Musikkterapi i barnepalliasjon

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Prosjektet tilbyr musikkterapi i tilknytning til Nordre Aasen avdeling for barnepalliasjon, på avdelingen eller hjemme hos pasientene. Barn med behov for palliativ oppfølging er en sårbar pasientgruppe, som krever en helhetlig tverrfaglig tenkning for å best mulig kunne møte barnet og familiens komplekse behov. Musikkterapeuten har kompetanse på ikke-medikamentelle symptomlindrende teknikker, blant annet med tanke på smerte og kvalme, for eksempel ved bruk av avspenning, pusteteknikker, refokusering. Det er også en viktig del av arbeidet å trygge foreldre og foresatte.

Målsetting for prosjektet

Vi ønsker å se hvordan musikkterapi går sammen med det tverrfaglige samspillet rundt pasient og familie i palliativ omsorg. Vi ønsker å se god livskvalitet, og bidra til en god hverdag med mestringsarenaer til barn og pårørende.

Målgruppe

Barn og unge mellom 0-25 år, i palliativ omsorg/behandling, deres pårørende og helsepersonell i arbeid rundt pasientene.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

500

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

En musikkterapeut tilbyr musikkterapi til barn ved barnepalliasjonsavdelingen og deres familier, enten på avdelingen eller i hjemmet. Det kan være gruppeaktiviteter eller individuelle sesjoner. Musikkterapeuten har også et tilbud til de ansatte som jobber på avdelingen, og samarbeider med frivillige om ulike arrangement gjennom året, for eksempel julefest, sommerfest etc.

Fremdriftsplan for prosjektet

Musikkterapeuten vil jobbe ved avdelingen i redusert stilling og tilpasser behov etter antall pasienter tilknyttet avdelingen, hjemme eller på Nordre Aasen. Dette arbeidet vil foregå kontinuerlig gjennom hele prosjektperioden. I tillegg vil det være årstidsarrangementer hvert år i forbindelse med jul, 17.mai, sommer og andre som f.eks sjørøvertema, blime-dans o.l

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Musikkterapeut Silje Måseide har jobbet i 40% stilling hos Barnepalliasjonsavdelingen, Stiftelsen Nordre Aasen de siste tre årene. Hun har gitt tilbud om musikkterapi både på avdelingen, hjemme, og andre steder som barnehage eller sykehus. Musikkterapisesjonene har vært tilpasset den enkelte pasient og familiens behov, samt fokusert på pasientens egne ressurser og musikkpreferanser. Målgruppen for det musikkterapeutiske arbeidet har vært familier med barn i palliativ omsorg.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Musikkterapi har gitt gode resultater når det gjelder ivaretagelse av barn og familier i palliativ omsorg.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

50

Prosjektgjennomføring/Metode

Med tilknyttet musikkterapeut til Nordre Aasens Barnepalliative avdeling har vi kunnet tilby musikkterapi i hjemmet, hjertesang, årstidsfester og musikkterapi for ansatte.

Resultater og resultatvurdering

Presentasjoner og resultater: Musikkterapeuten i prosjektet har: – Presentert tilbudet og etablering av musikkterapi i barnepalliasjonsavdelingen på Barnepalliasjonskonferansen, 2024. – Presentert tilbudet gjennom en poster presentasjon sammen med sykepleier og lege på Maruzza internasjonale barnepalliasjonskonferanse, Roma, oktober 2024. – Presentert forskningsfunn på Barnepalliasjonskonferansen mars 2025

Oppsummering og videre planer

Etableringen av musikkterapi som en del av Barnepalliasjonsavdelingen ved Stiftelsen Nordre Aasen har vist gode resultater. Det tverrfaglige teamet har blitt styrket, og musikkterapi har vist seg som en god ressurs for å bygge tillit til familiene som trenger støtte fra Barnepalliasjonsavdelingen. Musikkterapeut Silje Måseide fratrer stillingen etter endt prosjektperiode. Musikkterapeutstillingen videreføres, det ansettes en ny musikkterapeut.

Prosjektleder

Anja Kathrine Winther Gjelseth

Detaljer
Program
Helse høst (2021)
Prosjektnavn
Musikkterapi i barnepalliasjon
Organisasjon
Landsforbundet for utviklingshemmede og pårørende
Org.ledd
Stiftelsen Nordre Aasen
Beløp Bevilget
2022: kr 340 000, 2023: kr 308 000, 2024: kr 298 000
Startdato
03.01.2022
Sluttdato
31.12.2024
Status
Under gjennomføring