Mekanisk HLR-støtte til frivillige

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Sjansen for overlevelse ved hjertestans på grunn av nedkjøling har økt betraktelig etter at man tok i bruk oppvarming på hjerte-lungemaskin. Forutsetningen er imidlertid god hjerte-lungeredning helt frem til sykehus. Utfordringen med å opprettholde god kvalitet på kompresjoner under krevende forhold og langvarig transport er stor, og kan representere en ikke ubetydelig risiko for mannskapene. Mekanisk kompresjon har vist seg å gi like gode resultater som manuelle kompresjoner, og kan være et godt alternativ i disse situasjonene.

Målsetting for prosjektet

Kartlegge hvorvidt mekaniske kompresjonsmaskiner kan være et nyttig, trygt og hensiktsmessig verktøy for frivillige mannskaper i den Norske Redningstjenesten.

Målgruppe

Frivillige mannskaper i Norsk Folkehjelp Tromsø.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

30

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Første fase av prosjektet vil bestå av uttesting av to ulike kompresjonsmaskiner, nemlig EasyPulse fra Schiller og Lucas3. En gruppe på 3-5 frivillige vil få opplæring på de to apparatene, og deretter teste de inne, ute og under transport. Brukervennlighet, fungering under ulike forhold og transportabilitet vil bli vektlagt. Når testene er gjennomført vil vi gå til anskaffelse av en av maskinene. Videre vil vi da ha opplæring for resten av mannskapene i lokallaget fordelt over 2-3 kvelder med undervisning. En repetisjon av manuell HLR under evaluering med QCPR innendørs vil samtidig bli gjennomført. Deretter vil vi ta med apparatet ut og la de samme personene teste manuell kompresjon ute i ro, under transport og til slutt med mekanisk kompresjon. Slik kan vi sammenligne effekten, og samtidig få tilbakemelding av mannskapene på hvorvidt de føler dette er et verktøy som er enkelt og hensiktsmessig å ta i bruk. Vi vil også vurdere uttesting i andre lokallag for å øke overførbarheten til frivillige i den Norske redningstjenesten generelt. Til slutt vil den mekaniske kompresjonsmaskinen gå inn som en del av lokallagets ordinære beredskap, være gjenstand for bruk i jevnlige øvelser og forhåpentligvis bidra til å redde liv.

Fremdriftsplan for prosjektet

Utprøving og anskaffelse av maskinen vil gjennomføres høsten 2019. Opplæring og videre utprøving vil foregå vinter/vår 2020, og maskinen vil være i beredskap fra opplæringen er gjennomført.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Hvert år deltar Norsk Folkehjelp Tromsøs frivillige mannskaper i 35 søk- og redningsaksjoner. Mannskapene påtar seg krevende oppdrag som kan medføre lang og kompleks transport, og de bør derfor ha optimalisert utstyr for sin tjeneste. Pasienter som får hjertestans på grunn av nedkjøling har god prognose dersom de får kontinuerlig hjerte-lungeredning av god kvalitet frem til oppvarming på hjerte-lungemaskin på sykehus. Under transport vil kvaliteten på kompresjoner avta, og innsatsen kan i tillegg utgjøre en risiko for mannskapene. Mekanisk kompresjon kan dermed være et godt alternativ. Målet med prosjektet har vært å teste om mekanisk kompresjon kan være et trygt og effektivt verktøy for frivillige mannskaper. Målgruppen har vært frivillige mannskaper i Norsk Folkehjelp Tromsø.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Inkludert prosjektgruppen har 25 frivillige mannskaper i Norsk Folkehjelp Tromsø fått opplæring i bruk av mekanisk kompresjon. Alle utviste mestring i forsvarlig bruk av maskinen etter opplæring.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

25

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet har vært bestått av to faser. I første fase har en prosjektgruppe gjort seg erfaringer med manuelle kompresjoner utendørs og under transport, for deretter å sammenligne dette med mekanisk kompresjon. Vi har brukt QCPR-dukker for å vurdere kvaliteten av kompresjonene. Vi testet også ut to ulike kompresjonsmaskiner for å se hvilken som var mest hensiktsmessig å anskaffe. I andre fase har mannskaper fått opplæring i når, hvorfor og hvordan mekanisk kompresjon kan anvendes. Vi har lagt stor vekt på praktisk trening.

Resultater og resultatvurdering

Kvaliteten på manuelle hjertekompresjoner blir dårligere utendørs og under transport, på tross av svært gode utgangsferdigheter. Mekanisk kompresjon vurderes å være et trygt og effektivt verktøy for å gjennomføre kompresjoner av høy kvalitet også under transport. Frivillige mannskaper mestrer maskinen etter gjennomført opplæring, og opplever selv at de kan gjennomføre bedre pasientbehandling med økt ivaretakelse av egen sikkerhet.

Oppsummering og videre planer

Mekanisk kompresjon kan være et hensiktsmessig verktøy også for frivillige redningsmannskaper, og etter opplæring kan de ta det i bruk på en trygg og effektiv måte. Norsk Folkehjelp Tromsø har nå en mekanisk kompresjonsmaskin i sin ordinære beredskap, og opplæring av nye mannskaper vil videreføres. Forhåpentligvis kan dette bidra til å redde liv i fremtiden.

Prosjektleder

Live Kummen

Detaljer
Program
Helse vår (2019)
Prosjektnavn
Mekanisk HLR-støtte til frivillige
Organisasjon
Norsk Folkehjelp
Beløp Bevilget
2019: kr 234 000
Startdato
01.10.2019
Sluttdato
30.09.2021
Status
Under gjennomføring