Miljøvandring av likepersoner opp mot de såkalte “åpne russcenene” i Bergen

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Huset Bergen åpnet i 2022 og er et brukerstyrt hus for medborgere med avhengighet til rusmidler. «Huset» er et samarbeidsprosjekt mellom tre brukerorganisasjoner; FHN, A-larm og ProlarNett som tilbyr en alternativ møteplass, hvor de kan få emosjonell og sosial støtte, utenfor et rusmiljø. Til tross for at mange aktører over tid har hatt søkelys på å skape en trygg og inkluderende by, har ingen klart å løse utfordringene med de såkalte «åpne russcenene» i Bergen. Det er i tillegg en gruppe som i liten grad har blitt invitert inn til å bidra med løsninger, nemlig de rusmiddelavhengige som samler seg i det offentlige byrom. «Senior erfaringskonsulentene» på det brukerstyrte huset, har selv opplevd at dagens tilnærming ikke fungerer. Bruk av vektere og politi kan tilsynelatende holde en situasjon under kontroll, samtidig har vi opplevd at det skaper mer uro og uvilje. De gjør i liten grad noe med årsakene til utfordringene, eller ivaretar de rusmiddelavhengige, i tillegg til å skremme vekk vennligsinnede medborgere som kan bidra positivt. «Huset» har lenge planlagt miljøvandringen, vi ser at vi trenger et eget prosjekt for å strukturer arbeidet og gjennomføre det slik vi ønsker. Målsetningen er å bygge ned de «åpne russcenene» og hindre at nye etablerer seg.

Aktivitet/tiltak/metode

Basert på egne erfaringer, ønsker vi å bidra med vår kompetanse. «Huset» er i en unik posisjon til å tilnærme oss utfordringen, på andre måter enn tidligere prøvd. Vi kjenner igjen situasjoner, oppfatter følelser og kan nærme oss situasjoner på en direkte, men ikke konfronterende måte. Vi ønsker å bidra til å bryte den negative spiralen som utspiller seg, tilby hjelp og andre arenaer å oppholde seg på. Vår tilnærming har bred støtte i internasjonal forskning. Vi har startet en dialog med næringslivet, naboer og andre som blir viktige samarbeidsparter i prosjektet. De kan ringe oss om situasjoner oppstår, vi vil være tilgjengelig på telefon og ha mulighet til å rykke ut når «Huset» er åpent. Noen av de frivillige likepersonene på «Huset» oppholdt seg inntil nylig på de «åpne russcenene» og kjenner godt til det som rører seg, som igjen gir oss en unik fordel. Vi vil sette sammen ansatte og frivillige som oppsøker byrom, næringslivet, naboer og andre på dag og kveldstid. Målgruppen er medborgere med avhengighet til illegale og legale rusmidler som samler seg i byens gater. Vi har inngått en samarbeidsavtale med Høgskolen på Vestlandet og vil sammen med forskermiljøet der evaluere og videreutvikle miljøvandringen. Alle som går miljøvandring fra «Huset» vil skrive under på en taushetserklæring og det blir et treffpunkt før og etter hver tur. Vi ønsker å tilby MAP-kurs til frivillige og ansatte som tar på seg oppgaven og er i dialog med Bergen kommune om det. Videre mottar de frivillige veiledning individuelt og i gruppe av en av senior erfaringskonsulentene på «Huset». «Huset» er avhengig av å få midler til prosjektet for å strukturere og gjennomføre miljøvandringen slik vi har planlagt i lang tid. En utfordring kan være at tjenestene ikke har de tilbudene som trengs for å hjelpe målgruppen, da vil vi belyse det til politikere og andre.

Antall deltakere

150

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Det er forventet at prosjektet vil ha stor nytteverdi for alle borgere i Bergen by. Det er fullt mulig å inkludere målgruppen i samfunnet, og skape et tryggere byrom for alle. Det har vi blant annet sett i England, hvor butikker, kafeer etc. får et klistremerke i vinduet om de kan vise til at alle medborgere er velkomne og inkludert. Klistremerket er rett og slett blitt et kvalitetsmerke som «alle» ønsker å få i sitt vindu. Det er også fullt mulig for målgruppen å «oppføre seg» ute i byrommet og tåle å bli tilsnakket på en hyggelig måte. Vi vet fra egen erfaring at de få som var hyggelig mot oss, var vi alltid hyggelig tilbake med. Vi husker også godt at det var svært vanskelig å være hyggelig tilbake om du blir sett ned på, uglesett, bortvist eller holdt i utenforskap. Vi ønsker med miljøvandringen og starte et antistima arbeid og en holdningsendring i samfunnet. Vi er gjerne ikke så ulik alle andre, vi også har drømmer for framtiden. Videre kan det være vanskelig for målgruppen å få en oversikt over hvor en skal gå for å få den hjelpen en ønsker og trenger. Tjenestene er ikke lett tilgjengelig, det er ulogisk og vanskelig å forstå hva som kreves av deg for å få de forskjellige tilbudene og når vinduet for når en er klar for å ta tak i problemene sine i tillegg er lite, så gir en fort opp. Flere av erfaringskonsulentene på «Huset» har mange års erfaring med å være et bindeledd og en brobygger inn til tjenestene, vi er lett tilgjengelige og kan holde i kontakten med tjenestene slik at ikke en blir avsluttet eller mister tilbudene sine. De fleste ønsker ikke å stå på utstilling midt på gaten, men finner ikke andre alternativ. Vi vet fra tidligere erfaring og senere i jobbsammenheng, at dette vil være svært positivt og en god støtte for målgruppen.

Plan for gjennomføring

Om vi får innvilget denne søknaden vil vi straks sette i gang og lyse ut stillingen og kalle inn til intervju. Når vi har funnet riktig kandidat vil erfaringskonsulenten først bruke litt tid på å sette seg inn i prosjektet med miljøvandringen og starte samarbeidet med Høgskolen på Vestlandet. Deretter starter jobben med å strukturere arbeidet og rekruttere frivillige likepersoner fra det brukerstyrte huset, samt fortsette samarbeidet med næringslivet, naboer og andre, sammen med Daglig leder og senior erfaringskonsulentene på «Huset». Miljøvandringen vil raskt kunne settes i gang med løpende evaluering underveis, justere tilbudet ved behov og dokumentere eventuelle endringer. MAP- kurs (Møte med Aggresjons Problematikk) til de frivillige og ansatte kjøres i gang så fort det er på plass, flere av senior erfaringskonsulentene har det allerede. Bruk av senior erfaringskonsulenter i drift av Huset vil også komme den med ansvar for miljøvandringen til gode, særlig deres erfaring fra å ha benyttet sine levde erfaringer over tid for å støtte målgruppen i tjenester og tilbud rettet mot målgruppen. Samt deres erfaring fra samarbeid knyttet til utvikling av tjenestene på feltet. På siste del av prosjektperioden vil den som har ansvar for miljøvandringen, sammen med en eller flere av de ansatte og/eller frivillige, samle all dokumentasjon og se på muligheter til å formidle resultater, eventuelt begynne å lage et kurs, om vi har nok å vise til. Det blir også parallelt arbeidet med å skrive en rapport til Stiftelsen Dam.

Prosjektleder

Kristina Bakke Åkerblom

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Miljøvandring av likepersoner opp mot de såkalte “åpne russcenene” i Bergen
Organisasjon
Foreningen for human narkotikapolitikk
Beløp Bevilget
2023: kr 200 000, 2024: kr 200 000
Startdato
03.07.2023
Sluttdato
01.07.2024
Status
Under gjennomføring