Når to verdener kolliderer

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Rapporten Barn som pårørende – et multisenter studie viser at barn av somatisk syke foreldre har økte ansvar og oppgaver i hjemmet, i forhold til jevnaldrende. I hovedsak opplever barna det som positivt å hjelpe til, men nesten halvparten rapporterer at de blir stresset. Med de ulike erfaringene skal de unge voksne pårørende ut å skape et eget liv. Pårørenderollen blir en tilleggsbelastning til utviklingsfasen de opplever. En gruppe unge voksne pårørende beskriver en mangelfull målrettet informasjon tilpasset gruppen. De ønsket animasjonsfilmer på nett.

Målsetting for prosjektet

I dette prosjektet skal vi formidle med to animasjonsfilmer ulike utfordringer ved å være ungdom og unge voksne som pårørende til noen med parkinson. Hensikten er å skape en god og relevant informasjon som vil anvendes av brukergruppen, øke deres forståelse og hjelpe de i situasjon de står i.

Målgruppe

Prosjektet retter seg mot ungdom/voksne barn som har, eller kommer til å få, en mor eller far med Parkinsons sykdom.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

6000

Beskrivelse av tiltak/aktivitet samt gjennomføring av prosjektet

Norges Parkinsonforbund har sammen med Bivrost Film AS og med midler fra ExtraStiftelsen, allerede laget et univers bestående av en familie. Utfra dette universet er det bygd ut flere små historier som beskriver ulike situasjoner som oppstår i det far får Parkinsons sykdom og barna er i skolealder. Barna er fortellerstemmen via snapchatbilder og beskrivelser (se parkinson.no). Det er dette konseptet vi skal bygge videre på. Bivrost Film AS, Norges Parkinsonforbund og Voksne barn har nå arbeidet frem et synopsis til to animasjonsfilmer, som handler om det å være et pårørende til noen med parkinson og være ungdom/ungt voksen. Synopsis skal videreutvikles i samarbeid mellom partene og fagsikres av Nasjonalekompetansetjenester for bevegelsesforstyrrelser. Bivrost har ansvaret for å forespørre gruppen om innspill ved behov. Råmaterialet vil ferdigstilles innen desember, etter innspillsrunder. I januar til mars finpusses animasjonsfilmene og ferdigstilles. I april – juni vil filmene legges ut på parkinson.no og youtubekanalen SE. Det reklameres for filmene på facebook og instagram med intervjuer av de voksne barna. Helsepersonell, medlemmer i foreningen, BarnsBeste og samarbeidene parkinsonforeninger i andre land informeres om filmene.

Fremdriftsplan for prosjektet

Januar – februar: Oppstartsmøte for å justere synopsis. Mars – september: Bivrostfilm jobber ferdig råmateriale til filmene og spiller ball med gruppen,som godkjenner sluttproduktet. Det spres info om filmene. Oktober: Filmene legges ut på youtube og parkinson.no. Intervjuer med gruppen på instagram, twitter og facebook. Annonse i parkinsonposten og nyhetsbrev. Desember: Det gjøres opp statistikk, og utarbeides sluttrapport. Det spres info.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Unge voksen pårørende opplever det utfordrende å skulle flytte fra et hjem der en har parkinson. De bekymrer seg for familien, og barn som blir igjen. En gruppe unge voksne pårørende beskriver en mangelfull målrettet informasjon til gruppen rundt tematikken skissert ovenfor. De mente nettbasert informasjon var det som ville nå aldersgruppen. Forbundet og Bivrost Film har laget familiefilmer om parkinson. Nå vil vi la barna bli større og bygge videre med animasjonsfilmer som beskriver det å flytte hjemmefra, etablere seg som ung voksen og hvordan det oppleves for barnet som er igjen og får nye roller. Prosjektet retter seg mot ungdom/voksne barn som har, eller kommer til å få, en mor eller far med Parkinsons sykdom. Vi skal gjennom to animasjonsfilmer belyse ulike utfordringer ved å være unge voksne som pårørende til noen med parkinson. Hensikten er å skape en god og relevant informasjon som vil anvendes av brukergruppen, øke deres forståelse og hjelpe de i situasjon de står i.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

I dette prosjektet nådde vi alle målene. Det ble produsert to animasjonsfilmer i samarbeid med Bivrost film, Nasjonale kompetansetjenester for bevegelsesforstyrrelser og voksne barn av en med parkinson. Film 1: Familie i endring: Filmen bygges opp med en fantasihistorie der den yngste i familie tegner hva han opplever i familie. Deretter tar den eldste jenta over forteller stemmene og viser livet før sykdommen og hvordan ting gradvis endrer seg. Den ender med hennes beskrivelse av å flytte hjemmefra og bekymringer. Film 2: Å finne balansen: Jenta og gutten veksler på å fortelle. Jenta forteller om et studentliv som er bra, men hun bekymrer seg for familien og manglende dialog. Faren blir gradvis dårligere. Gutten ser sin rolle og tar mer ansvar. Familien finner gode løsninger sammen og får det bedre. Filmene ble spredd i de kanaler som var skissert.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

400

Prosjektgjennomføring/Metode

I dette prosjektet gikk alt på skinner. Synopsiene til de to animasjonsfilmene var allerede godt utbygget med forankring i en gruppe med ungdom/unge voksne barn av en med parkinson. Når prosjektet ble innvilget startet Bivrost Film med å videreutvikle synopsiene. Deretter ble det sendt til helsefaglig rådgiver, tre barn av og Nasjonale kompetansetjenester. Alle kom med sine innspill raskt og synopsiene ble ferdigutviklet. Samtidig jobbet Bivrost med utviklingen av karakterene. Prosjektgruppen diskutere utseende og ble enige. Allerede i mars var grunnlaget klart. Hver enkelt scene ble grovtegnet og tekstet. Prosjektgruppen jobbet sammen med å finpusse alle scenene og tekstene. Alt ble så oversendt til animatøren som utarbeidet de endelige scene med tekst. Prosjektgruppen kom med finjustering. I juni var filmene klare å sendes ut og reklameres for. Det ble reklamert for filmene til forbundets medlemmer og Helsefaglig rådgiver fortalte om filmene i fagnettverket ParkinsonNet og parkinsonsykepleierne. Forbundets generalsekretær informert om filmene på Nordisk møte og ga de tilbud om å få råfilmene og tekste med eget språk.

Resultater og resultatvurdering

Samarbeidet i prosjektet gikk smidig og smertefritt mellom alle parter. Dette medførte at filmene ble ferdigstilt seks måneder tidligere enn planlagt. Filmene ble bedre enn forventet, på grunn av et kreativt firma, Bivrost Film. Alle kanaler ble nådd med informasjon.

Oppsummering og videre planer

Filmene vil ligge tilgjengelig på youtubekanalen SE og parkinson.no og kan anvendes lenge etter endt prosjekt. Forbundet publiserer hvert halvår en facebookartikkel om filmene. Når nettverket for BarnsBeste har fysiske møter igjen vil vi fortelle om prosjektet, sånn at de kan spre det videre til sine kollegaer. Det er mulig å bygge ut med flere historier og aspekter. Norges Parkinsonforbund vil derfor søke midler til nye filmer gjennom ulike aktører. Alle våre samarbeidsforeninger får tilgang til å bruke filmene.

Prosjektleder

Trond Jacobsen

Detaljer
Program
Helse høst (2019)
Prosjektnavn
Når to verdener kolliderer
Organisasjon
Norges Parkinsonforbund
Org.ledd
Bivrost Film AS
Beløp Bevilget
2020: kr 634 000
Startdato
06.01.2020
Sluttdato
31.12.2020
Status
Under gjennomføring