Mysteriet Emilie

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Med jevne mellomrom oppstår det debatt om mennesker med Downs syndrom. Man spør seg om de har et liv verdt å leve. For alle som kjenner et menneske med Downs, er dette en meningsløs debatt. I dag er likevel sorteringssamfunnet et høyaktuelt tema. Vi har mulighet til å luke ut alle menneskelige “feilvarer”, og det blir gjort i hele den vestlige verden. Hvilke konsekvenser vil det ha for oss ”normale”? Dette er et veiskille i vår historie. Siden mange knapt møter mennesker med ”nedsatt funksjonsevne”, er det desto mer nødvendig med filmer og fortellinger som kan gi oss innsikt og forståelse.

Målsetting for prosjektet

1. Produsere en kvalitetsdokumentarfilm som via visninger på bl a NRK, evt kino: 2. Skaper økt forståelse og aksept hos pubilkum for ”annerledes” mennesker m/Downs syndrom eller andre funksjonsnedsettelser. 3. Innvirker på samfunnsdebatten om verdige liv, forsterdiagnostikk, sorteringssamfunnet ol.

Målgruppe

Fra unge til eldre, voksne fra 15 – 80 år, inklusive beslutningstagere, politikere, helsepersonell og skoleverket.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

600000

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

En vidtrekkende utvikling av filmen Mysteriet Emilie har pågått siden mai 2017, og vil fortsette for fullt i vår. I tillegg til krevende finansieringsarbeid, dekker vi fortløpende sentrale hendelser i Emilies nye liv, slik at vi kan videreutvikle hovedlinjene i historien, stil og fortellerstandpunkt (fars/regissørs rolle) etc. Vi har grovklippet ca 40 min. av deler av skutt materiale, for å antyde stil og retning (Se vedlegg: Grovklipp). Dette brukes i videre finansieringsarbeid (eks. NFI/ref. Finansplan). Fritt Ord, NRK og Viken er inne. Planen er å være fullfinansiert pr juli, og da gå i produksjon og gjøre mer opptak/klippe/ ferdigstille i høst. (At mye av handlingen er filmet i utviklingen er vanlig i dokumentar.) GJENNOMFØRING/ ETIKK: Motlys v/ Robsahm og Endresen er blant landets mest erfarne filmselskap og produsenter (ref. CVer) og står bak en rekke liknende sosialt bevisste og personlige filmer (eks. Onkel Reidar (Margreth Olin, 1997, bl a kritikerprisen Grimstad), It´s Hard To Be A Rock´n Roller (G. Asting, 2006, 20 000 på kino). Carlin er en rutinert regissør, og med hans unike tilgang har vi trolig aldri før sett et slikt far-datter-forhold i norsk dokumentar. (Om etiske hensyn: ref. vedl. produsent- og reginotat)

Fremdriftsplan for prosjektet

Produksjons og distribusjon av filmen: Juli 2018 – vår 2020 Hovedopptak: sommer/ tidlig høst 2018 Restopptak: høst 2018 Klipp: høst 2018 Postproduksjon/ferdigstilling: Musikk, lyddesign, grade etc vinteren 2018/2019 Lansering: Lansering Norge/ Filmfestivalen i Haugesund: vår / tidl. høst 2019 Visningsturné landet rundt: høst 2019 NRK-visning: senhøsten 2019 Lansering utland: Premiere på A-festival og festivalturné: høst 2019/vår 2020.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Ordskiftet om sorteringssamfunnet pågår for fullt. Vi har mulighet til å luke ut alle menneskelige feilvarer og perfeksjonere oss, og det blir gjort i hele den vestlige verden – uten at noen spør seg hvilke konsekvenser det vil ha for oss ”normale”. Siden mange knapt kommer til å møte mennesker med ”nedsatt funksjonsevne”, er det desto mer nødvendig med filmer og andre fortellinger som kan gi oss innsikt og forståelse. Mysteriet Emilie vil gi oss et unikt innblikk i Oslo-jenta Emilies liv, men også i livet til de som har satt henne til verden. Vi følger Emilie når hun flytter hjemmefra, forlater alt det som er trygt og kjent, og alene begynner på Toneheim folkehøyskole.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Vi har oppnådd å få fullfinansiert og ferdigprodusert filmen. Distribusjonsfasen hvor vi skal ha offentlige visninger på kino og i NRK går etter planen med start 18.oktober på Vega Scene i Oslo, og deretter visninger i Bergen,Trondheim,Hamar,Lillehammer,Mosjøen Fredrikstad Bygdekino og Drammen. Det har vært paneldebatter i samarbeid med Norsk Forbund for utviklingshemmede i forbindelse med visningene, deretter ble filmen vist på NRK 20.november.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

250000

Prosjektgjennomføring/Metode

Filmproduksjon og distribusjon har flere faser. Prosjektutvikling, opptak, redigering og ferdiggjøring av lyd og bilde til en endelig master som kan vises på kino og TV. Denne prosessen ble ferdig gjort innen sommeren 2019. Siden opptakene strakte seg over et helt skoleår satt vi igjen med et stort materiale på ca 200 timer som er klippet ned til 1 time. Dette tok av forståelige grunner noe lenger tid enn planlagt,

Resultater og resultatvurdering

Vi hadde premiere 17. og 18.oktober på Vega scene samt en rekke visninger rundt i landet frem til midten av november, og TV visning 20.november. Vi klarte å skape oppmerksomhet rundt filmen både i aviser og sosiale medier i samarbeid med NRK og NFU.

Oppsummering og videre planer

Målsettingen er at mange skal se filmen og bli engasjert av temaet.

Prosjektleder

Ingunn H. Knudsen

Detaljer
Program
Helse vår (2018)
Prosjektnavn
Mysteriet Emilie
Organisasjon
Norsk Forbund for Utviklingshemmede
Org.ledd
Motlys AS (Filmproduksjonsselskap)
Beløp Bevilget
2018: kr 600 000
Startdato
02.07.2018
Sluttdato
31.12.2019
Status
Under gjennomføring