Møtested for gammel og ung

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Et møtested for eldre og yngre.

Vårt prosjekt er et gammelt hus, nærmere bestemt en skolebygning fra 1894, beliggende i Molde kommune ved Romsdalsfjorden.
Skåla helselag tok over denne nedlagte grendeskolen i 1972. Den har siden fungert som møtested for lagets aktiviteter.
Aktiviteter som foregår i huset i dag er:

Bridge for pensjonister hver torsdag formiddag
Treffsted for eldre med varm mat og aktiviteter hver annen fredag
Småbarntreff annenhver tirsdag om vinteren
Tradisjonsfester for alle aldre jul og midtsommer
Temamøter, oftest knyttet til helse
Andre møter
Kurs
Dugnader minst to ganger i året er sosiale hendelser med mat og prat.

I framtida ønsker vi oss at vi får råd til å legge inn bredbånd og ha datatreff og kurs for eldre og kanskje også for ungdom.

Problemet vårt i dag er at utgiftene til strøm/ oppvarming, forsikringer, kommunale avgifter er så store at vi for hvert år må vurdere om vi klarer å beholde huset. Når det så oppstår store vedlikeholdsbehov, blir situasjonen enda vanskeligere.

Det som nå har skjedd er at vi har fått en lekkasje i taket i et tilbygg som inneholder kjøkken og toaletter. Dette har blant annet ført med seg en sterk og ubehagelig lukt på kjøkkenet.
Ved siden av kjøkkenet ligger et lite rom som vi vil dele av slik at vi kan få plass til fryser og kjøleskap der. Etter innkjøp av ny oppvaskmaskin og komfyr har vi fått problem med at sikringene ryker i ett.

Beskrivelse av gjennomføring:
Taket må tettes. Innvendige plater må skiftes. En del dugnad her. Elektriker legger nye ledninger og inn med to nye kurser.
Skillevegg i rom tilstøtende kjøkken gir rom til kjøleskap og fryser. Noe dugnad.

Å ha dette huset som møtested betyr mye for mange. Huset er lite og intimt med to små klasserom, I loftsetasjen er det innredet en liten stue med gamle møbler og et annet rom der de gamle pultene og andre gamle ting oppbevares. Her er det også et lite kott der helselagets arkiv og annet materiell oppbevares.

Gamleskolen, nå kalt Bergsvik grendahus er et kjært møtested, særlig for de som har hatt sin barndoms skolegang her.
Helselaget har tradisjonelt stått sterkt i bygda. Det er et lag som alle grupper har følt naturlig tilknytning til. Både kvinner og menn. Andre foreninger er ofte kvinne eller mannsforeninger. Eksempelvis misjonsforeninger og jeger ? og fisk. I helselaget vårt kjenner alle seg hjemme, derfor møtes både ektefeller, enker og enkemenn her, begge kjønn er godt representert. Det er viktig for eldre å ha en slik møteplass.

Her hos oss er det slik at eldre, særlig menn, vegrer seg sterkt for å gå på kafe. Selv om vi har en liten kafe på bensinstasjonen. Men de kommer til huset vårt.
Bygda er langstrakt, så folk bor langt fra hverandre og har stort behov for å treffe andre.
Når helselaget har aktiviteter, blir de som ikke kjører sjøl hentet av andre som kjører.

Helselaget ved et husstyre har ansvar for vedlikehold av huset.

Sluttrapport

Sluttrapport/artikler (pdf)

Sluttrapport_2010_1_0322.pdf

Sluttrapportsammendrag

Bakgrunnen for prosjektet ” Møtested for gammel og ung” er at vi, Nasjonalforeningen for folkehelsen Skåla Helselag , har et lagshus som egentlig er en gammel nedlagt skolebygning. I dette huset har vi aktiviteter for både gamle og unge. Huset er en liten grendeskole fra 1894 og hadde skader m.v. som måtte utbedres hvis vi skulle kunne fortsette å bruke det. Det var tilbygget til toaletter og kjøkken som måtte utbedres, blant annet for lekkasjer i taket og elektrisk anlegg.
Aktiviteter som drives i huset er: Åpen dag for eldre med servering av varm mat annenhver uke, trim for eldre hver uke, bridge for eldre hver uke, småbarntreff, tradisjonsfester, temamøter, dugnader.

Prosjektets art har vært å få utført praktisk arbeid på huset og noe innkjøp av utstyr. Arbeidet har for det meste vært utført på dugnad av lagets medlemmer. Vi har benyttet innleid arbeid fra elektriker , rørlegger og golvlegger.Fordi det elektriske anlegget var gammelt, ble det nødvendig å skifte innhold i sikringsskap.
Vi er så langt godt fornøyd med resultatet. Det var viktig å få taket tett

.Oppdatering av kjøkken gjør at vi kan bruke dette enda mer. Det betyr særlig mye fordi vi alltid serverer varm mat på” åpen dag”

Prosjektleder/forsker

Kåre Flovikholm

Detaljer
Program
Forebygging (2010)
Prosjektnavn
Møtested for gammel og ung
Organisasjon
Nasjonalforeningen for folkehelsen
Beløp Bevilget
2011: kr 75 000
Startdato
02.05.2011
Sluttdato
31.12.2012
Status
Avsluttet