«Min diabeteshverdag»

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Forekomsten av diabetes i institusjonspopulasjonen vil trolig øke på grunn av økende forekomst av diabetes i befolkningen og lengre forventet levealder blant personer med diabetes. Diabetes er en kronisk sykdom som kan gi mye lidelse for beboere i institusjoner. De er i en sårbar situasjon og de fleste av disse har en god hverdag, men ikke alle får den nødvendige behandlingen for å ha et tilfredsstillende blodsukker med fravær av symptomer på hypo-(lavt) og hyper (høyt)glykemi. Dette kan løses gjennom god planlegging mellom beboeren, pårørende og institusjon.

Målsetting for prosjektet

Hovedmålet med prosjektet er å bedre hverdagen for personer med diabetes som bor på institusjon. Dette vil sikre beboeren best mulig livskvalitet og velvære. I tillegg vil det trygge de pårørende som da vet at deres kjære har det bra.

Målgruppe

Primærmålgruppen: Personer som bor på institusjon, og deres pårørende. Sekundærmålgruppe er personer som bistår pasientene med diabetes.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

1000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Med støtte fra ExtraStiftelsen ønsker Diabetesforbundet å utvikle en modell for hvordan beboere på institusjon med diabetes kan ha det best mulig i hverdagen, og hvordan de ansatte og pårørende på best mulig måte møter beboere med diabetes. Vi tenker å utarbeide en informasjonspakke. Informasjonspakken skal inneholde blant annet en brosjyre med lett forståelig informasjon om diabetes type 1 og type 2, om høyt og lavt blodsukker og hva man skal gjøre når beboeren får høyt eller lavt blodsukker, og eventuell annen informasjon prosjektgruppen mener er relevant Den skal også inneholde en plakat som kan fylles ut av pårørende sammen med beboer og henges opp på rommet til den enkelte. På denne plakaten bør det stå hvilken type behandling og hvor mye insulin personen bruker, både langsomt og hurtigvirkende insulin. I tillegg bør det stå symptomer på høyt- og lavt blodsukker som er karakteristiske for den enkelte, og tiltak som bør gjøres.

Fremdriftsplan for prosjektet

Tidsplan 2018 Januar Ansette prosjektleder og nedsette prosjektgruppe Februar /mars Avholde møter i prosjektgruppe hvor innholdet blir fastsatt April/mai Utvikle det skriftlige materialet Juni Implementere materialet på noen utvalgte institusjoner September Evaluering og markedsføring til videre bruk

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Målsetting Den overordnede målsettingen er å bedre hverdagen for personer med diabetes som bor på institusjon, ,for å kunne bidra til at den enkelte beboer skal ha best mulig livskvalitet og velvære. I tillegg vil det kunne trygge de pårørende å vite at deres kjære har det bra. Konkret målsetting er å utvikle en modell for hvordan beboere med diabetes kan få en god hverdag, og hvordan ansatte og pårørende kan møte beboere med diabetes best mulig, gjennom å utvikle en individualiserbar informasjonspakke. Pakken skal så brukes i et pilotprosjekt, i noen få institusjoner, og deretter evalueres. Målgrupper Primærmålgruppen for prosjektet er personer som bor på institusjon og som på grunn av alderdom eller annen sykdom trenger hjelp til å kontrollere sin diabetes, samt deres pårørende. Sekundærmålgrupper er personer som bistår personene med diabetes. Dette kan være pårørende, ansatte, eller andre som ikke kjenner til alle detaljene knyttet til personens diabetes.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Ved henvendelse til mulige deltakerinstitusjoner var tilbakemeldingen positiv. Før nedstengingen som følge av Covid-19 i mars var en institusjon kommet i gang med å bruke materiellet. Foreløpige resultater derfra er gode, selv om vi enda ikke kan trekke sikre konklusjoner. Alt materiale var levert ut i begynnelsen av mars. Hvis tilstandene hadde vært normale ville det foreligget resultater i mai, juni, og de kunne da vært mulig å legge planer ut fra erfaringer. Siden situasjonen nå begynner å normalisere seg, vil deltakerne kunne følges tettere opp etter sommeren. Det vil da være mulig med resultater i oktober. En supplerende statusrapport kan ettersendes da.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

1520

Prosjektgjennomføring/Metode

Det ble tidlig satt ned en prosjektgruppe bestående av Lars Tore Haugan sykepleier, Linn Bjerke sykepleier, Trond Geir Jensen, lege og Gry Anita Lillejordet som prosjektleder. Informasjonspakken består av en brosjyre med informasjon om diabetes type 1 og type 2, om høyt og lavt blodsukker og hva man skal gjøre ved høyt eller lavt blodsukker. I tillegg inneholder pakken en mal for en plakat som kan fylles ut og legges i journalen. På denne plakaten kan det stå hvilken type behandling og hvor mye insulin personen bruker, både langsomt og hurtigvirkende insulin, og hvilke symptomene på høyt- og lavt blodsukker som er typiske for pasienten, og hva som bør gjøres. det var planlagt å involvere pårørende i prosjektgruppen og i gjennomføringen. Det viste seg imidlertid å være vanskelig å rekruttere pårørende. Plan B er å rekruttere pårørende til deltakerne i testperioden. Materialet var klart til bruk tidlig i 2020. Det kontakt med deltakere på institusjoner i Rogaland, Viken, Trøndelag og Nordland, men på grunn av Covid-19 har vi måttet utsette testperioden til samfunnet er mer normalisert, på grunn av smittevernhensyn. Vi vil ta kontakt med deltakerne for oppfølging i august.

Resultater og resultatvurdering

Ved henvendelse til mulige deltakerinstitusjoner var tilbakemeldingen positiv. Før nedstengingen som følge av Covid-19 i mars var en institusjon kommet i gang med å bruke materiellet. Foreløpige resultater derfra er gode, selv om vi enda ikke kan trekke sikre konklusjoner. Siden situasjonen nå begynner å normalisere seg, vil deltakerne kunne følges tettere opp etter sommeren. Det vil da være mulig med resultater i oktober. En supplerende statusrapport kan ettersendes da.

Oppsummering og videre planer

Resultatene vil bli formidlet og informasjonspakken markedsført gjennom Diabetesforbundets medlemsblad og fagblad, nyhetssaker på nettsidene rettet både mot medlemmer, fagpersoner og befolkningen generelt. Det vil også kunne presenteres på konferansen for våre tillitsvalgte og konferanse for fagpersoner. I rekrutteringsprosessen ble institusjonene tilbudt et foredrag om diabetes for de ansatte, og vi har en forventning om at mer kunnskap vil kunne gi større oppslutning om bruk av prosjektets materiale også utover prosjektperioden. Materialet planlegges formidlet gjennom forbundets nettbutikk.

Prosjektleder

Gry Anita Lillejordet

Detaljer
Program
Helse vår (2017)
Prosjektnavn
«Min diabeteshverdag»
Organisasjon
Diabetesforbundet
Beløp Bevilget
2017: kr 280 000
Startdato
31.12.2017
Sluttdato
30.04.2020
Status
Avsluttet