NATT mot DAG

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

I Norge tar over 600 mennesker livet sitt hvert år. Selvmord er dødsårsak nr. 1 blant ungdom. Når så mange ikke orker å leve lenger har vi et alvorlig samfunnsproblem som trenger kraftig flombelysning og handling. Vi trenger å gi ungdom mulighet til å snakke åpent om sine mørke tanker. Men hvordan snakke om selvmordstanker? Mange er redd for å si noe feil. Hvordan bryte tabuer? Det finnes mange myter om selvmord; «Om jeg er bekymret for noen, kan jeg sette dem på tanken om selvmord ved å spørre om de har tanker om å ta sitt eget liv», eller «De fleste selvmord kommer som lyn fra klar himmel og er derfor umulig å forebygge». Ingen av disse mytene er sanne, men de kan hindre oss i å gripe inn når vi ser noen som sliter. Derfor må mytene fjernes ved å snakke om dem. Mange ungdommer berøres av selvmord gjennom venner eller familie, og kan komme i en situasjon der de møter noen som er i risiko for å ta sitt eget liv. Prosjektets mål er derfor å lage filmer som kan gi ungdom mer kunnskap om selvmord, og en større trygghet i å snakke om vanskelige følelser. Filmene skal også gi ungdom motivasjon til å be om hjelp når de trenger det.

Aktivitet/tiltak/metode

Vi skal lage en filmserie på 3 filmer á 10 min. Harald M. Stoltenberg er forteller i serien. Full av skam og selvforakt forsøkte Harald som 19 åring å ta sitt eget. liv. Nå vil han bruke egne erfaringer ved å åpne opp og motivere ungdom til å be om hjelp før det er for sent. Harald møter mennesker som forteller virkelige historier. De har fått hjelp til å bearbeide egne opplevelser, og har nå en trygg distanse mellom livet i dag og fortiden. I dag tåler de livets motstand og lever gode liv. Prosjektet skal ha tilknyttet en erfaren psykolog som kan følge opp hvis behov. 1.Film; Natten De første Harald møter er Thea, 27 år og Isak, 28. I ungdommen slet de med angst, depresjon og en så dyp skam over ikke å mestre livet at de vurderte selvmord som utvei. Vi gjenskaper Thea og Isaks møte med behandlere, og får innblikk i hjelpen som ga dem håpet og livskraften tilbake. 2. Film; Sorgen I denne filmen møter Harald etterlatte. Mats sin bror tok sitt eget liv. Han forteller om hvordan han taklet sorgen og livet etterpå. Eva og Jon mistet sønnen i selvmord. Foreldrene snakker om skyld, traume og ubesvarte spørsmål. I tillegg besøker Harald sønnens venner som snakker om hvordan selvmordet har påvirket gjengen. 3. Film; Dagen Harald møter Julie på 28 og Albert, 30 år, som forsøkte å ta sitt eget liv. De er i dag takknemlige for at de overlevde. Men, hvordan opplevde de tiden etter selvmordsforsøket og hvilken hjelp fikk de på veien fram til i dag? NRK Skole vil i tillegg lage et undervisningsopplegg til filmene. Målgruppen er ungdom i alderen 14 til 20 år. Etikk Vi skal aktivt bruke prosjektgruppas kompetanse til å ivareta etiske problemstillinger. Vi vil følge «vær varsom» plakaten og god pressefaglig etikk ved ikke å skildre metoder, steder, eller bruke bilder. I tillegg vil vi aktivt bruke veilederen «Preventing Suicide», et nyttig verktøy for filmskapere som arbeider med selvmord.

Antall deltakere

500000

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Ungdom over hele landet vil få en filmserie, samt undervisningsmateriale fra NRK Skole som kan gi økt oppmerksomhet rundt et problem som trenger fokus. Ved å gi skolene et verktøy som motiverer til å snakke om et vanskelig tema kan virkningen være at terskelen senkes for ungdom til å be om hjelp når de sliter med tunge tanker. Samtidig vil serien gi kunnskap om hvordan unge kan snakke om selvmord, og stille spørsmål hvis de blir bekymret for en i gjengen. Prosjektet kan skape en åpenhet som gjør at kamerater og venninner motiveres til å tørre å spørre, og tåle å høre om vanskelige følelser. Filmene med undervisningsmateriell kan i beste fall redusere antall selvmord. I samarbeid med Livslosen, Rådet for psykisk Helse og prosjektgruppa vil filmene og undervisningsmaterialet fra NRK bli kvalitetssikret på bakgrunn av innholdet i VIVAT. Dette er en opplæring i hvordan du kan lære å fange opp signaler og yte førstehjelp til mennesker i selvmordsfare. Rådet for psykisk helse har lang erfaring i utvikling av andre prosjekter med selvmord som tema, som f.eks. » Snakk om det mann». NRK ønsker dette prosjektet fordi det tar opp vanskelig tematikk som er tett knyttet opp mot UDIRs kompetansemål innen det tverrfaglige temaet folkehelse og livsmestring. Prosjektet vil kunne være egnet i ulike fag hvor man tar opp sider ved elevenes liv og helse som har betydning for forebygging av selvmord. Etter pandemien kommer det signaler om at ungdom kjenner seg mer alene. Åpenhet kan føre til et mer inkluderende samfunn der mennesker kjenner seg mindre alene. Selvmord er fortsatt tabu og vanskelig å snakke om, men film er et kraftfullt medium og denne serien kan berøre både hjerte og hode, være en øyeåpner og skape håp.

Plan for gjennomføring

Prosjektet styres av StoriesToTell med regissør og produsent, fotograf og klipper. Nødvendig bemanning i produksjonsfasen leies inn. Prosjektet starter med grundig research hvor det innhentes kunnskap og erfaringskompetanse fra fagfolk og brukergruppene. Dette bearbeides i ide-struktur og manusutvikling. Vi jobber samtidig med forberedelser av medvirkende. Denne fasen vil vare til ca. medio juni. Produksjonsplanlegging er fasen hvor det praktiske rundt produksjonen tilrettelegges. Når og hvor skal vi filme? Hva trenger vi av ressurser? Opptaksfasen vil strekker seg over ca. et halvt år, noe som er vanlig for et dokumentarfilmprosjekt som dette. Vi er i modus for opptak under hele produksjonen. Klipp og etterarbeid starter når de første opptakene er gjort. Dette er en fase som foregår helt til visning av filmene. Vi har testvisninger for brukergruppene på skolene og Unge LEVE og Rådet for psykisk helse underveis. Alle i prosjektgruppa vil få se de første versjoner av filmene. Tilbakemelding fra prosjektgruppen og de medvirkende vil føre til nye runder med klipp. De medvirkende vil være med å avgjøre form og innhold på egen deltakelse. Hva skal vi snakke om? Hvordan skal dette klippes sammen til deres historie? De endelige filmene vil deltakerne få godkjenne før publisering. Deltakerne kan når som helst trekke seg fra prosjektet. NRK Skole vil promotere filmene ved lansering. Dette gjøres på egne nettsider mot lærere og skoler over hele landet, og på sosiale medier. Lanseringen planlegges å starte i februar 2025.  NRK vil raskt få en tilbakemelding fra skolene på hvordan filmene blir tatt imot og brukt. Måloppnåelsen vil da være med i rapporteringene som vi leverer til avtalt tidspunkt.

Prosjektleder

Tor Segelcke

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
NATT mot DAG
Organisasjon
Rådet for psykisk helse
Beløp Bevilget
2024: kr 350 000, 2025: kr 50 000
Startdato
01.03.2024
Sluttdato
01.12.2025
Status
Under gjennomføring