Mestring av egen sykdom med Astmahjelpen

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Astma er en folkesykdom med økende forekomst i alle industriland. Det finnes klare retningslinjer for diagnostisering og behandling, men praksisen er høyst variabelt. Diagnosen stilles klinisk og pasienten kan enkelt selv finne ut om han bør undersøkes. Det finnes mange behandlingsvalg og -muligheter, og det er pasientene som i hovedsak skal følge opp og kontrollere seg selv.For mange er astma vanskelig å forstå og optimal behandling derfor umulig å oppnå.En alltid oppdatert interaktiv webside, www.astmahjelpen.no vil gi et godt verktøy til pasientene for vurdering og mestring av egen sykdom.

Målsetting for prosjektet

Vi vil bedre behandlingen av astma i Norge. Alle med klassiske astmasymptomer må oppfordres til å søke legehjelp for å påvise sykdommen. Ved påvist sykdom bør astmakontrollen være pasientstyrt. Dette kan vi oppnå ved gi pasientene et digitalt verktøy for å kartlegge og følge opp egne symptomer.

Målgruppe

Unge og voksne med astma. Ca. 20 % har eller har hatt astma innen 10 års alder. Blant voksne er forekomsten ca 8 %. Mange er udiagnostisert og uten behandling.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

75000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Astmahjelpen skal presenteres som webside. Den avdekker først klassiske luftveissymptomer og variabilitet-slik retningslinjene anbefaler. Videre stiller den spørsmål som leder til råd om riktig behandling og oppfølging for astma ihht gjeldende anbefalinger. Prosjektet skal baserer seg på de gode erfaringer fra det pågående arbeidet med Kolshjelpen.no. Dette vellykkede prosjektet har siden nov. 2017 allerede nådd ut ut til over 70 000 (!) Vi håper å kunne nå ut til minst like mange med Astmahjelpen ved hjelp av annonsering på sosiale media og via LHL sine nettsider. Vår opparbeidde erfaring og eksisterende datasystemer vil gjøre det betydelig enklere og rimeligere å konstruere Astmahjelpen.no. Vi lungespesialister stiller med egeninnsats, og datatjenester kjøpes fra IT selskapet CodeLab AS. Støtte fra Ekstrastiftelsen vil gjøre det mulig for oss å utvikle og realisere innholdet i tjenesten. Når Astmahjelpen først er i drift vil vi generere videre midler ved salg av innsyn i statistikken. Dette kan bidra til at Astmahjelpen.no blir et bærekraftig dataverktøy som kan holdes gratis i bruk i Norge og som alltid kan holdes oppdatert. Vi har med lignende tidligere prosjekter vist god gjennomføringsevne og gode resultater.

Fremdriftsplan for prosjektet

Utvikling og testing vil skje straks vi har midler tilgjengelig. Målet er å ha verktøyet komplett ferdig og utprøvd i god tid innen LHL sitt astmafremstøt senhøsten 2018. Innsamling av data vil starte samtidig med lanseringen. Bernt Aarli disputerte jan. 2018, så vi har nå nødvendig forskingskompetanse i KBB Medic AS, og alle forutsettningert for å bearbeide dataene. I 2019 vil vi konsentrere oss om å analysere data og presentrere resultater.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Astma er en av våre vanligste sykdommer. På tross av at det er bred enighet om hvordan man skal diagnostisere og behandle sykdommen, og at effektiv behandling eksisterer som kan forhindre alvorlige forverringer og begrense astma i å påvirke dagliglivet, er det store forskjeller i hvor god oppfølging pasienter med astma får i Norge. Sentralt i all astmabehandling er pasientens forståelse og mestring av egen sykdom. Astmaskoler ved de store sykehusene når bare en brøkdel av befolkningen. Opplæringsportaler laget av LHL og Astma og allergiforbundet er også gode, men appellerer ikke til alle. I «Mestring av egen sykdom med astmahjelpen» var målet å lage en interaktiv astmatest for å få pasienter med symptomer som gir mistanke om astma til å oppsøke lege, samt et hjelp-til-selvhjelpsverktøy til pasienter med astma. Astmahjelpen skulle publiseres på nettstedet astmahjelpen.no og på LHL sin webside.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vi har utviklet et digitalt hjelpemiddel, astmahjelpen.no. Hjelpemiddelet har 2 funksjoner. Det er et screeningverktøy laget for å fange opp mennesker med sannsynlig astma. I tillegg er det et verktøy som hjelper astmapasienter å mestre egen sykdom. Astmapasienter må være i stand til å vurdere egne symptomer slik at forverringer kan fanges opp tidlig og alvorlige forverringer unngås. Verktøyet var klar til lansering i forbindelse med Verdens Astmadag i mai 2020 men Covid-19 pandemien satte en stopper for den planlagte kampanjen/markedsføringen på sosiale medier der LHL skulle skape publisitet rundt astmahjelpen. Kun personer som mottok nyhetsbrev fra LHL med informasjon om astmahjelpen samt andre som aktivt har søkt på LHLs websider har vært i stand til å finne astmahjelpen. Dette har begrenset hvor mange vi har nådd med prosjektet i prosjektperioden.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

3894

Prosjektgjennomføring/Metode

Prosjektet baserer seg på erfaringer og datasystemer generert med «Kolshjelpen» prosjektet. Astmahjelpen innleder med valgene: «Test deg selv» og «Sjekk din behandling». «Test deg selv» stiller nøkkelspørsmål for å stille diagnosen astma: Opplever du luftveisplager? Varierer symptomene? Svarer man ja på disse spørsmålene bør man undersøkes hos lege med tanke på astma. Tilleggsspørsmålene: «Har du plager særlig om natten?» og «Utløses symptomene av triggere?» forsterkes mistanken om astma. Svarer man ja på screeningspørsmålene om astma, ledes man til en anbefalingsside. Der blir det gitt råd om å la seg undersøke hos fastlege som kan sjekke lungefunksjon og sikre god behandling. I tillegg blir det gitt generelle råd om røykeslutt. Hos dem som oppgir at de har astma og som trykker ”Sjekk din behandling”, blir det gjort kartlegging av medisinbruk og det gis tilbakemelding ved bruk av inkompatible legemidler, slik som bruk av flere medikamenter i samme legemiddelgruppe. Det tilbys instruksjonsvideoer for aktuelle inhalatorer. Det blir gitt generelle treningsråd og anbefalinger om vaksinering. Ved å oppgi postnummer, får man informasjon om det nærmeste LHL lokallaget.

Resultater og resultatvurdering

Prosjektet har laget en åpen webside, astmahjelpen.no, som ligger som link på LHL sine websider om astma («Ta astma-testen» og «Sjekk din behandling»). Etter publisering ble det samlet bruksdata fra astmahjelpen. I prosjektperioden ble verktøyet brukt 3894 ganger. 3036 tok astmatesten hvorav 2756 (90%) oppga at de hadde luftveisplager som varierte over tid og i intensitet. De fikk tilbakemelding om at de oppfylte flere av kriteriene som gir mistanke om astma med råd om å vurdere å bestille time hos lege. Det ble gitt link til generelle råd om røykeslutt, medisiner, trening, vaksiner og om hvor nærmeste LHL lokallag befant seg. 858 personer svarte at de hadde astma og gikk inn på «Sjekk din behandling» hvorav 652 fullførte testen fullstendig. Kun 15 % oppga at de hadde godt kontrollerte astmasymptomer. Kun 64 % brukte inhalasjonssteroid. 32 % oppga å være mindre fornøyd enn fornøyd med inhalator de bruker. 23 % fulgte linken til video som viste hvordan bruke inhalatoren de oppga.

Oppsummering og videre planer

Prosjektets mål var å lage og publisere digitale hjelpemidler for astma. Vi ser fram til å se at brukstall for astmahjelpen.no øker i tiden framover. Dersom identifisering av personer med symptomer som gir mistanke om astma faktisk leder til at flere går til lege, vil dette kunne være et viktig bidrag til å gi pasienter med astma en bedre oppfølging og behandling. For oss lungeleger i prosjektet har det vært spennende å bruke interaktive websider til å spre pasientinformasjon. Verktøyet astmahjelpen vil forbli tilgjengelig på LHL sine nettsider om astma og kan benyttes i framtidige kampanjer.

Prosjektleder

Bjarte Kjell Nore

Detaljer
Program
Helse vår (2018)
Prosjektnavn
Mestring av egen sykdom med Astmahjelpen
Organisasjon
LHL
Org.ledd
KBB Medic AS Medic AS
Beløp Bevilget
2018: kr 425 000
Startdato
01.07.2018
Sluttdato
29.06.2020
Status
Avsluttet