Menn på eldre- og seniorsentre

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Forskning viser at eldre menn har den høyeste selvmordsraten av alle aldersgrupper i Norge. Mange eldre menn har heller ikke nære og fortrolige venner i samme grad som kvinner. Landets eldre- og seniorsentre kan være en viktig møteplass for å forebygge ensomhet og selvmordstanker gjennom aktivitet og sosialt fellesskap. Menn er imidlertid underrepresenterte som brukere av landets eldresentre. En årsak er at sentrene ikke tar nok hensyn til menns behov. En 2013-undersøkelse fra Pensjonistforbundet kom fram til at det trengs mer tilpassede tilbud til menn ved sentrene (TNS, 2014).

Målsetting for prosjektet

Hovedmålet er å forebygge ensomhet og selvmord blant mannlige pensjonister gjennom å tilrettelegge for økt deltakelse i landets eldre- og seniorsentre. Delmål er å innhente kunnskap om mannlige pensjonisters behov og interesser, samt utvikle anbefalinger for hvordan aktivitetssentre kan møte disse.

Målgruppe

Primær målgruppe er mannlige pensjonister over 60 år som oppsøker aktivitetssentrene i Horten og Engelsborg i Oslo.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

60

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Prosjektet vil innhente erfaringer og kunnskap om mannlige pensjonisters behov og interesser, og om hvordan eldre- og seniorsentre bedre kan møte denne målgruppen. Kartleggingen vil skje gjennom å: a) Gjennomføre samtalegrupper for mannlige pensjonister ved Horten aktivitetssenter, b) Delta på møter med etablerte mannsgrupper ved Engelsborg Ressurssenter, og c) Intervjue mannlige brukere av de to sentrene. Begge sentrene vil legge til rette for besøkene og intervjuene ved senteret. Tema for innhold i samtalegruppene ved Horten aktivitetssenter vil planlegges av prosjektgruppen i tett dialog med daglig leder av aktivitetssenteret. Gruppen vil gjennomføres ukentlig i fem uker for mannlige pensjonister og ledes av seniorrådgiver Live Mehlum og en prosjektmedarbeider fra Reform. Kunnskapen og erfaringene fra kartleggingen oppsummeres av prosjektgruppen i et sett anbefalinger. Prosjektgruppen utvikler deretter foredrag til landets aktivitetssentre, basert på anbefalingene. Foredraget vil tilbys til fem aktivitetssentre og holdes av prosjektleder Mehlum senhøsten 2018.

Fremdriftsplan for prosjektet

Jan – feb. Første møte i prosjektgruppen. Mars – apr. Rekruttere deltakere til samtalegruppen Horten. Mars – aug. Gjennomføring av alle intervjuer, samt besøk på Engelsborg. Apr – juni. Gjennomføre samtalegruppe Horten. Aug. Kartleggingen avsluttes. Starte på anbefalinger. Sep. Tilby og avtale tidspunkt for foredrag til aktivitetssentre. Okt- nov. Foredrag for aktivitetssentrene. Des. Prosjektrapportering.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

HOVEDMÅLSETTING Å forebygge ensomhet og selvmord blant mannlige pensjonister, gjennom å tilrettelegge for økt deltakelse i landets eldre- og seniorsentre. MÅLGRUPPE Mannlige pensjonister over 60 år som oppsøker aktivitetssentrene i Horten og Engelsborg i Oslo, samt fem aktivitetssentre ulike steder i landet. BAKGRUNN Forskning viser at eldre menn har den høyeste selvmordsraten av alle aldersgrupper i Norge (Kjølseth, 2015). Pensjonisttilværelsen kan for mange menn oppleves ekstra vanskelig på grunn av at arbeidet antas å være hovedbasis for den maskuline identitet (Morgan, 1992). Reform – ressurssenter for menn har derfor kartlagt mannlige pensjonisters behov og ønsker. Dette har vi gjort i samarbeid med Horten aktivitetssenter og Stiftelsen Kirkens Bymisjon i Oslo, via virksomheten Engelsborg Ressurssenter for Eldre og Pårørende. Kartleggingen har dannet grunnlag for utarbeidelse av anbefalinger til eldre- og seniorsentre om hvordan møte og engasjere mannlige pensjonister.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

VI SATTE OSS FØLGENDE EFFEKTMÅL 1. Å lykkes med å rekruttere til og gjennomføre en samtalegruppe for mannlige pensjonister ved senteret i Horten ukentlig i fem uker. Resultat: Målet ble nådd 100 %. 2. Å delta på fire gruppesamlinger for mannlige pensjonister ved Engelsborg Ressurssenter, samt møte i pakistansk mannsgruppe ved senteret. Resultat: Målet ble nådd 100 %. 3. Å gjennomføre intervjuer med mannlige brukere av de to sentrene. Resultat: Målet ble nådd 100 %. 4. Å lykkes med å utvikle anbefalinger for hvordan sentrene bør tilrettelegge tilbudet for å nå mannlige pensjonister, også med tanke på flerkultur. Resultat: Målet ble nådd 100 %. 5. Å holde foredrag om anbefalingene på fem aktivitetssentre i landet. Resultat: Målet ble nådd 100%.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

400

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet har gjennomført: 1. Samtalegrupper for mannlige pensjonister ved Horten aktivitetssenter Til sammen 10 menn ble påmeldt og gjennomførte disse ukesamlingene. Temavalget for samtalene ble valgt av deltakerne selv. 2. Formiddagsmøter med Forum for menn – en samtale- og aktivitetsgruppe ved Engelsborg Ressurssenter Fire møter i forumet, med mellom to og fire deltakere. Vår rolle var å være observatør i møtene, og å stille enkelte oppfølgende spørsmål. 3. Besøk og samtaler med deltakere på Pakistansk gruppe ved Engelsborg Ressurssenter Vi deltok i to møter. Gruppen delte erfaringer fra liv som førstegenerasjons arbeidsinnvandrere til Norge. Møtene grenset mot intervjuformen, med delvis fri samtale mellom gruppedeltakerne. 4. Intervjuer med mannlige brukere av Horten aktivitetssenter og Engelsborg Ressurssenter 8 intervjuer med en semistrukturert form, basert på en intervjuguide med åpne spørsmål. 5. Foredrag på fem aktivitetssentre Kristiansand aktivitetssenter, Alette Beyer aktivitetssenter i Trondheim, Hjorten dagsenter i Trondheim, Horten aktivitetssenter og Engelsborg ressurssenter i Oslo.

Resultater og resultatvurdering

Prosjektet oppsummeres som svært vellykket. Vi oppnådde målene vi hadde satt oss i prosjektet, og vi opplevde at problembeskrivelsen stemmer godt med virkeligheten (se bakgrunn). Videre ble vi svært godt mottatt, både av de samarbeidende sentrene i kartleggings. og observasjonsfasen, av mennene vi møtte selv, og av sentrene som ble omfattet av foredragene i sluttfasen av prosjektet. Det grundige arbeidet som er gjort i prosjektet, har også ført fram til et sett anbefalinger vi har stor tro på. Disse er også blitt bekreftet i samtalene etter foredragene. Den overordnete anbefalingen fra prosjektet er at egne mannsgrupper på sentrene må til. Menn trenger tilpassede tilbud, fordi mye av det som passer for kvinner, ikke passer for menn. En ansatt ved et senter i Trondheim, som har lagt om driften for å også favne mennene, sa det slik: «Det er et klart behov for et tilbud til menn der de slipper å forholde seg til sykdomssnakk, strikkeoppskrifter og sladder.»

Oppsummering og videre planer

Prosjektet har lagt et meget godt grunnlag for videre handling. Det er svært viktig å spre og dele erfaringer med å inkludere menn i eldre- og seniorsentrenes aktiviteter. Det er en klar folkehelsegevinst ved å gjøre mer på dette feltet. Vi er selv innstilt på å kunne bidra til erfaringsdeling til flere av landets senior- og eldresentre. Vi har foreløpig ikke oppnådd støtte til dette, etter å ha fått avslag på søknader til Extra helse (høst 2018) og Helsedirektoratet. Dette har vi ikke gitt opp. Hovedansvaret ligger likevel på sentrenes drivere og deres eiere, og på Helsedirektoratet.

Prosjektleder

Live Mehlum

Detaljer
Program
Helse høst (2017)
Prosjektnavn
Menn på eldre- og seniorsentre
Organisasjon
Reform – ressurssenter for menn
Beløp Bevilget
2018: kr 400 000
Startdato
07.01.2018
Sluttdato
08.01.2019
Status
Avsluttet