Næringsstoffer-genregulering

I samarbeid med

Sluttrapport

Sluttrapportsammendrag

Frukt og grønnsaker er rike på antioksidanter som kan nøytralisere reaktive stoffer og regulerer redoks-sensitive sykdomsgener

Frukt og grønnsaker er rike på antioksidanter som kan nøytralisere reaktive stoffer og regulerer redoks-sensitive sykdomsgener. Antioksidanter er derfor gode kandidater til å forklare den gunstige effekten av frukt og grønnsaker på oksidativt stress-relaterte sykdommer. I dette prosjektet har vi analysert det totale innholdet av antioksidanter i mer enn 500 matplanter og funnet at det er svært store forskjeller på antioksidant innholdet. Planter som blåbær, hyllebær, solbær, bjørnebær, nype, granateple, valnøtter og solsikkefrø inneholder svært mye antioksidanter. Vi har også vist at antioksidantrike planter kan oppregulere, beskyttende gener i cellekulturer og i transgene musemodeller. For å teste om antioksidantrike planter også kan beskytte mot oksidativt stress i mennesker har vi etablert analyser av en lang rekke biomarkører for oksidativt stress i humant plasma. Dette gjelder analyser av α, β, γ, og δ-tokoferoler, α, β, γ-karoten, redusert og oksidert glutaflon og andre thioler, i tillegg til markører for oksidativ skade av proteiner og DNA. Vi vil nå teste om antioksidantrike planter også kan beskytte mot oksidativt stress i mennesker.

 

Publikasjoner:

Myhrstad, Husberg, Murphy, Nordstöm, Blomhoff, Moskaug & Kolstø ”TCF11/Nrf1 over-expression stimulates the intracellular level and can transactivate the GCS heavy subunit promoter through a distal antioxidant-response element.” Biochem Biophys Acta In press 2001.

 

Det er skrevet fire artikler som har status ”submitted” og tre artikler har status ”to be submitted” per 2001.

Prosjektleder/forsker

Rune Blomhoff

Detaljer
Program
Forskning (1997)
Prosjektnavn
Næringsstoffer-genregulering
Organisasjon
Nasjonalforeningen for folkehelsen
Beløp Bevilget
1998: kr 385 125, 1999: kr 410 000, 2000: kr 410 000
Startdato
01.08.1998
Sluttdato
31.12.2000
Status
Avsluttet