Nettverksgruppe for unge

I samarbeid med

Søknadssammendrag

Bakgrunn for prosjektet

Vi blir ofte kontaktet av hjelpeapparatet og familie som etterlyser tilbud for unge under 35 år. Ruskartleggingen til KoRus viser at Skien har en høyere andel unge rusmisbrukere i alderen 18-24 år enn landssnittet. Andelen unge rusavhengige i Skien er meget høy og ligger på 20% mot landsnittet som er på 9%. Mange som har klart å slutte å ruse seg sliter med ensomhet og sosial angst. Mange unge i dag sliter med dårlig psykisk helse. Gjennom Nettverksgruppa for unge ønsker vi å drive ettervern for unge som har klart å slutte å ruse seg og øke livskvaliteten for unge med dårlig psykisk helse.

Målsetting for prosjektet

Prosjektets målsetting er at unge i alderen 18-35 år med tidligere rusmiddelavhengighet og/eller psykiske helseutfordringer opplever mestring, deltar på fritidsaktiviteter, er sosialt inkludert, har et rusfritt nettverk har en normal døgnrytme, gjør innkjøp og klarer seg i hverdagen selv

Målgruppe

Unge psykisk syke og/eller tidligere rusavhengige mellom 18-35, bosatt i Skien som har lite nettverk og sliter med ensomhet og sosial angst.

Antall personer i målgruppen som prosjektet planlegger å nå

30

Beskrivelse av gjennomføring og metode for prosjektet

Røde Kors har allerede en nettverksgruppe i Skien, og vi ser at det er behov for en egen gruppe for de under 35 år. Vi vil bruke erfaringene fra den eksisterende gruppen når vi starter arbeidet med å synliggjøre tilbudet, rekruttere og intervjue frivillige. Prosjektleder vil ha bli kjentsamtale med nye deltagere og ansatte i hjelpeapparatet i Skien kommune. Deltagerne vil få tilbud om å bli hentet hjemme ved behov for det, og de vil få tilbud om en egen frivillig i starten dersom den sosiale angsten er for stor til å begynne i gruppen. Gjennom å gjøre vanlige ting sammen med trygge frivillige vil mestringsfølelsen til den enkelte øke og med det vil livskvaliteten til den enkelte bli bedre. Styrken til Røde Kors i et slikt prosjekt er at deltagerne blir møtt av helt vanlige mennesker som verken er støttekontakter eller terapeuter og som gjør dette helt frivillig. Noen av de frivillige skal rekrutteres blant mennesker som selv har hatt sosial angst og vært ensomme og tidligere rusavhengige. Når 2-5 deltagere har meldt sin interesse vil frivillige, deltagere og prosjektleder sammen lage en halvårlig aktivitetsplan. Trening og kosthold vil være viktig.Gruppen vil ha fast møtested på Røde Kors huset eller et sted som kommunen eier.

Fremdriftsplan for prosjektet

Første år: Rekruttere og kurse frivillige. etablere samarbeid med hjelpeapparatet. Ta imot og bli kjent med deltakere, etablere en-til-en koblinger mellom deltakere og frivillige. Andre år: fellesaktiviteter, hvor deltakerne er trygge og kan utvide nettverkstreningen. Tredje år: Koble seg på fritidsaktiviteter på en systematisk måte med mål om at deltaker ønsker å fortsette med dette etter at prosjektperioden er over.

Sluttrapport

Målsetting, målgruppe og bakgrunn for prosjektet

Røde Kors jobber for et mer inkluderende samfunn og gjennom våre mange frivillige tilbyr vi ulike aktiviteter som gir økt trivsel og mestring. På distriktskontoret i Telemark ble vi ofte kontaktet av hjelpeapparat og familie som etterlyste et aktivitetstilbud for unge som hadde vært rusmiddelavhengige og unge som sliter med dårlig psykisk helse. Mange unge tidligere rusmiddelavhengige og/eller psykisk syke tør ikke begynne i vanlige fritidsaktiviteter, de blir sittende mye hjemme alene og føler seg utenfor samfunnet. Det fantes selvhjelpsgrupper for rusmiddelavhengige fra før, men ingen aktivitetsgrupper hvor det var enkelt og raskt å få lov til å begynne. Røde Kors så behovet for et målrettet aktivitetstilbud, en inkluderende møteplass med aktiviteter for unge med psykiske helseutfordringer og lite nettverk.

Beskriv i hvilken grad oppsatte effektmål ble nådd (ref søknadsskjemaet)

Planen var å starte med en-til-en koblinger mellom frivillige og deltagere i år 1, deretter felles aktiviteter i år 2 og innlemme flest mulig deltagere i aktiviteter i regi av andre i år 3. Målsettingen om at deltakerne skulle oppleve mestring, øke sin sosiale kompetanse, trene bort sin sosiale angst og føle seg inkludert, er nådd. Deltakerne har helt klart mindre sosial angst og er mye mer ute blant andre mennesker nå. Det er stor framgang hos alle deltakerne når det gjelder å være komfortabel når de er i svømmehallen, på kafé, bowling eller andre aktiviteter og de sier i oppfølgingssamtaler at de har mindre sosial angst enn før. Deltakerne svarer i spørreundersøkelsen at de føler seg trygge i gruppa, at de er mer ute blant andre mennesker og at de går mer på tur enn før.

Antall personer i målgruppen nådd av prosjektet

31

Prosjektgjennomføring/Metode

Planen var å etablere prosjektgruppe, rekruttere og kurse frivillige, kontakte hjelpeapparatet, gjennomføre kartleggingssamtaler, hjelpe deltakerne å lage personlige aktivitetsplaner og starte med en-til-en koblinger mellom frivillige og deltagere i år 1. Utad ble tilbudet markedsført slik: Røde Kors nettverksgruppe er for unge mellom 18-35 år som har lite familie og venner i nærheten og ønsker å gjøre noe hyggelig sammen med andre. På grunn av stor pågang og manglende ønske fra deltagernes side om en til en kobling med en frivillig bestemte prosjektleder og de frivillige i fellesskap å starte med felles aktiviteter allerede i år 1. I år 2 var planen å starte fellesaktiviteter, det hadde vi allerede gjort så vi fortsatte i samme spor som år 1. Noen av deltagerne fikk mer ansvar og ønsker på sikt å bli frivillige i Røde Kors. År 3 var planen å innlemme flest mulig deltakere i aktiviteter i regi av andre samt å fortsette med å ta imot og følge opp nye deltagere og frivillige og drive aktiviteter. Prosjektleder skulle også sikre videre drift etter at prosjektperioden var over.

Resultater og resultatvurdering

Det er stor framgang hos deltakerne når det gjelder å være komfortabel når de er i svømmehallen, på kafé, bowling eller andre aktiviteter og de sier i oppfølgingssamtaler at de har mindre sosial angst enn før. Deltakere som aldri har turt å gå i svømmehallen, kjøper seg badetøy og blir med. Deltakerne svarer i den anonyme spørreundersøkelsen at de føler seg trygge i gruppa, at de er mer ute blant andre mennesker og at de går mer på tur enn før. Mange av deltakerne har det til felles at de har vært utsatt for mobbing i barne- og ungdomsår, at de har dysleksi og at de i tillegg har hatt alvorlige rus eller psykiske helseplager. Å dokumentere og lage statistikk over de ulike utfordringene er vanskelig, Røde Kors kan ikke skrive ned diagnoser eller andre personlige opplysninger. Så dette er inntrykk ansatt prosjektleder sitter igjen med etter å ha blitt kjent med de 31 deltakerne.

Oppsummering og videre planer

Prosjektets fremdrift ble noe annerledes enn skissert i prosjektplanen. Dette skyldes at bare 2 deltakere ønsket seg en egen frivillig. Fellesaktiviteter ble av den grunn satt i gang allerede i februar 2019. Deltakere og frivillige har nå blitt godt kjent og trygge på hverandre. Ved utgangen av prosjektperioden er det 16 deltakere og 8 frivillige i gruppen. Prosjektet er nå forankret i Skien Røde Kors og går over i en driftsfase med økonomisk støtte fra Skien kommune, Skien Røde Kors og andre.

Prosjektleder

Line Wright Lia

Detaljer
Program
Helse høst (2018)
Prosjektnavn
Nettverksgruppe for unge
Organisasjon
Norges Røde Kors
Beløp Bevilget
2019: kr 342 000, 2020: kr 342 000, 2021: kr 192 000
Startdato
01.01.2019
Sluttdato
30.12.2021
Status
Avsluttet