Musikkverket – studio og scene for ungdom

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

De nyeste tallene fra Ungdata-undersøkelsen viser at altfor mange unge i Sandefjord har en hverdag preget av ensomhet, mobbing, skolevegring og manglende deltakelse i fritidsaktiviteter. I tillegg er politikerne i kommunen vår bekymret for økningen av vold og rusbruk blant unge. Mange unge lever også med psykiske og/eller økonomiske barrierer som hindrer dem i å utvikle sine ferdigheter og kreative potensial. Denne mangelen på deltakelse kan føre til økt følelse av utenforskap og redusert psykisk helse. Dagens unge konsumerer store mengder musikk og underholdning via skjerm, men deltar i mindre grad aktivt i skapelsen av innhold. Denne utviklingen representerer en økende utfordring, ettersom det er essensielt for ungdom å engasjere seg kreativt og bidra med egne uttrykk i stedet for bare å være passive mottakere. Med over 7500 unge i målgruppen vår i Sandefjord, og Norges største videregående skole i nærheten, er det et stort behov for gode forebyggende tiltak. Til oss kommer også ungdom fra våre nabobyer, fordi de mangler et tilbud i sine nærområder, Vår plan er å gi ungdom mulighet til å utvikle ferdigheter, oppleve mestringsfølelse og skape styrket identitet gjennom å jobbe med musikk. Med fire samarbeidsaktører med i prosjektet vil vi bygge nettverk på tvers av disse.

Aktivitet/tiltak/metode

Musikkverket er et 1-årig prosjekt hvor vi skal bygge opp et musikkstudio på Fellesverket Sandefjord. Fellesverket er et aktivitetshus for ungdom, og ble etablert som et ledd i Røde Kors’ forebyggende, inkluderende og integrerende ungdomsarbeid. Aktivitetshuset tilbyr en uformell møteplass, leksehjelp, arbeidstrening, kurs i konflikthåndtering og andre sosiale og/eller kompetansehevende aktiviteter. Prosjektet retter seg mot ungdom 15-25 år, hvor drop-outs fra skole og organiserte fritidsaktiviteter vil bli prioritert. Ungdommene vil ikke trenge forkunnskaper for å delta, og tilbudet er gratis, åpent for alle (med universelt utformede lokaler) og rusfritt. Musikkstudioet vil være åpent fast hver onsdag og torsdag fra kl. 14-19. Da vil studioet være betjent med en profesjonell tekniker som vil kunne lære opp og motivere ungdommene til å lage og spille inn sin egen musikk. Teknikeren vi har med oss i prosjektet også lang erfaring med å jobbe med ungdom, bl.a. som utekontakt i Oslo. Han har evnen til å møte ungdommer med utfordringer på en god måte og er dyktig på skape trygghet og ro rundt deltakerne. Gjennom låtskriving får ungdommene uttrykke følelser rundt mobbing, vold, rasisme, kroppsidealer, identitet, selvtillit, styrke, konsekvenser, etc. Gjort på riktig måte kan musikk kanalisere ungdommenes tanker og følelser ut i kreativ mestring. Ungdommer vil også få opplæring i å selv bli teknikere, og det å styre lyd/lys på scenen. Vi vil også inkludere ungdommer og frivillige med i sentrale beslutnings- og gjennomføringsprosesser. Våre samarbeidsaktører i prosjektet er Ung Kultur Møtes (UKM), Vestfold Frie Filmere og Sandefjord kommune. I tillegg vil vi samarbeide med Fellesverket i Tønsberg som allerede har opprettet et musikkstudio. Prosjektet skal evalueres gjennom å måle antall deltakere og produksjoner, gjennom tett dialog og kontinuerlige tilbakemeldinger fra deltakere, frivillige og instruktører, samt via anonyme spørreundersøkelser.

Antall deltakere

600

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Prosjektet vil resultere i et fullt utstyrt multimedierom med et åpent musikkverksted to dager i uken. Vi vil etablere et frivillig team som kan utvikle tilbudet med minimalt behov for ansatt støtte. Vi forventer at rundt 50 ungdommer vil delta aktivt på Musikkverket, og at 800 ungdommer på Fellesverket vil glede seg over UKM-arrangementer og intimkonserter. Å gjennomføre en studiosesjon til perfeksjon og fremføre musikken på en trygg arena bygger selvtillit. Vi tror prosjektet vil fremme god psykisk helse og forebygge frustrasjon, angst, konflikter og ensomhet ved å gi de unge del i et sosialt fellesskap hvor de kan uttrykke seg gjennom låtskriving, musikkformidling og scenekunst. Deltakelsen kan være alt fra å være publikum uten press til å rigge, spille eller synge. Prosjektet har vært etterspurt av ungdommene, og Musikkverket er et tilbud de virkelig vil ha. At deres ønsker blir realisert, vil øke engasjement og eierskap til aktivitetshuset. På sikt vil ferdighetene ungdommene får, åpne dører til kultur, media eller teknologidrevne næringer, og styrke CV-en deres for lønnet arbeid. Økt ungdomsdeltakelse innen kultur mener vi vil gi et rikere og mer mangfoldig lokalmiljø. Musikkverket vil også være med å styrke samarbeid og samskaping på tvers i fylket. Videre er vi overbevist om at Musikkverket vil tiltrekke flere deltakere til Fellesverket, og hjelpe oss å nå ut til et bredere spekter av ungdommer. Dette vil igjen vil bidra til at vi kan favne flere som trenger et tilbud hvor det arbeides med forebygging og å styrke de unges psykiske helse.

Plan for gjennomføring

Prosjektgruppen vil, sammen med en gruppe ungdommer og frivillige, klargjøre rommet der musikkstudioet skal være. Det innebærer å gjøre fysiske endringer for å forbedre lydisolering og akustikk, få på plass teknisk utstyr og innrede rommet med møbler og dekor. UKM vil bistå med rekrutteringen av faglig bistand, og Fellesverket Røde Kors vil stå for rekrutteringen av frivillige til Musikkverket. Ungdommenes rolle vil være å sikre at ungdommenes ønsker for prosjektet blir ivaretatt, og at de får ta del i utviklingen av tilbudet. Rekrutteringen av deltakere vil pågå parallelt med at utstyret blir installert og studio klargjort. Gjennom lokale nettverk, skoler og sosiale medier vil ungdom i målgruppen bli informert om mulighetene til å delta. Studioet vil holde åpent fast hver onsdag og torsdag fra kl. 15-19, samt til andre avtalte tider. Da kan alle ungdommer som er interessert komme innom. Opplæringsaktiviteter og workshops vil bli holdt for å gi deltakerne grunnleggende ferdigheter innen musikk- og sceneproduksjon. Dette vil legge et solid grunnlag for at deltakerne kan begynne å jobbe på egne kreative prosjekter mot slutten av året. På høsten vil det arrangeres en intimkonsert på Fellesverket hvor deltakerene kan få fremføre musikken de har laget for andre ungdommer som besøker Fellesverket. Her vil ungdommer også få ta del i planleggingen, være konferansierer på scenen, være med å styre lyd og lys osv. Evalueringen av prosjektet vil gjøres ferdig før jul, med fokus på å innhente tilbakemeldinger fra deltakere og frivillige for å justere og videreutvikle prosjektet. Ved årets slutt vil prosjektet ha lagt et solid fundament for fremtidig utvikling, med ferdigstilte fasiliteter, rekrutterte deltakere, og en tydelig plan for videreføring.

Prosjektleder

Susann Angell

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Musikkverket – studio og scene for ungdom
Organisasjon
Norges Røde Kors
Beløp Bevilget
2025: kr 400 000
Startdato
01.02.2025
Sluttdato
31.12.2025
Status
Under gjennomføring