Nettverk for nye foreldre

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet/tiltaket

Hvert år får 130 nye barn diagnosen cerebral parese. CP-foreningen når bare ut til et fåtall av deres foreldre. CP-foreningen vet at foreldre trenger foreldre for å kunne bli «superforeldre» og er bekymret for familier som ikke kommer i kontakt med andre i samme situasjon. For mange foreldre er det en tøff beskjed å få at barnet deres har en livslang funksjonsnedsettelse, og det kan påvirke den psykiske helsen. Barnets forutsetninger for å leve et godt liv med cerebral parese avhenger i stor grad av foreldrene. Disse barna trenger sterke foreldre som har krefter til å tale deres sak, sende søknader og klage på avslag. Å følge opp et barn med cerebral parese krever langt mer av dem enn det som omfattes av ordinær omsorgsplikt. CP-foreningen treffer ofte «superforeldrene» som makter å stå på for barna sine. Men vi møter sjelden de som ikke makter, og det bekymrer oss. Vi lurer på hvor disse familiene er, og hvordan de har det. Derfor vil vi søke midler til et prosjekt som skal bidra til å støtte foreldrene. «Nettverk for nye foreldre», skal skaffe nye foreldre et nettverk med andre. Det skal også gi dem god og riktig informasjon i kontakt med likepersoner så tidlig som mulig etter at diagnosen er satt. Vi vet at den første tiden ofte er den vanskeligste.

Aktivitet/tiltak/metode

CP-foreningen vil holde fokus på likepersonsarbeid for nye foreldre i dette prosjektet. Intensjonen er å utvikle nettverk mellom nye foreldre og likepersoner og bidra til å gi tilgang på unik kompetanse og hjelp fra andre som er i samme situasjon. CP-foreningen ønsker å benytte vårt formelle nettverk for småbarnsforeldre for å kunne gjennomføre prosjektet. Vi trenger hjelp fra foreldre med litt eldre barn for å finne metoder, temaer og aktiviteter for å nå ut til nye foreldre. CP-foreningen kan med sikkerhet si at erfarne foreldrene til barn med CP sitter på den aller beste og unike kompetansen som gjelder erfaring og selvopplevde situasjoner med barn med CP. For å undersøke behovet, få innspill og hva som er av betydning for vår målgruppe i dette prosjektet, er det gjennomført et formøte i en nettsamling for småbarnsnettverket. Denne søknaden baserer seg i stor grad på innspill vi fikk i dette møtet. Vi ønsker å etablere en arbeidsgruppe med fem foreldre som sikrer kvaliteten på brukermedvirkning i prosjektet, og som kan tenke seg å være likepersoner for de aller ferskeste foreldrene til barn 0- 3 år. Det å spesifisere hva vi kan tilby de nye foreldrene er kjernen i prosjektet. Prosjektet vil trolig samle flere ideer til aktiviteter for nye foreldre enn det er rom for i dette prosjektet, og det vil derfor være viktig å avgrense aktiviteten og bruke ideene som overføringsverdi til nye prosjekter i årene som kommer. Innspillene på aktiviteter som er førende for prosjektet er å arrangere en helgesamling, en fysisk temakveld/workshop og to digitale møter med foreldre. Ønsket resultat ut av disse temakveldene er å planlegge relevante temaer og aktiviteter som kan danne grunnlaget for et nytt likepersontilbud. Vi skal rekruttere cirka fem foreldre som kan tenke seg å bli likepersoner for nye foreldre til barn 0-3 år.

Antall deltakere

130

Forventet virkning av aktiviteten/tiltaket

CP-foreningen har mange likepersoner i dag som fungerer godt, men de når sjelden fram til foreldre med nydiagnostiserte barn. Prosjektet skal ikke bidra til å lage et nytt formelt nettverk, da vi allerede har et formelt nettverk for småbarnsforeldre. Så med «nettverk for nye foreldre» mener vi da ikke et nytt formelt nettverk. Men mer i betydningen å gi foreldre et nettverk, nye relasjoner og vennskap med andre foreldre ved hjelp fra Nettverket for småbarnsforeldre og likepersonene våre, spesielt de med barn fra 0-3 år, der usikkerhet og mangel på støtte og veiledning er størst. Vi ønsker å invitere nye foreldre, og ser at vi må gjøre mer for at de skal finne veien inn i det formelle nettverket. Ved å måle antall henvendelser fra familier med barn med CP før og etter prosjektperioden, kan vi se om vi kan nå flere ved hjelp av prosjektet. Målet er at likepersonene kan få henvendelser fra minst halvparten av foreldrene som får et nydiagnostisert barn i løpet av et år. På formøtet som ble avholdt forteller foreldrene at det er høy terskel for å kontakte likepersonene. Dette prosjektet skal bidra til at småbarnsnettverket og likepersonene blir lettere tilgjengelig for nye foreldre og at vi når ut til flere som i dag opplever å stå alene.

Plan for gjennomføring

1. Helgesamling med x 5 likepersoner -Prosjektleder Marie og prosjektmedarbeider Anita gjennomfører samlingene sammen. Delaktiviteter: – Rekruttering av deltagere/likepersoner/foreldre til arbeidsgruppen. Prosjektgruppen sender ut forespørsel om å være likeperson i nettverket for småbarnsforeldre med bakgrunn i det som skal tas opp under temakveldene/workshops. Prosjektleder lager skriftlig liste på personene som melder seg. – Kursing og kvalitetssikring av x 5 likepersoner – Kartlegging og innspill fra arbeidsgruppen til prosjektet – Veiledning for likepersonene 2. Første digitale temamøte Delaktiviteter: – Oppsøkende kontakt med habiliteringstjenesten -hvordan få hjelp av de til å komme i kontakt med de nye familiene. Samle informasjon om nåværende tiltak og status. – Forslag til intro/velkomstmelding til nye foreldre med info om tiltak og hvor man kan finne aktuell info og aktiviteter til nye foreldre i en mail. Samarbeid med Fylkesavdelingene for å få sendt ut til alle nye foreldre som tar kontakt med CP-foreningen. – Utarbeide tema og aktiviteter som skal benyttes i sjekkliste for likepersoner 3. Andre digitale temamøte Delaktiviteter: – Oppsummering og videre tiltak sammen med arbeidsgruppen. Likepersonene skal på dette punktet være aktive og samler inn informasjon fortløpende ang nye henvendelser 4.Fysisk samling med likepersonene i prosjektets sluttfase (november) Delaktiviteter: -Prosjektgruppa evaluerer prosjektet. – Måle antall henvendelser fra nye foreldre og sammenligne gjennom perioden. Erfaringsutveksling. 5. Sluttrapport- prosjektleder har ansvar for å skrive rapporten til prosjektet. Ferdigstille sluttrapport og planlegge eventuell videreføring

Prosjektleder

Marie Skramstad

Detaljer
Program
Helse
Prosjektnavn
Nettverk for nye foreldre
Organisasjon
Cerebral Parese-foreningen
Beløp Bevilget
2024: kr 400 000
Startdato
15.01.2024
Sluttdato
31.12.2024
Status
Under gjennomføring