Mythbusters for døve

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn

Det er mange myter ute og går om døve/tegnspråklige. Det blir ganske tydelig hvis man skriver noe relatert til døve eller tegnspråk på Google. For eksempel om man skriver «is sign language» så kommer følgende ord som forslag til neste ord: universal, international, a language. Søker man på norsk, får man omtrent like resultater. Mange hørende tror at døve ikke kan kjøre bil, lese, tenke eller snakke. Eller at tegnspråk er internasjonalt og ikke et språk i det hele tatt. Det er behov for litt myteknusing. Vi har latt oss inspirere av den populære TV-serien «Mythbusters» på Discovery Channel.

Målsetting

Lage små filmsnutter til spredning i sosiale medier som «knuser» myter rundt døve og tegnspråk. Distribuering i samarbeid med Supervisuell, tegn.tv, NDF og andre aktører samt kringkasting på TV. Vi tenker i utgangspunkt å knuse 7 myter (muligens flere) med en solid dose humor og fakta.

Målgruppe

Effektmålgruppe: Døve/tegnspråklige i Norge Resultatmålgruppe: Den delen av den norske befolkningen som har fordommer mot døve og tror på mytene.

Antall personer i målgruppen

2000000

Beskrivelse av gjennomføring

Supervisuell har lang erfaring med å lage film, også film med hørende som målgruppe. Vi har laget to reklamefilmer for Norges Døveforbund som har vært kringkastet på TV2 og TVNorge (se tegn.tv), samt laget flere informasjonssnutter for å klargjøre et budskap. Vi har også produsert en tegnspråklig spillefilm som NRK kjøpte visningsrett til i 2019. Dette gjør at vi har en solid erfaringsgrunnlag for å produsere disse sju filmene ut fra etablerte metoder for å produsere slike filmer. Kort oppsummert vil produksjonen skje i følgende faser; – Konsept- og manusutvikling, i samråd med NDF. – Sette sammen produksjonsteam og caste personer foran kamera. Planlegge opptak. – Opptak – Etterarbeid med ferdigstillelse, distribusjon og markedsføring. Legge til rette for videreføring etter prosjektperioden.

Fremdriftsplan

Januar 2020: Prosjektoppstart, utvikle manus/storyboard April 2020: Produksjonsperioden starter Juni 2020: Start postproduksjon August 2020: Innsending til TV‐kanaler Forberede filmpakker klar for distribusjon. Desember 2020: Supervisuell avslutter prosjektet, og lar filmene ligge permanent på tegn.tv. NDF viderefører prosjektet gjennom å bruke filmene i sitt interessepolitiske arbeid lenge etter at prosjektperioden er over.

Sluttrapport

Sluttrapport/artikler (pdf)

Sluttrapport Mythbusters for døve.pdf

Prosjektleder/forsker

Finn Arild Thordarson

Detaljer
Program
Helse høst (2019)
Prosjektnavn
Mythbusters for døve
Organisasjon
Norges Døveforbund
Org.ledd
Supervisuell (sosial entreprenør som skaper arbeidsplasser for døve)
Beløp Bevilget
2020: kr 499 000
Startdato
01.01.2020
Sluttdato
31.12.2020
Status
Under gjennomføring