Medkvinner Tromsø

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Prosjektet springer ut fra kvinnenettverket Medkvinner, som ble startet i Tromsø i etterkant av Fagereng-ulykken i desember 2019. Fra des 2020-mai 2021 jobbet arbeidsgruppen med at tiltaket kunne bli en del av Bydelsmødre Norge. Vi søkte opprinnelig om et års prosjekt, men vi ser nå behovet for å utvide prosjektet. Dette for å for å få erfaring og kunnskap som kan medvirke til at tiltaket kan etableres til å bli en fast aktivitet. Prosjektet er et samarbeid med Tromsø Røde Kors, Norsk Folkehjelp Sør-Tromsøya og Mangfoldige byer ved UiT.

Målsetting for prosjektet

Oppsøkende virksomhet for å forebygge og motvirke isolasjon/ensomhet blant innvandrerkvinner samt brobygging mellom innvandrermiljøene og det offentlige og frivillige hjelpesystemet.

Målgruppe

Hovedmålgruppen er nyankomne kvinner og innvandrerfamilier som trenger hjelp i Tromsø. Hovedfokus er på personer på familiegjenforening og arbeidsinnvandrere.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

100

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Medkvinner er frivillige kvinner, primært med etnisk minoritetsbakgrunn, som driver oppsøkende virksomhet på eget språk i sine respektive innvandrermiljøer. De frivillige rekrutteres fra ulike språkgrupper og landområder. Målet med prosjektet er å nå nyankomne kvinner og innvandrerfamilier som trenger hjelp. Hovedfokus er på personer på familiegjenforening og arbeidsinnvandrere. Hensikten er å utvikle støttende nettverk for selvhjelp. Som brobyggere skal de frivillige Medkvinnene ha kunnskap om kommunens tjenester for å kunne veilede andre innvandrere med hvor de skal henvende seg ved behov for hjelp. En annen målsetning er å bidra til å bygge tillit mellom offentlige tjenesteapparat og innvandrermiljøet. Det langsiktige målet er forebygging av sosiale og helsemessige utfordringer gjennom inkludering i samfunnet. Opplæringsprogrammet for de frivillige er på ti kurskvelder og omhandler temaer som barn og oppvekst i Norge, helse, arbeid, økonomi, utdanning etc. Opplæringen organiseres av arbeidsgruppa og prosjektkoordinator med bidrag fra relevante tjenester i Tromsø kommune, og frivillige organisasjoner. Deltakelse i Medkvinner vil samtidig bidra til å styrke de frivilliges egne nettverk og muligheter for arbeid.

Fremdriftsplan for prosjektet

Forprosjekt: 2021: Oppstart av prosjekt. Prosjektfase 1 : jan 2022– jan 2023 Gjennomføring av 2 opplæringsprogram. Markedsføring. Oppstart av 14 frivillige Medkvinner som jobber mot innvandrermiljøene. Prosjektfase 2: jan 2023 -jan 2024 10 nye frivillige Medkvinner rekrutteres og opplæres. Nye aktiviteter og møteplasser utvikles. Prosjektfase 3: jan 2024-jan 2025 10 nye frivillige Medkvinner rekrutteres og opplæres. Etablert tiltak fra 2025.

Prosjektleder

Nihal Afana

Detaljer
Program
Helse vår (2022)
Prosjektnavn
Medkvinner Tromsø
Organisasjon
Norges Røde Kors
Beløp Bevilget
2022: kr 200 000, 2023: kr 200 000
Startdato
01.01.2023
Sluttdato
31.12.2024
Status
Under gjennomføring