn i deres nettverk. Målet er å spille 10 forestillinger i samarbeid med Kirkeakademiene i løpet av 2025. Vi har i tillegg allerede fått to henvendelser som ønsker å bestille forestillingen. Vi har også gode kontakter inn mot Olavsfest i Trondheim der det er aktuelt å selge inn forestillingen i 2025.