– Ikke farlig å vise seg frem

Bruker kroppsmaling til å utfordre skjønnhetsideal.

I samarbeid med

Til høyre: Marte, Linda og Thea viser frem bilder fra utstillingen.

Bilder av pene mennesker med glatt hud møter oss nær sagt overalt. Skjønnhetsidealet er vanskelig å leve opp til for de aller fleste. For mennesker med eksem og psoriasis kan det gå ut over selvfølelsen, og mange velger dessverre å dekke seg til.

Prosjektet Med utslett som inspirasjon og lerret utfordrer standardbildet på hva som er vakker hud. Fremfor å gjemme bort utslettet, viser syv medlemmer av PEFUng frem egen hud i en fotoutstilling som vises frem på gallerier i hele landet.

Marte Øverås er en av deltakerne.

– Vi vil vise at huden er vakker selv om den har flekker på seg, og at det ikke farlig å vise seg frem, sier hun.

Se video om prosjektet her:

Fremheve, ikke skjule

Bildene viser deltakerne nakne, med synlig utslett og kroppsmaling som tar utgangspunkt i den enkeltes personlighet. Make-up artist og kroppsmaler Linda Røhmen har stått for dekorasjonen, mens bildene er tatt av fotograf Tøri Gjendal. Deltakerne har selv skrevet tekstene som følger bildene.

Røhmen forteller at foto ble valgt for å fange uttrykket.

– Kroppsmaling blir borte, og psoriasis endrer seg. Motivene ville endret seg om vi for eksempel valgte å filme. Bildene er en måte å forevige det midlertidige, sier hun.

Deltakerne ble fotografert sammen, noe som utfordret intimgrensene. Det gode samholdet i gruppa og samtalene i forkant gjorde at det likevel ble en god opplevelse. Selve malingen og fotograferingen ble gjennomført på én dag.

Vist frem i magasin

Som del av prosjektet vises bildene frem i magasinet Altså. I tillegg skal utstillingen ut på turne. Det har allerede vært utstillinger i Drammen, Halden, Asker og Oslo, og flere er planlagt.

Utstillingen utfordrer deltakerne til å reflektere over egne oppfatninger om hud og utseende, med tekster til bildene skrevet av deltakerne selv.

Prosjektleder Thea Kristine Lande håper bildene kan bidra til å endre hvordan vi ser på eksem, psoriasis og hudsykdommer generelt.

– Det er mye filter i samfunnet, og har du en hudsykdom er det enda verre. Vi må vise at det er helt normalt, sier hun.


Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

For mange en hud med utslett ensbetydende med en stygg, usunn eller skamfull hud. Samfunnet og sosiale media (SoMe) flyter over av råd og teorier om hvordan man kan gjøre huden frisk og glatt. Hvordan man kan oppnå porselen hud gjennom kosttilskudd, livsstilsendring, ved å unngå visse grupper matvarer osv. Denne anekdoten om at man selv kan kontrollere huden og at huden er et uttrykk for hvor vellykket du er i livet, genereres skam, stigma og dårlig selvfølelse. Har man derimot ikke feilfri hud er det er uttrykk for dårlig livsstil, manglende selvkontroll og lag grad av livsmestring.

Målsetting for prosjektet

1: lage kunstfoto av unge mennesker med kroppsmaleri på hud med utslett. 2: Andre mål er å lage og gjennomføre fotoutstilling med produsert i delmål en. Fysisk og elektronisk. 3: spre resultatet både i tradisjonelle- og sosiale media.

Målgruppe

Målgruppen i første fasen er 6 personer, med synlig utslett som males og fotograferes. I andre fase skal bildene utstilles og deles, målgruppen er allmuen.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

100000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Vi har alliert oss med Norges fremste kroppsmaler, Linda Røhmen, fotograf Tøri Gjendal og kvinnemagasinet Altså. Linda vil male kropper og lemmer med utslett på 6 personer en helg i Oslo. Motivene hun maler vil være et resultat av samtale med gruppen. Hud som males skal være merket av sykdom. Med det menes enten utslett/utbrudd eller merker etter tidligere sykdomsaktivitet. Diagnosen HS har ikke utslett, men byller under huden og arrvev etter tidligere utbrudd. Også arrvev og pigmentflekker fortelle en historie. Deretter skal det gjennomføres kunstutstilling med bildene. Vi ønsker å gjennomføre utstilling i alle områder PEF-ung har ungdomsgruppe for å kunne engasjere også dem i gjennomføringen. Dette er Troms, Trondheim, Drammen, Oslo og Bergen. Vi vil gjennomføre en åpning av utstillingene, og vernissasje i Oslo hvor Linda og Tøri være tilstede og utvalgte bes. Hvert bilde vil ha en beskrivelse og tekst med budskap. Utstillingene vil ha gjestebok tilgjengelig. Ved gjesteboken vil det en link og QR-kode med refleksjonsspørsmål som man kan besvare og sende inn. Spørsmålene vil også være å finne i papirformat. Vi vil også spre budskapet til media og gjennomføre en sosiale media satsing rundt tidsrommet for utstilling.

Fremdriftsplan for prosjektet

Feb: oppstartsmøte feb- april: Rekruttere deltakere, lage turneplan, sette dato for helg å gjennomføre April – mai: Gjennomføre kreativ helg, ta bilder. Kontakte Altså igjen. Mai- august: Jobbes med å lage utstilling, reklamere, spre turneplan, sept- nov: Utstilling desember: Samle funn fra gjestebok, ark og QR koder.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

For mange er hud med utslett ensbetydende med en stygg eller skamfull hud. Både samfunnet og sosiale medier kommer med teorier om hvordan man kan holde huden frisk. Når tanken om at man selv kan kontrollere huden og at huden er et uttrykk for hvor vellykket du er i livet, er det kort vei til skam og stigma. Når sosiale medier i tillegg er fullt av filter som retusjerer huden glatt og «feilfri» blir fort det retusjerte det normale. Hudsykdommer kan skje de sprekeste og sunneste. At huden så enkelt kan redigeres frisk gjør at det kan bli utfordrende å bevege seg i det offentlige rom. Det er viktig med gode og synlige forbilder for mestring av en kronisk hudsykdom og for å synliggjøre diagnosene for allmennheten. I dette prosjektet ville vi normalisere normalen ved å skape skjønnhet, stolthet og egenverdi gjennom kunst. Overordnet prosjektmål var å bryte ned stigma og fordommer ved å vise en annen form for skjønnhet gjennom kunstfoto av kroppsmaleri gjort på hud med utslett.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Prosjektet hadde flere delmål. Første mål var å lage en utstilling bestående av kunstfoto av unge mennesker med kroppsmaleri på hud med utslett. For dette delmålet var målgruppen unge mennesker med synlig utslett som ønsket å bli malt og fotografert. Det andre målet var å gjennomføre fotoutstillinger i alle byene der Psoriasis- og eksemforbundet ung har lokale tillitsvalgte. Her var målgruppen allmuen. Det var også ønskelig å gjennomføre en digital rundtur på ett av galleriene hvor de som måtte ønske kunne være med på åpningen av utstillingen. Et tredje mål var å spre resultatet både i tradisjonelle og sosiale medier. Vi nådde de fleste av målene som ble satt. Vi manglet én by fra å ha vært i alle byene der PEF-ung har tillitsvalgte, og vi hadde heller ingen digital rundtur.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

5000

Prosjektgjennomføring/Metode

Makeupartist Linda Røhmen og fotograf Tøri Gjendal var med fra start. Linda skulle male kropper med utslett. Motivene hun malte skulle være et resultat av samtaler med deltakerne som skulle males. Dette ble gjennomført på zoom i forkant av selve malingen. Det ble satt av en helg i Oslo i mars 2022 der deltakerne ble malt og fotografert. I tiden som fulgte hadde prosjektgruppa jevnlige møter for jobbe med tekst til bildene og for å planlegge utstillingene.

Resultater og resultatvurdering

Det var i utgangspunktet et ønske å ha utstillinger i alle byene der PEF-ung har tillitsvalgte. Dette målet klarte vi nesten, med unntak av utstilling i Troms. Vi har erfart at det var utfordrende å få folk til å komme på utstillingene våre. Hva det skyldes er ikke lett å vite, men det faktum at vi er en liten organisasjon har nok mye å si. Vi så at så fort vi samarbeidet med andre kom mange flere. Det er en nyttig erfaring for oss å ta med oss videre til andre prosjekter.

Oppsummering og videre planer

Vi har fått mange gode tilbakemeldinger på prosjektet. Prosjektet er ferdig og bildene er delt ut til deltakerne og til ulike hudavdelinger i landet. Vi ble veldig glade da vi fikk innvilget vår søknad hos Stiftelsen Dam om å lage en kroppskunst-kalender der vi tar i bruk bildene fra dette prosjektet.

Prosjektleder

Thea Kristine Lande

Detaljer
Program
Helse høst (2020)
Prosjektnavn
Med utslett som inspirasjon og lerret
Organisasjon
Psoriasis- og eksemforbundet
Beløp Bevilget
2021: kr 284 000
Startdato
01.01.2021
Sluttdato
31.12.2023
Status
Avsluttet