Mellom liv og død – nedkjølte pasienter

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Riktig håndtering av nedkjølte pasienter redder liv. Skadde og kalde pasienter har økt dødelighet, og de med hjertestans pga nedkjøling har god prognose. Overlevelse avhenger av rett undersøkelse, overvåkning og behandling. Norsk Folkehjelp Follo er en viktig ressurs i redningstjenesten. Vi rykker ut på over 60 oppdrag i året. I år er det laget en nasjonal retningslinje for håndtering av nedkjølte pasienter. Den angir undersøkelser og tiltak som bør gjøres. Vi vil derfor anskaffe utstyr som sikrer at vi gir disse pasientene et godt tilbud, i tråd med retningslinjen.

Målsetting for prosjektet

Målet er å tilby optimal undersøkelse, overvåkning og behandling til nedkjølte pasienter eller pasienter i risiko for alvorlig nedkjøling. Dette for å sikre god overlevelse og minimerer risiko for ettervirkninger.

Målgruppe

Pasienter som skader seg eller blir savnet utenfor vei og som er nedkjølt eller potensielt nedkjølt. Hovedandelen er fra unge voksne til eldre.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

100

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Vi har satt oss inn i den nye retningslinjen og tror vi er blant de ressursene som relativt hyppig vil være på oppdrag med slike pasienter. For å sikre disse et optimalt tilbud i tråd med retningslinjen har vi behov for å anskaffe noe utstyr og lage et standard metodesett. Vi vil utvikle en standard metode for håndtering av disse pasientene. Vi vil så trene våre frivillige i denne metoden. I tillegg vil vi dele dette med samarbeidspartnere. Blant annet ved å presentere dette på nasjonale konferanser. Retningslinjen anbefaler overvåkning med blodtrykk (BT), oksygenmetning (SpO2), EKG og temperatur. Utstyr fra ambulansen er tungt og ofte ikke på plass. Vi vil derfor anskaffe en enkel pasientmonitor som er lett, med batteridrift og med hjertestarter. Pasienter med temp under 30° har stor risiko for hjertestans. Vi ønsker derfor å anskaffe følgende materiell: 1 stk Overvåkningsenhet med BT, SpO2, EKG, temp og hjertestarter. 4 stk varmepakker 2 stk saks 1 stk sovepose 1 stk underlag 1 stk termometer Locus Transmobile (kommunikasjon mot AMK) Med en Locus Transmobile vil vi bli synlig for AMK (1-1-3) i kartet, og gjøre det lettere å bruke oss. Når utstyret er anskaffet vil vi gjennomføre opplæring. Blant annet en helgesamling.

Fremdriftsplan for prosjektet

Januar – februar Innhente tilbud og anskaffe utstyr. Mars Testing av utstyr og utarbeidelse av metodesett. April – juni Gjennomføring opplæring og trening for alle mannskaper Juli Etablert som skarp beredskap August – oktober Gjennomføre en helgesamling med casetrening og formidle resultater til samarbeidspartnere November – desember Evaluere og trene

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Målsettingen for prosjektet var å tilby optimal undersøkelse, overvåkning og behandling til nedkjølte pasienter. Dette for å sikre god overlevelse og lav risiko for komplikasjoner. Målgruppen var nedkjølte pasienter, men for å nå disse har prosjektet fokusert på opplæring av frivillige redningsmannskaper. Bakgrunnen for prosjektet var at man ikke hadde riktig utstyr, kunnskap eller trening for å ivareta disse pasienten, slik det er beskrevet i nasjonale retningslinjer for håndtering av aksidentiell hypotermi.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Allerede i oppstarten av prosjektet ble det mest sentrale utstyret anskaffet. Helsepersonell i gruppe med prehospital erfaring satte seg inn i utstyret og gjennomføres opplæring av resterende mannskaper. Man jobbet mye med å finne riktig utstyr for å pakke inn pasienter, testet ulike varianter og jobbet med ulike tilnærminger for å pakke inn pasienten. På bakgrunn av dette har man funnet frem til en standardisert metode som alle mannskaper er trent i å gjøre. Det er gjennomført hyppige øvelser med bruk av utstyr og metode. I løpet av prosjektperioden har man vært i innsats på flere reelle pasienter som har vært nedkjølt. Prosjektet har utvilsomt bidratt til at disse har fått en mer strukturert undersøkelse, overvåkning og behandling. Så langt har det imidlertid ikke vært mulig å koble seg opp mot AMK. Utstyret for dette er anskaffet, men prosessen mot Helse Sør-Øst har tatt lengre tid enn antatt. Det ser imidlertid ut til at det vil komme på plass en løsning for dette i løpet av 2019.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

100

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet samlet initialt ulike ressurspersoner med enten medisinskfaglig kompetanse og/eller redningsfaglig bakgrunn og erfaring. Disse gjorde en vurdering av aktuelle produkter og hvordan metoder kunne formidles og øves. De frivillige mannskapene har gjennom hele prosjektet vært tett involvert i både utarbeidelse av øvingsopplegg, samt gjennomføring av øvelsene. Utstyr ble anskaffet og satt sammen til en egen sats som skal medbringes ut til en pasient. I tillegg til en ryggsekk med avansert utstyr så vi et behov for at alle mannskaper har noe utstyr med seg ut når de leter etter en pasient. Det har derfor vært nødvendig å anskaffe ryggsekker som er standardisert og tilpasset dette. Det har vært gjennomført 5-10 treninger med utstyret, pluss en hel helg med øving på ulike akuttmedisinske problemstillinger, men der nedkjøling var helt sentralt i flere av disse. Det jobbes kontinuerlig med å vedlikeholde disse ferdighetene, og rundt en gang hver måned øves enten metodesett for innpakning, eller bruk av medisinsk utstyr for undersøkelse og overvåkning av en pasient. Vi har også bidratt inn i Norsk Folkehjelp sitt sentrale prosjekt med våre erfaringer knyttet til problemstillingen.

Resultater og resultatvurdering

Vår oppfatning er at prosjektet er meget vellykket og har gitt et bedre tilbud til nedkjølte pasienter der vi er involvert. Vi har også vært opptatt av å formidle våre erfaringer videre til andre, slik at også pasienter på aksjoner der vi ikke er involvert kan nyte godt av disse erfaringene og den metodiske tilnærmingen. Prosjektet har lykkes med å implementere både nytt utstyr og en mer strukturert metode, men enda viktigere er det kanskje at prosjektet har bidratt til å øke fokus på denne problemstillingen. Vi vil fremdeles trenge å øve dette regelmessig i årene fremover, men har nå tilegnet oss både kunnskap og utstyr som gjør dette mulig. Multimonitor (overvåkningsenhet) og Locus transmobil ble begge dyrere enn det vi hadde budsjettert. For å få gjennomført hele prosjektet har vi derfor sørget for å få tak i en del andre produkter uten kostnad. Øvingshelgen ble gjennomført med andre midler. Alle tiltak i prosjektet er gjennomført.

Oppsummering og videre planer

Oppsummert mener vi prosjektet har gitt ønsket resultat. Trening og opplæring er tatt inn i faste planer, og vil fortsette i årene som kommer. Vi har bidratt en god del i Norsk Folkehjelp sitt sentrale hypotermiprosjekt. Vi har tilbudt oss å holde foredrag om hvordan vi jobber med dette. Det er så langt ikke gjennomført, men vi ønsker igjen å bidra med dette på konferanser i 2019.

Detaljer
Program
Helse høst (2017)
Prosjektnavn
Mellom liv og død – nedkjølte pasienter
Organisasjon
Norsk Folkehjelp
Beløp Bevilget
2018: kr 139 618
Startdato
01.01.2018
Sluttdato
31.12.2018
Status
Avsluttet