Mellom barken og veden

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Å være sterkt hørselshemmet kan ikke alltid kompenseres med høreapparat(er) og derved gi en tilfredsstillende deltagelse i en normalthørende verden. Man er heller ikke helt døv slik at man kan delta i de døves verden uten tilfredsstillende kunnskap om de døves språk, tegnspråk, og ha ferdigheter nok i dette til å delta på deres arena. Man befinner seg med andre ord «midt mellom to stoler».

Målsetting for prosjektet

Vestfold Døveforening skal gjennomføre minst et treff i måned for hørselshemmede som trenger å praktisere tegnspråk i naturlige omgivelser sammen med frivillige «tegnspråkveiledere» fra foreningen.

Målgruppe

Ca 25 000 hørselshemmede i Vestfold. De fleste hører greit nok med teknisk hjelpemiddel. En god andel sliter i hverdagen for å kunne kommunisere med andre.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

150

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Prosjektgruppa skal bestå av Christine Marie Dale Winge som er foreningsleder i VDF, prosjektleder og Reidun Marie Rygh. Prosjektleder skal lage spørreundersøkelse, informere om prosjektet, koordinere bruk av lokalene i Sandefjord og frivillige i prosjektet samt være med på treffene selv. Christine skal bistå prosjektleder på forskjellige måter. Sørge for at prosjektlederen har de nødvendige ressurser. Reidun skal bidra til med sin erfaring i planleggingsfasen og utarbeidelse av spørreundersøkelsene. Sekretær Jim Vold skal lede koordinering av frivillige.

Fremdriftsplan for prosjektet

Til å begynne med satser vi på et treff per måned. Omtrent tre timer hver gang. Dersom det viser seg at interessen er stor, så vil vi utvide til flere treff. Tar vi utgangspunkt i 3 timer hver gang, så har vi 6 (2×3) frivillige timer hver gang. Regner med at treffene ikke arrangeres i sommermånedene. 10 måneder x 6 = 60 timer. Vi skal strebe etter for å kunne utvide og ha et større og hyppigere tilbud.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Mål: Bedre psykisk helse hos deltakere i prosjektet. Målgruppen er døvblitte uten tegnspråkkunnskap. Prosjektet ble startet på bakgrunn av en henvendelse fra en som selv er døvblitt.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vi har oppnådd deler av målet. Å bli tegnspråkbruker og å føle at man kan bruke tegnspråktolk, er et mer langsiktig mål. Flere av våre brukere har nå fått erfaring i bruk av skrivetolk. Flere har fått økt sin kompetanse i å bruke tegn. Noen av deltakerne har kommet over den høye terskelen og vært med på andre sosiale arrangementer i tegnspråkforeningen.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

15

Prosjektgjennomføring/Metode

Vi har hatt tre forelesninger, 1. Veien fra hørende til døv. En person som selv har vært gjennom den lange prosessen å lære seg tegnspråk og bli sosialisert i tegnspråkmiljøet. 2. Trening av avspenningstekniker. Foredrag av en fysioterapeut. 3. Psykisk helse. Foredrag av en psykolog. Hvordan leve med hørselstap.

Resultater og resultatvurdering

Viser til kommentarer over, i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd.

Oppsummering og videre planer

En gang i måned har vi hatt samlinger med forskjellige temaer. Vi har spilt spill med tegnspråk. Vi har hatt øvelser i bruk av tegn. To døve tegnspråkbrukere har vært med i hele prosjektperioden. Underveis har det blitt tatt opp mange samtaler om hvordan den enkelte takler livet. Vi har underveis oppmuntret hverandre, gitt råd og tips.

Prosjektleder

Jim Vold

Detaljer
Program
Helse høst (2017)
Prosjektnavn
Mellom barken og veden
Organisasjon
Norges Døveforbund
Beløp Bevilget
2018: kr 150 000
Startdato
01.01.2018
Sluttdato
30.12.2019
Status
Under gjennomføring