Søknadssammendrag
Bakgrunn for prosjektet
23, 6 % av alle småbarn i Norge har atopisk eksem. Det varierer i alvorlighetsgrad, men uansett er å tilføre huden fukt viktig. Ved atopisk eksem er hudbarrieren defekt, og man må derfor benytte fuktighetskrem også forebyggende. Fuktighetskremer bør brukes minimum morgen og kveld, oftere ved behov. Å smøre en kropp minst to gang til dagen er tidkrevende og er begrensende. Har man utbrudd er det enda mer tidkrevende. Barna kan gå imot behandlingen og foreldre mangler måter å motivere til behandling. Dette er ikke enestående for atopisk eksem og gjeler også andre hudlidelser.
Målsetting for prosjektet
I dette prosjektet vil vi utvikle en myldrebok med motiver og livssituasjoner som barn og unge med hudsykdom kjenner seg igjen i. Boken skal tilby et pusterom, den skal være et redskap for samtale og utvikling av språk om egen helse. Boken skal kunne benyttes ved behandling og forebygging av barnet
Målgruppe
Prosjektets hovedmålgruppe er altså barn og unge med hudsykdom. Prosjektets sekundærmålgruppe er barn og unge, ja alle, som liker myldrebøker.
Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå
5000
Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet
Vi vil derfor utvikle en myldrebok, også kalt let og finn bok/ vrimlebok. Mange av oss har gode barndomsminner av å lete i timevis etter Willy i boken «Hor er Willy». Nå vil vi gjenskape magien i scener barn med hudsykdom kjenner seg igjen i. Det skal nedsettes et brukerutvalg som utvikler en kravspesifikasjon til illustratør, og bestemmer hvilke scener de ønsker illustrert og hvilke komponenter de ønsker inkludert i de ulike scenene. Boken skal ha 15 tosidige illustrasjoner. Prosjektleder vil, sammen med Seniorrådiger i helsefag skrive en innledning om hvordan boken kan benyttes. De vil også definere ned noen ekstraoppgaver som telle antall bøker, finne på egne ord for gjenstander osv. Brukerutvalget vil treffes en helg til fysisk samling. Denne helgen vil benyttes til workshop, samt bli bedre kjent med illustratør, Tiril Bellinghiri. Utvalget vil fortsette å benytte Zoom som arbeidsverktøy. Det skal utarbeidet både kravspek og en liten historie på få linjer som Tiril skal illustrere. Kommunikasjonsansvarlig vil bistå gruppen ved behov.Tiril vil så illustrere og sende skisser til godkjenning og tilbakemelding. Når produktet er ferdig og godkjent vil det gjennomføres en lanseringsfest. Vi ønsker å lansere boken på Deichmanske.
Fremdriftsplan for prosjektet
Oppstartsmøte gjennomføres sept – okt. Utvalget jobber med materiell/tekst og konsept som oversendes illustratør. Det sendes innen utgangen av november. Tiril har så seks mnd, des – mai, på å illustrere, hele tiden i dialog med prosjektgruppen, korrektur, før endelig godkjenning. Prosjektleder tilser at det blir skrevet et forord/tekst til baksiden av coveret. Det lages distribusjonsliste i april- mai.m Boken trykkes i mai og lanseres i juni.
Sluttrapport
Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet
23, 6 % av alle småbarn i Norge har atopisk eksem. Det varierer i alvorlighetsgrad, men uansett alvorlighetsgrad er det å tilføre huden fukt det viktigste verktøyet vi har. Ved atopisk eksem er hudbarrieren defekt og man må derfor benytte fuktighetskrem også forebyggende. Å smøre en kropp minst to gang til dagen er tidkrevende og kan være begrensende. Har man utbrudd er det enda mer tidkrevende. Det er krevende for foreldre og barn med en slik behandlingsform. Mange foreldre gir oss tilbakemelding om at det kan være vanskelig å gjennomføre og at de mangler flere triks i ermet for å gjøre smøring hyggelig og mulig å gjennomføre. Derfor ville vi lage en myldrebok som kan benyttes blant annet i slike egenbehandlingssituasjoner. Målgruppen for prosjektet var primært barn med en hudsykdom, men vi ønsket at boka kunne være av den art at den var spennende og interessant for hudfriske barn også.
Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)
Utgangspunktet var at vi trodde myldreboken ville være et nyttig redskap for foreldre til barn med hudsykdom, og ikke minst for barna som bruker den. Tanken var at myldreboken vil kunne tilby en variasjon i smørestunden, samt hjelpe barna å utvikle et språk for egen helsetilstand. Kanskje de ser en i boka som har utslett på samme sted som en selv. I og med at en myldrebok er en bok man kan kose seg med uavhengig av språk, vil boken kunne nyttes av også minoritetsspråklige og således være inkluderende. Boken vil også kunne være et pusterom på sykehus, på biblioteket, og andre steder boka er.
Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet
500
Prosjektgjennomføring/Metode
Prosjektleder har holdt i prosjektet og passet på at alle deler har blitt gjennomført i henhold til intensjonen. Hun har sammen med utvalget vært tett på illustratør. Prosjektleder sammen med brukerutvalg, to fra styret til PEF-ung ble prosjektgruppen. Prosjektgruppen møttes digitalt gjennom hele prosjektet. Illustratør Tiril bor i USA så det var enklest å gjennomføre møter på den måten. Prosjektgruppen jobbet med konsept og hvilke type bilder de ville ha. Tiril tegnet og vi kom med innspill fortløpende. Det var en god prosess. Vi fikk med oss grafisk designer Jonas Pedersen som satt sammen boken, plasserte let og finn-boksene og laget forside/bakside. Når alt dette var godkjent av brukergruppen ble filen sendt til trykk. Boken er på totalt 37 sider. Boken fikk navnet Engel og Olivias verden – En myldrebok. Navnene i tittelen var ønsket av brukergruppen. Boken ble sendt ut til alle medlemmene i PEF-ung (alle fikk to eksemplarer hver), til bibliotek rundt omkring i hele landet og til hudavdelingene på sykehusene. Boken er blitt sendt til alle nye i PEF-ung.Etter den opprinnelige prosjektsøknaden skulle vi hatt en stor lansering av boken. Dette utgikk dessverre grunnet tidsmangel.
Resultater og resultatvurdering
Vi er svært fornøyde med selve produktet vi har laget. Vi har fått gode tilbakemeldinger på boka, folk kan kjenne seg igjen i det som er illustrert. Det ble dessverre ikke tid til en omfattende evaluering av boken eller av prosjektet.
Oppsummering og videre planer
Vi er svært fornøyde med hvordan boken ble, altså selve produktet. Det som er fint med denne myldreboken er at den ikke kommer til å gå ut på dato med det første – illustrasjoenene vil holde seg i lang tid. Vi har mange på lageret og kommer derfor til å gi ut boken til nye medlemmer i organisasjonen, ta med på stand og dele ut, og generelt bruke den aktivt i arbeidet vårt.