Neste generasjon

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Selv om Vietnamkrigen offisielt tok slutt for snart 50 år siden, bærer over 20 000 nordmenn med vietnamesisk bakgrunn fortsatt på arrene etter krigen. Mange sørvietnamesere og deres etterkommere i Norge lever med krigsrelaterte traumer som ofte har blitt oversett i det offentlige rom. Forskning viser at traumer kan overføres genetisk i tillegg til via miljø (Ellinor Major, Folkehelseinstituttet). I vietnamesisk kultur er det vanskelig å snakke om traumatiske opplevelser, og prosjektet har som mål å skape en arena hvor disse historiene kan deles og følelser uttrykkes. Prosjektet «Neste Generasjon» retter seg spesielt mot det vietnamesiske miljøet i Norge, med fokus på etterkommere av krigsrammede familier. Gjennom fotodokumentarisk utstilling og film vil prosjektet vise hvordan krigens psykologiske arv påvirker flere generasjoner. Utstillingen fremhever avstanden mellom Norge og Vietnam, og åpner for refleksjon og forsoning. Den vil vises på Mela-festivalen og Sentralen, der vi spesielt når minoritetsgrupper som bærer på liknende traumer. Målet er å fremme dialog, bearbeide minner og skape større forståelse for krigens varige konsekvenser, samtidig som det knyttes til dagens globale konflikter.

Aktivitet/tiltak/metode

Vi skal lage en fotoutstilling som bygger på dybdeintervjuer med norsk-vietnamesere og deres familier, samt nære relasjoner i Vietnam. Til tross for sterke bånd er den fysiske og emosjonelle avstanden mellom Vietnam og Norge stor. Gjennom utstillingen ønsker vi å visualisere denne avstanden ved å skape en subtil dialog mellom det norsk-vietnamesiske miljøet og deres motstykker i Vietnam. Utstillingen vil utforske følelser som takknemlighet og savn som broer som binder livserfaringer sammen på tvers av kontinenter. Dette materialet vil også bli brukt i en konsert med Nils Petter Molvær og vietnamesiske musikere, hvor bilder og film vises som et bakteppe på scenen. Konserten vil fokusere på båtflukten til vietnamesiske flyktninger, en reise som kostet over 400 000 vietnamesere livet på havet. Dette gjør at prosjektet kombinerer trykt materiale og audiovisuell kunst. Målgruppen er todelt: På Mela-festivalen, med ca. 100 000 besøkende, er målgruppen bred og inkluderer særlig minoritetsgrupper og flyktninger som har opplevd traumer. Sentralen, med et estimert besøk på 10 000, vil hovedsakelig fokusere på annen generasjon vietnamesere som ikke har bearbeidet sine traumer, da slike temaer ofte er tabubelagt i dette miljøet. Evaluering: Prosjektets suksess evalueres gjennom publikumsopplevelse, tilbakemeldinger fra målgruppen, og hvordan de involverte informantene opplever bearbeidelsen av sine historier. Etiske hensyn: Intervjuobjekter og informanter behandles diskret og trygt. De kan velge anonymitet eller trekke seg fra prosjektet når som helst. Konkret samtykke sikres skriftlig for å ivareta deltakernes trygghet. Utfordringer: Mulige utfordringer er å sikre at sensitive temaer behandles varsomt og at deltakerne føler seg ivaretatt. Dette møtes med en fleksibel tilnærming til anonymitet og tett oppfølging av alle involverte.

Antall deltakere

80

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

Prosjektet forventes å ha positive virkninger på både kort og lang sikt. For deltakerne, som hovedsakelig er etterkommere av vietnamesiske krigsflyktninger i Norge, gir det en plattform for å uttrykke følelser som ofte har vært undertrykt. I vietnamesisk kultur er det lite rom for å snakke om traumer, noe som har vanskeliggjort bearbeidelsen av krigens ettervirkninger. Gjennom utstillingen og filmen kan deltakerne dele sine historier og få verktøy til å håndtere følelsesmessige utfordringer, samtidig som de ser at de ikke er alene. For målgruppen, både første- og andregenerasjons norsk-vietnamesere, vil prosjektet bidra til å bryte ned tabuer rundt det å snakke om traumer. Bearbeidelse av traumer er viktig for mental helse, og prosjektet vil skape en trygg arena for refleksjon og dialog. Dette kan føre til at flere våger å åpne seg om sine erfaringer, noe som vil styrke det vietnamesiske miljøet på sikt. Gjennom Norak, som har et omfattende nettverk blant vietnamesere, vil prosjektet få en bred forankring i lokalsamfunnet. Noraks involvering sikrer at vi når ut til flere som kan dra nytte av dette. For samfunnet vil prosjektet øke forståelsen for hvordan krig påvirker mennesker over generasjoner. Gjennom visuell kunst og intervjuer gir prosjektet et nytt perspektiv på krigsarv og flukt, med paralleller til dagens konflikter, som i Ukraina og Midtøsten. Dette vil kunne stimulere til samfunnsdebatt og refleksjon rundt hvordan traumer fra krig påvirker både individer og generasjoner.

Plan for gjennomføring

Fase 1 inkluderer utvikling av manus og Research i perioden Januar 2025. Fase 2 omfatter en reise til Vietnam for filming og intervjuer i januar-februar 2025. Mars-april 2025 vil vi gjennomføre opptak og intervjuer i Oslo. Materialet vil bli bearbeidet og ferdigstilt i juni 2025, med lansering på Mela-festivalen i august og på Sentralen i november. Fase 1) Januar 2025 / Møter og utvikling av manus skisse, Research for å finne informanter til prosjektet i Norge og Vietnam. Fase 2) Januar-februar- 2025 / reise til Vietnam, fotografere, filme og intervjue fra Saigon til Hanoi. Fase 3) Februar 2025 / Opptak i Oslo-området og intervjuer av norsk-vietnameser. Fase 4) Mars-april / bearbeiding, ferdiginnstiling, produksjon av alt materialet / samt markedsføring Fase 5) 12-16 August / Lansering og åpning på Mela festivalen Fase 6) I september blir det justering og tilpasning nytt utstillingssted (Sentralen i Oslo) Fase 7) 18-30 november / lansering/ åpning Sentralen beskriv litt bedre og utfyllende

Prosjektleder

André Sverre Clemetsen

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Neste generasjon
Organisasjon
Rådet for psykisk helse
Beløp Bevilget
2025: kr 400 000
Startdato
04.01.2025
Sluttdato
29.11.2025
Status
Under gjennomføring